Interjúk

 

2017

 

Hogy az öreganyja teliprüszkölt ananászkonzervét neki!
Lackfi János állatos meséiről
 

 

Lackfi János, a nagy mesemondó Dombontúli mesék című sorozatában a mesék szereplőit a napjainkat körülvevő valóságoshoz hasonló, mégis varázslatos mesei világban – egy lakóparkban – helyezi el, ahova mindenfelől érkeznek az állatok, ez a sokféleség és sokszínűség határozza meg a mesék hangulatát. Lackfi Jánossal Szénási Zsófia beszélgetett, és a nagy mesemondóval 16.00–17.00 óra között az Örkény Könyvesboltban találkozhatnak kicsik és nagyok Az Olvasás Éjszakáján.

 

Tizenötnél megálltam a gyerekkönyveid összeszámolásában. És még mindig vannak új történetek, folyamatos a mesélőkedved, megújuló formában képes vagy közel kerülni a történetekkel a gyerekekhez. Példa erre a Dombontúli mesesorozat is. Volt ennek egy előzménye, a Domboninneni mesék. Mindig is folytatni akartad a történetet?

 

A Domboninneni kötet történeteit akkor 3-4 éves Ágnes lányom napi ötleteiből írtam, s a körülötte pörgő eseményekből. Volt, hogy megkérdeztem, mit csináljanak az állatkák a következő fejezetben. Ráfelelte: ugorjanak le egy rózsáról! Először meghökkentem, aztán rájöttem, hogy ez remek téma, be is került a könyvbe. Ugyancsak ő sikálta le barátnőivel az egyik szomszéd vadiúj kocsiját murvával, mert látta, hogy megy ez az autómosóban. Nem kis pénzbe fájt, de ebből is mesefejezet lett. Azt a kötetet sokan szeretik a mai napig, kedves óvónők még előadást is csináltak belőle, rengeteg gyerekrajzot kaptam. Azt, hogy mi van a dombon túl, az olvasók kezdték kérdezgetni tőlem. Szöget is ütött fejembe a gondolat, hogy jó lenne szétütni ott, a másik oldalon. Aztán amikor a Kossuth Kiadó megkeresett a kedves, plüssállatkás sorozat tervével, bevillant ez az „adósságom”.

 

Azon túl, hogy minden mesekönyvhöz kap egy plüssállatot a kis olvasó, a mesék illusztrációihoz illeszkedve, a szereplők ábrázolása mellett fejlesztő feladatokat és rajzolási lehetőséghez üres helyeket is találunk az egyes kötetekben.

 

Horváth Ildi grafikussal csodás együtt dolgozni, hatalmas öröm, hogy egyre több munka köt már minket össze. Végtelenül szerethető, jólesően bumfordi, mégis kecses figurái, a rengeteg izgalmas részlet, amelyek rajzait tarkítják, mind nagyon üdítőek. Bekuckózásra hívogató világot alkotott most is. Remekül érzékelteti a zsiványságokat és a lírai szépségeket is. Nagy fantáziával csinálja a foglalkoztató-részeket is, minden állat háza megkereshető, mindig akadnak apróbb feladatok a gyerekeknek, s ettől könnyebben beleélik magukat a könyvbe.

 

Lakóparkban játszódik a történet, ez sokak számára ismerős környezet, jelképezi a mai városi életformát.

 

Már a Domboninneninek is ez az alapvetése: a ma Négyszögletű Kerekben nem csupán együtt élnek az állatok, hanem százfelől is jönnek. Mindenki hozza a maga stílusát, ötleteit, ebből lesznek aztán a bandázások, handabandázások, csetepaték, örömök, bánatok, versengések, egymásra találások. Sok gyerek kerül manapság együvé olyanokkal, akik nagyon máshonnan jönnek, ez akár egy mozaikcsaládban is előfordul. Vagyis tipikusan mai sztori, de remélem, egyben tipikusan mindenkori, mert a gyerek, az azért csak gyerek, bárhogy is van.

 

A dombontúli lakótelepet olyan állatok népesítik be, akiket/amiket valamilyen fáról neveztek el. Ennyire szereted a fákat?

 

Famániás nem vagyok, nem is értek hozzá annyira, de csodálom a fákat, most épp a saját kertünkben, ahol napról napra ellátnak gyümölccsel, almával, körtével, szilvával. A természetközelséget próbáltam becsempészni egy mesterséges környezetbe, Csigalassú Biztibácsi is ezért farag hulladékfából fakanalat minden újonnan beköltözött állatkának. Magam is nagy fakanál-faragó vagyok, innen a motívum. És az is fontos, hogy a tigris neve lehet Hárs, a nyuszié Fenyő, a teknőcé Kőris, és így tovább. Ha valaki ki tudja várni, az utolsó történetben ennek még lesz jelentősége. Ahogy a rémesen titokzatos Titkos Átjárónak is...

 

Ki a legkedvesebb hősöd és miért?

 

Minden szereplőt másért kedvelek, nagy örömmel írogattam a méregzsák teknőc, Kőris beszólásait: hogy a fészkes nyavalya egye ki az ananászkonzerves öreganyja prüszkölését. És kedveltem az elvarázsolt pingvint, Galagonyát is, aki nem ázik-fázik, hanem mondókázik, pitypalatty, pitypalatty, kifogtam egy kishalat, jó falat, jó falat, inkább ne egyél falat! Akác, az elefánt és Bodza, a majom is megalkotta a maga kis varázsvilágát, azt is jól esett felépíteni. De Hárs, az alattomos és beképzelt tigris is kell ahhoz, hogy a cselekmény valóságos krimivé fajuljon. Persze ő sem maga a gonoszság, hiszen lendületes vezető egyéniség, csak némi túlkapásokkal.

 

Mi szerinted a könyv sikerének a titka? Most már lehet rálátásod, hiszen lassan a sorozat végére értek.

 

Nevettem a Pozsonyi Pikniken, mert míg sokaknak dedikáltam, némely nagyi úgy rángatta el onnan a gyerkőcöt, nehogy könyvet kelljen venni megint... Sok kis olvasó jobban tudja nálam a tizennégy állatka nevét, kiigazítanak, ha felolvasáskor keverem őket. Akik ezt a sorozatot szeretik, nyilván a játékossága, elevensége, mozgalmassága miatt olvassák izgalommal. A képzeletnek rettentő fontos szerepe van itt, de nem szerettem volna életidegen, ingyom-bingyom varázsvilágot kreálni, csupa gügyögő szépséggel. Akadnak vad ötletek, vásottságok, veszekedések, de aki ismeri a gyerekvilágot, tudja, hogy inkább erre hasonlít, mint a túlcsicsázott tündérmesékre. Ráadásul a plüssfigurák segítségével tovább is játszható, amit írtam.

 

Milyen gyerekkönyvben gondolkozol legközelebb?

 

Egyik könyvben van egy Tüdő Gyuszi nevű zsivány kiskamasz-figurám, egy hozzá hasonló huligán sztorijai nagyon alakulnak. Lassan egy meséskönyv is összeáll, írtam szorzótáblás verseket, meg még egy pár meglepetés is várható.

 

Szénási Zsófia
Fotó: Raffay Zsófia

 
Lackfi János: Dombontúli mesék (1-14 kötet), Kossuth Kiadó
 
Vendégünk: Lackfi János, a nagy mesemondó
Örkény könyvesbolt, 16.00–17.00

 


 
Az olvasás a létezés egyik természetes formája
beszélgetés Halász Judittal
 
 

 

Mit jelent az Ön számára az olvasás, milyen érzéseket kelt? Kötelesség és/vagy élvezet?
 
A létezés egyik természetes formája. Mint a lélegzés, vagy az étkezés. Ez utóbbinál persze az is számít, hogy milyen ételt tesznek az ember elé. Nagyon ritkán veszek kézbe úgynevezett szórakoztató írásokat. Sajnálom rá az időt. Azt is mondhatnám, hogy válogatós vagyok. De értek már kellemes meglepetések is. Például, amikor először találkoztam Ajtmatovval sok évvel ezelőtt! A könyvhéten megvettem Az évszázadnál hosszabb ez a nap című könyvét, azután elutaztunk nyaralni. Elég vastag könyv, elég lesz egy hétre. A 40. oldalig is nehezen jutottam el, szidtam magam, hogy nem hoztam más olvasnivalót... Aztán valami csoda történt. Kénytelen voltam folytatni, és a továbbiakban le se tudtam tenni, rajongója lettem az írónak. Lestem, mikor jelenik meg valami Ajtmatovtól, rohantam megvásárolni.
 
Rengeteg szerepben játszott, klasszikus és kortárs, magyar és világirodalmi szerzők műveiben. Előfordult-e, hogy az első olvasás megrendítő élmény volt? Ha voltak ilyenek, mely művek voltak ezek, vagy azonnal belépett a szakmai megközelítés, hogyan lehet ezt megoldani?
 
Ha próbálom visszalapozni éveimet, szerepeimet, nem hiszem, hogy voltak a szakmai „kötelező” olvasmányaim között, olyanok, amelyeket ne a cselekmény és az azt kiváltó jellemek kibontakozása iránti érdeklődés határozott volna meg, már az első találkozásnál. A hatás volt az érdekes, amelyet rám gyakoroltak. A helyzetek, amelyek ha váratlanul alakulnak, izgalmassá teszik a folytatást. A jellemek, melyek a cselekmény és a szituációk hatására változhatnak a darab folyamán.
 
A megzenésített versekkel a műfaj egyik megteremtője, több nemzedék nőtt fel az Ön műsorain, lemezein és adta tovább gyerekeinek. Hogyan választott verseket? Mik voltak a válogatás és szerkesztés szempontjai?
 
A versek megzenésítése már egy régen létező műfaj. A változás, amit az általam énekelt dalok hoztak annyi volt, hogy gyerekeknek szóltak és az akkor legnépszerűbb könynyűzenei műfaj (akkor ezt beatzenének hívtuk) legjobb és legsikeresebb zenekara és zeneszerzői a saját stílusukra ültették a versekhez írt zenét. Amit a szülők otthon hallgattak, annak gyerekekhez írt változatát adtuk a srácoknak. Az pedig, hogy a szöveg kortárs vagy néha klasszikus magyar költők verseiből álljon, mi szerettük volna. Én, Bródy, Tolcsvay Laci és a többiek, akikkel együtt dolgoztunk. Nagy öröm volt számunkra amikor észrevettük, hogy az ostoba slágerszövegek helyett Weöres Sándor, vagy Zelk Zoltán, Nemes Nagy Ágnes és más remek költők verseit éneklik a homokozóban! Mert verset tanulni zenével sokkal könynyebb. A válogatás nem könnyű. Sok szempont van. Többek között az is, hogy legyen valami szellemes tartalma, mert az, hogy milyen szép kék az ég és színesek a virágok, a gyerekeknek nem elég. Kell valami, ami meglepi őket, ami mosolyra nyitja a szájukat. Nagy költők nagy verseivel óvatosan próbálkoznék. Valamiféle tisztelet él bennem irántuk. Úgy gondolom, hogy ezek már megtalálták a maguk formáját. Nem mernék hozzájuk nyúlni. Persze, mint mindenben, ebben is lehetnek kivételek. És nem jelenti azt sem, hogy az általam énekelt rövid kis versek ne tartoznának a költészet „nagy versei” kategóriába.
 
Milyen szerepet játszanak életében a „nem kötelező” olvasmányok? Saját kedvtelésére milyen művekhez nyúl, mit választ?
 
Vannak kedves íróim a kortárs irodalomból, magyarok és a világ más országaiból valók is. Érdekes, hogy idővel változik az ember ízlése és igényei. Sokszor gondolom, hogy milyen sok mindent olvastam a világirodalomból! De mikor? Mennyi mindenre nem emlékszem a Karamazov testvérekből, vagy a többi klasszikusból! Mennyi mindent kellene és lenne érdemes újra olvasni! És akkor mi lesz a kortársakkal? Aztán van néhány olyan mű, amelyekből én történelmet tanultam. A 20. század történelmét, amit a történészek nem dolgoztak fel olyan mélyen, érdekesen és izgalmasan, mint az irodalom, és amit az iskolában se ma, sem az én iskolás éveimben nem tanítottak jól, érdekesen, figyelmet felkeltően! Vagy sehogy... Szomorú. hogy Lengyel Józsefet alig ismerik! Kár, hogy nem olvasható Sík Endre Vihar a levelet... című könyve, melyet a könyvesboltokba kerülés napján visszarendeltek és bezúztak. Számomra meghatározó élmény volt Sinkó Ervin könyve, az Egy regény regénye, és mondhatnám, hogy Jorge Semprun minden írása, és még sorolhatnám felnőtt kori történelem könyveimet.
 
Radnóti Miklós Ikrek hava című kötetéből mond el részletet az Olvasás Éjszakáján. A könyv Radnóti Miklós megrendítő prózáját valamint verseket tartalmaz. Születésének tragikus körülményeiről. 1932-ben írta és csak 1940-ben jelent meg először, azóta pedig számtalanszor. Milyen verseket választott erre az alkalomra?
 
Ezt az előadást huszonéves koromban állítottam össze, amikor először olvastam végig Radnóti összes versét. Úgy gondoltam, elég a verseket születésük sorrendjében egymás után tenni, elmondanak egy élettörténetet, egy sorsot, felrajzolják a költő érzelmeit, gondolatait, személyiségét és nem utolsó sorban lenyomatot adnak egy korról, amely a történelem egyik legsötétebb ideje volt. Ugyanakkor egy húszéves lányra gyakorolt benyomásait, melyeket előadóként próbálok önök elé tárni. Ez nem teljes kép, az idő rövidsége miatt még az eredeti formáját is rövidítenem kellett, de remélem, nem okozok csalódást a nézőknek, akiket szeretettel várok az Olvasás Éjszakáján az Őrkény István könyvesboltban!

 
Bán Magda
 
Halász Judit Radnóti Miklós-estje
Örkény könyvesbolt 19.00-tól

 


 
Félkövér
beszélgetés Dombóvári Istvánnal
 
 

 

„Elmesélem fogyókúráimat és a többi harcomat az életben, talán ebből ti is erőt meríthettek a mindennapi küzdelmeitekhez.” – írja Félkövér című könyvében a népszerű humorista.
 
Nagyon jó kis olvasmány ez a könyv, korántsem csak a fogyókúráról szól. Sok benne az önéletrajzi elem, mégsem önéletrajzi…
 
Határozottan nem, nem is szántam annak. Humorista szemszögből megközelítve „kövér kalauz, fet gájd, dagadt biblia”. Emberi megközelítésben meg egyszerűen csak egy szórakoztató könyv. Sok állandó visszatérő témám közül ez az egyik, úgy éreztem, megér egy könyvet. Egyébként Kormos Anett kolléganőmtől származik az ötlet; amikor együtt dolgoztunk, minden nap elregéltem neki, mi történt: ma híztam, ma fogytam, ma nem történt semmi – erre ő azt mondta, ez már olyan sok adat, hogy össze kéne rakni és megnézni, mi lesz belőle. Nyilván rakódott rá sok minden más, mint a cseppkő. A gondolatokkal nemcsak az a probléma, ha nincsenek, az is, ha túl sok van. Legalább másfél hónap volt az utómunka, amikor már nem írtam hozzá egy mondatot se, csak rendbe raktam.
 
Idézek: „Most elmondok mindent, hogy többet ne kérdezzék.”
 
Így van, ezzel a könyvvel elbúcsúztam a „dagadt témától”. Az elmúlt tíz évben szinte minden létező irányból körüljártam és feldolgoztam. Nagyon érdekes, hogy semmiféle nevelő szándék nincs a könyvben, mégis rengeteg olyan visszajelzés jött, hogy valaki például a könyvem hatására állt neki futni, vagy letette a cukrot, ha csak egy hétre, akkor is, – ez is tök jó, hogy én csak szórakoztatni akartam vele, de igazából még jót is csináltam!
 
Egy humorral tálalt komoly téma könnyebben megérinti az olvasót, nem?
 
Tőlem csak és kizárólag a könnyebb témákat fogadják el. Ha kitanulnék valami értelmes, komoly szakmát és azt próbálnám interpretálni a nézők felé, nem vennék komolyan, mert „ne mondja már meg nekem az a csávó, hogy hogy mozgassam a lábam, hogy ne legyen trombózisos, aki előtte fingós vicceket mesélt a tévében!” Én már benne vagyok egy skatulyában, ebből már kitörni nem tudok. Nagy mázli, hogy nem is akarok.
 
Tényleg mázli! A könyvből viszont megtudjuk azt is, hogy gyerekdarabban is játszol.
 
A Pumukliban játszom már egy éve, most egy másik szerepre is felkértek, Micimackó leszek. Általában kövér embereket és kövér állatokat játszok. Nagyon szeretik a gyerekek.
 
A könyvben filozofikus gondolatokat is találtam.
 
Ez lehet, hogy a negyven évemből adódik, nem akartam én ezt túlfilozofálni.
 
Engem megfogott az a gondolat, hogy az emberi testnek van origója, amire mindig visszaállítja magát, és ez mindenkinél más. Nekem például nem kell úgy kinézni, mint Julia Roberts vagy a nem tudom ki, nem is lehet!
 
Nem kell úgy kinézni, mint akárki. Nem akartam önismereti, vagy önfejlesztő irányba vinni a dolgot, ezt tudatosan kerülöm. „Merj önmagad lenni!” A hideg kiráz ezektől a lózungoktól! Legyél önmagad, amennyire te akarod, majd te azt kitalálod, milyen akarsz lenni. Ehhez meg kell érni egy pár évtizedet… Eltűnnek a hisztis kamaszévek, a mitesszeres húszas évek, amikor minden zavar, nem vagy elégedett, olyan akarsz lenni, mint ez, mint az. Aztán az ember negyvenévesen leltárt von, megnézi, mi történt eddig, és akkor muszáj a sikereinkből építkezni. Rengeteg kudarcom van, volt, lesz, de van egy ehhez képest kisebb kupac siker! De mondom, a mély filozófiát én csak szigorúan óvatosan érintem, mert különben kiesek a szerepből. Azt meg nem kéne, ne csalódjanak bennem!
 
Hogyan tartod kézben a stand up fellépéseket? Mit kezdesz a beszólásokkal?
 
Az a műfaj sajátossága. Nyilvánvalóan Hamletnek nem szólunk be, énekeshez nem szaladunk fel a színpadra, nem vesszük el a mikrofonját. A stand up, az egy másfajta, nyitottabb műfaj, tulajdonképpen az improvizációra, de még inkább a közönséggel való közvetlen kapcsolatra épít. Itt nem a falnak, nem a plafonnak mondjuk a monológot, hanem bele a szemekbe. A kizökkenés lehetősége óriási, nincs az a profi, akit ne lehetne kizökkenteni. Azt kell megtanulni, hogy ezt hogy tudjuk úgy kezelni, hogy a miénk maradjon az irányítás. Nehéz erről mesélni, mert ez – ha azt mondom, hogy nem tanulható, akkor nem fellengzősködni akarok –, de tipikusan gyakorlati műfaj, a rutin a lényeg.
 
Írtad, hogy már gyereknek is olyan voltál, aki állandóan dumált, poénokat mondott, akire mindenki figyelt.
 
Igen, én ugyanazt terjesztettem ki. Azt vettem észre, és ez megint csak saját igazság, hogy erőltetni semmit se lehet. Muszáj valami olyasmivel érvényesülni, ami zsigerileg te vagy. Aki 18 éves korában tudta, hogy mit akar csinálni és bejött neki, és a mai napig is azt csinálja, nagyon szerencsés ember. De azért lássuk be, hogy nem ez az általános. Nagyon sok buktató, elszúrt munkahelyek, kapcsolatok, évek vezetnek a sikerhez. És a siker se automatikus, az se borítékolható. Az a kérdés, hogy ki mennyit szán arra, hogy összejön-e vagy nem. Van, aki egyből befut, van, aki százévesen is próbálkozik.
 
Szerinted mi a siker?
 
Nagyon fontosnak tartom, amit szintén le is írtam a könyvben, hogy én ebbe hobbiból vágtam bele. Belenézel egy X-Faktorba, az összes jelentkező arcán azt látod, hogy ő sztár akar lenni. Mert mindenki csak a végterméket látja: szeretnék címlapokon pózolni, szeretnék bárgyú, idióta műsorban, vetélkedőkön szerepelni, azt akarom, hogy rólam írjanak. Szerintem nagyon fontos felkészülni arra az eshetőségre, hogy mi van, ha nem jön össze? Ilyenkor szoktak az emberek apátiába esni, alkoholistává, drogossá válni. Én meg csak visszamentem a munkahelyemre dolgozni. Nem szakítottam, nem kaszaboltam le senkit, amikor kifütyültek az első béna fellépésemen, csak levontam a konzekvenciát. Nem is szabad mindent egy lapra föltenni. Hobbihumoristaként indultam neki, annyi pénzt kaptam a fellépésért, ami az útiköltségemet fedezte, és elégedett voltam vele. Volt 15 ember, aki tudta, hogy ki vagyok, mondták, jönnek rám jövő hónapban is – ebből nőtt ki ez, ami ma van. Abban az időben, amikor mi kezdtük a Showder Klubot, az emberek még tévéztek, ebből a szempontból mi jó időszakban fogtunk hozzá. A mai hipszter generáció már arra se hajlandó, hogy egy műsort akkor nézzen meg, amikor adják a tévében, majd ő letölti internetről, és a pici telefonján, a villamoson megnézi. Nem adjuk meg a műsornak a tiszteletet. Mi még pont akkor kezdtünk el tévéműsort gyártani, amikor este tízkor az egész ország azt nézte. Jókor lettünk ismertek. Azóta viszont bejöttek a közösségi oldalak, amelyek az egésznek a varázsát napi szintűvé tették. Válogatás nélkül mindegyik hírre egy másodpercet szánsz, aztán ellapozod. Én nagyon sokáig tiltakoztam ez ellen. Úgy gondoltam, engem már megismertek, nekem ez nem is kell, az előadásom így is, úgy is teltházas. Aztán észrevettem, hogy egy egész világ él ebben a rohadt okostelefonban! Nem szeretem, de elfogadom, hogy a világ már döntött mellette. Ott vannak benne, és nekik is szükségük van valami tartalomra. Felnőtt egy generáció, akik engem nem a tévéből ismernek, hanem a facebookról. Közben én is elkezdtem építgetni, az én oldalamon is van negyedmillió követő, ami egy nagyon szép kis bázis, és oda mindennap kell valami hozzám illő tartalom, és persze tudom őket tájékoztatni, hogy éppen hová megyek fellépni. Szeretem elmondani, hogy köszi szépen, hogy itt vagytok az oldalon, csak mennyivel jobb lenne, ha tévében néznétek meg, írnátok nekem e-mailt, mint régen. Én a színpad varázsát szeretném foggal-körömmel, tűzzel-vassal megőrizni, de lassan nyilván át kell adni az új generációnak a terepet. Nem tudom, milyen lesz 20 év múlva egy humorista, lehet, hogy nem is lép fel élőben, csak internetre rakja fel a műsorait. De nem is tudja, hogy mekkorát veszíthet ezzel! Én heti hat napot lépek föl, egész évben tele vagyok, hála az égnek, sok mindent vállalok, ami nekem belefér. Mindennap új száz, meg ezer emberrel találkozni, az egy nagyon nagy, pénzzel meg nem fizethető ajándék ám! Úgy mozog az ember az országban, hogy mindenhol ismerik, de nem sztár, nem celeb; és szeretnek, tehát nem utálnak. Ez egy jó pozíció, az ember igyekszik megőrizni… De azt is tudom, hogy meg kell tanulni méltósággal visszavonulni. Szoktam is mondani, személyes ismerősöknek, a nézőknek is, hogy szóljatok rám, amikor már ciki vagyok. Ne úgy vonuljak be az emlékeitekbe, hogy az utolsó tíz évet már nem kellett volna. A színpadról is úgy kell mindig lejönni, hogy a közönségben inkább maradjon egy egészséges kis hiányérzet.
 
A színpad az terápia – ez is egy érdekes megállapításod. De a nézőnek is, hogy nézi.
 
Persze, oda-vissza kell, hogy működjön. Vannak ilyen szövegkényszeres, beszédkényszeres emberek, mint én, erről mindig az jut eszembe, hogy megfelelő dolgot a megfelelő helyre. Nekem a beszédkényszeremből egész életemben csak bajom származott, a tanárok gyűlöltek, a munkahelyeken a főnökök gyűlöltek, otthon is már unták, kapcsolataim se bírták, volt olyan, aki azért nem járt velem társaságba, mert szégyellte, hogy állandóan beszélek. Megtaláltam a helyet a sajátosságomnak: egy önálló esten, az, hogy ennyit tudok beszélni, végig beszélek, ott az a feladat. Terápia a színpad, nyilvánvalóan; egy kicsit olyan, mint a szauna, a 90 perc fizikailag is igénybe vesz. Egy másfélórás önálló est végén, amikor az egészet én építem föl, én tartom fönn és én csapom le, úgy jövök le a színpadról, mint aki lefutotta a maratont. Aztán újratöltöm magam másnapra.
 
Mi lesz a program Az Olvasás Éjszakáján?
 
Pécsen lesz egy pódiumbeszélgetés a könyvről. Ezek a bemutatók azért jók, mert dedikálás is van, a helyszínen kedvezményesen meg lehet venni a könyvet. Nyíregyházán, Debrecenben és Budapesten volt már könyvbemutató és most lesz Pécsett. Egyébként bármelyik fellépésemen dedikálom a könyvet. Remélhetőleg ez egy jól eltalált, jó adagban belőtt kis olvasmány. Még féléves sincsen, szerintem karácsonyi ajándéknak is jó lesz, piros, passzol a csomagolópapírhoz.

 

Szepesi Dóra
 
Dombóvári István: Félkövér, Jaffa Kiadó
 
A stand-up comedy hazai fenegyereke első könyvéről mesél
Pécs, Libri könyvesbolt 19.00–20.00

 


 
Párhuzamos szerelmek bűntudat nélkül
beszélgetés Szurovecz Kittivel
 
 

 

Szurovecz Kitti új könyve azokról és azokhoz szól, akiknek egynél több szerelmük van. A való életben és az irodalomban sem ismeretlen ez az alaphelyzet, de eddig még nem közelítették meg ezt a témát úgy, ahogyan A sokszívű című fiktív történetében ezt a szerző tette. Hogyan lehet etikusan több embert szeretni, erre a kérdésre keresi a választ a könyv, és a könyvben szereplő internetes közösség, a Sokszívűek Társasága tagjai is. Az interjút a szerzővel Illényi Mária készítette – Szurovecz Kittivel Az Olvasás Éjszakáján találkozhatnak az olvasók a könyv bemutatóján.
 
Mikor hallott először a poliamoriáról (többszerelműség) és mikor érezte úgy, hogy erről írnia kell?
 
Az egész egy érzelemből fakadt. Évekkel ezelőtt kerültem abba a helyzetbe a magánéletemben, hogy nem tudtam két férfi között dönteni. Mindkettőt máshogyan, másért szerettem, és majd beleőrültem a választás súlyába, úgy éreztem, szétszakadok. Aztán végül választottam, de ez az út nem volt egyszerű, rengeteg szenvedés övezte, örök nyomot hagyott a lelkemben. Aztán jóval később rábukkantam egy női magazinban egy poliamoria, azaz etikus többszerelműség című riportra, ahol olyan emberek meséltek az életükről, akik felvállalták, hogy képesek több embert szerelemmel szeretni egyszerre, és ezt életforma szerűen élik, amit sikerült elfogadtatniuk a párjaikkal és a környezetükkel is. Ráadásul itt, Magyarországon! Csodálkozva fedeztem fel, hogy a jelek szerint mégsem vagyok földönkívüli, hogy egy adott élethelyzetben én is képes voltam erre az érzelemre. Úgy éreztem, maga a téma annyira érdekes, annyira megosztó, hogy okvetlen fel akartam göngyölíteni, és a megvalósítás során bevallom, abban is reménykedtem, hogy jó önterápia lesz megírni ezt a könyvet. Merthogy én mennyit bántottam, és mennyire leértékeltem magam abban az élethelyzetben, azt el sem tudom mondani! A sokszívű történetével segíteni szeretnék azoknak, akik hasonlóan jártak.
 
A poliamoria egy kicsit mindenkinek mást jelent, hiszen a szerelemnek is ezer arca van. Az Ön számára mit jelent?
 
A poliamoria számomra azt jelenti, hogy bűntudat és lelkiismeret-furdalás nélkül élhetünk akár párhuzamos kapcsolatokban, az elsődleges társunk beavatásával és megegyezéses alapon. Minden sokszívű kapcsolatnak mások a maga szabályai, ezt a benne élők igényeik szerint alakítják, nincs amolyan dresszkód, amihez alkalmazkodni kell. Én, ami a személyiségemet illeti, nem vagyok poliamor, nem vagyok képes tartósan kettős kötődésre, mert felemészt. Az én történetem során meg sem fordult a fejemben, hogy a két férfi – egy nő felállás lehetne állandó állapot, minden erőmmel arra törekedtem, hogy véget vessek a kínzó helyzetnek. Azonban úgy gondolom, sok bajba jutott monogám párkapcsolatot megmenthet a poliamoria, mint új irányvonal, ha a felek nyitottak, de belekényszeríteni ebbe az életformába senkit nem szabad.
 
Sodró lendületű, ugyanakkor mélyen elgondolkodtató a történet, ami több szinten – társadalmi és egyéni is – újraértelmezésre készteti az embert. Az eddigi műveihez képest miben hozott ez a regény új színt?
 
Korábban főként ifjúsági irodalmat írtam, aztán tavaly a kiadóváltásommal új korszak köszöntött az életembe: egy ideje a lélektani regények, a személyes fejlődéstörténetek foglalkoztatnak leginkább, a Hópelyhek a válladon című könyvemben a borderline-személyiségzavar párkapcsolati vonatkozásait, A sokszívűben pedig a poliamoria világát járom alaposan körbe. Ez a regényem nem csak az én munkáimba hozott új színt, hanem más értelemben is: ebben a témában konkrétan ez az első könyv, ami Magyarországon megjelenik. Az etikus többszerelműségről a benne élők után pillanatnyilag ez a regény tud a legtöbbet.
 
Igen kifejező és figyelemfelkeltő a kötet borítója. Kinek a fantáziáját dicséri?
 
Amikor megjelenés előtt áll egy-egy könyvem, mindig pályázatot írok ki a szerzői közösségi oldalamon a borítóra, az olvasóim pedig lelkesen terveznek, és remek ötleteik vannak. A borítón látható, számomra a poliamor kapcsolatokat jelképező kötélcsomót Keresztesy Boglárka küldte nekünk, magát a végső borítót pedig Földi Andrea, az Athenaeum Kiadó grafikusa tervezte.
 
„Hónapokon át nyomon követte több hazai poliamor pár és család életét, hogy ezekről a nem mindennapi kapcsolatokról fiktív történetbe ágyazott, ámde hiteles képet festhessen.” –közli a kiadó információja. Hogyan fogadták a közelségét, illetve a média érdeklődését?
 
Örültek nekem és szívesen meséltek az életükről, mert szerették volna, ha valaki végre eloszlatja a poliamoria köré szövődő tévhiteket. Én pedig mindent megtettem az írás során azért, hogy elfogulatlan történet születhessen. Ítéletet mondani nem az én dolgom, sőt, a könyvem legfontosabb üzenete az, hogy ehhez senkinek nincs joga, mert sosem tudhatjuk, mi zajlik például annak a nőnek az életében, akit épp kipletykálunk, hogy mekkora céda, mert három pasija van.
 
Felkavaróan őszinte írás a szabadon megélt érzelmek összetettségéről, a társadalmi konvenciókról. Az egyik legalapvetőbb kérdése a regénynek: „Az őszintén felvállalt többszerelműség miért megvetendő, ha a megcsalásról hallgat és szemet huny a fél világ?” Milyen többletet ad és hol tartogat több kihívást ez a kívülről „szürreálisnak tűnő” világ?
 
A poliamor szemléletben élő emberek nagyon őszinték. Önmagukkal és párjukkal vagy párjaikkal is. Rengeteget beszélgetnek az érzéseikről, a kapcsolatukról, időről időre legyőzve a féltékenységet, tisztelve a másik szabadságát, úgy szeretik egymást, hogy maximálisan önmagukat adhatják. A jól működő poliamor kapcsolatokban nincsenek titkok, és valljuk be: sokkal élménydúsabb lehet úgy az élet, ha nem ugyanazt a húslevest esszük 30-40 éven át, hanem nyitottak vagyunk és lehetünk is az újra, amellett, hogy azért a szeretett húsleves is megmarad. Ugyanakkor csak érett, erős személyiségeknek ajánlom ezt az életformát, olyanoknak, akik nem csak képesek egyszerre több emberrel is párkapcsolatban lenni, de elég nagyvonalúak ahhoz, hogy a párjuknak is megadják ezt a lehetőséget. Ez nagyon nehéz dolog, a regényemből is kiderül, hogy nagyon sok poliamor kapcsolati próbálkozás elvérzik.
 
Ön szerint milyen a poliamoria megítélése pszichológus szemmel napjainkban?
 
Ez attól függ, hogy ki a pszichológus, és neki milyen az értékrendje. Ha a pszichológus a konzervatív értékekben és a monogámiában hisz, illetve csak azt tudja működő modellként elképzelni, arra törekszik majd a terápia során, hogy a páciensből kigyomlálja a természetes identitását, amivel, sokkal többet árt, mint használna. Épp ezért, nagyon fontos hogy a megfelelő szakembert válasszuk, aki kellő nyitottsággal képes kezelni a témát és arra terelgeti a pácienst, amerre neki jó, nem pedig arra, amit a társadalom elvár.
 
A regény egyik kulcsszereplője, Olivér, pszichológus, aki szintén érintett a témában. Az ő személye mennyire volt fiktív? Illetve mennyire tudatos döntés eredménye az ő karaktere?
 
Mivel lélektani regényről van szó, mindenképp szerettem volna egy pszichológus karaktert teremteni, aki a főszereplőmnek krízishelyzetben a megfelelő mondatokat mondja. Ebben volt segítségem, Farkas Dániel pszichológus, aki jó néhány poliamor pácienssel foglalkozott már és aktívan tevékenykedik a Poliamoria Magyarország csoportban is, mint szakértő. Segít azoknak, akik lélekben bajba kerültek, akárcsak Olivér. Ezt leszámítva a valós és a fiktív karakternek semmi köze egymáshoz.
 
A Hellinger - családállítás népszerű a többszerelműek körében?
 
Ilyen jellegű tanulmányt nem folytattam. Én magam voltam már Hellinger - családállításon, és nagyon jó módszernek tartom. Úgy éreztem a történet egy pontján, hogy nem árthat, ha a főszereplőmet, Annabellát is elküldöm. Érték is fontos felismerések a saját személyiségével és a családjával kapcsolatban.
 
A regényben elhangzik a kérdés, az egyéni és családi traumáknak, a biztonságérzet hiányának lehet-e meghatározó köze a poliamoriához? Mi erről a véleménye?
 
Esete válogatja. Ismerek olyan poliamort is, akinek erősen traumatizált volt a gyerekkora és egyértelműen az ebből fakadó kötődési zavar hozta létre ezt a vonást a személyiségében, de olyat is, aki csodálatos, szerető családban nőtt fel és épp ennek köszönhetően már huszonévesen tudott olyan megengedő lenni önmagával szemben, hogy vállalja az identitását.
 
Mire számít, mennyire kavarja majd fel ez a téma a közvéleményt? Érkeztek-e már olvasói visszajelzések?
 
Számítok rá, hogy kapok majd hideget-meleget, elvégre ez a téma nagyon megosztja az embereket. Nekem főként a tudattágítás volt a célom a történettel és az, hogy megmutassam, milyen fontos, hogy ne ítélkezzünk egymás kapcsolatai és élete fölött. Még nem jelent meg a könyv, a tesztolvasók azonban egytől-egyig másfél nap alatt felfalták, ami szerintem jó jel.

 
Illényi Mária
 
Szurovecz Kitti: A sokszívű, Athenaeum Kiadó
 
Szurovecz Kitti könyvbemutatója
Budapest, Fókusz könyváruház 16.00–17.00

 


 
Kincsem, a csodakanca igaz története
beszélgetés Szélesi Sándorral
 
 

 

Egy különleges szerelem és egy legyőzhetetlen ló históriája elevenedik meg az 1800-as évek végén játszódó történelmi regény lapjain.
 
Nagyon tetszik a regény meseszövése, a kor, a szereplők ábrázolása. Hogyan talált önre ez a történet?
 
Teljesen véletlenül. Tíz-tizenkét évvel ezelőtt felkértek, hogy írjak egy Kincsem forgatókönyvet, ám miután kiderült, hogy ez egy minimum kétmilliárdos költségvetésű mozi lenne, a producerek letettek a megfilmesítésről. Akkor elkészítettem egy húsz oldalas filmnovellát, de a forgatókönyv már nem készült el. Évekkel később egy író-olvasó találkozón rákérdeztek, miért nem írok regényt belőle. Akkor ez az ötlet gyökeret vert bennem, és most szökkent szárba. Tavaly, amikor megint előkerült Kincsem története, újra aprólékosan beleástam magam a korba, és rájöttem, hogy mennyire tetszenek azok az évek, azok az emberek és a hangulat. Megragadott az a naivitás, ami körbelengte ezeket a lótenyésztés iránt elkötelezett férfiakat, akik aztán annyira szívemhez nőttek, hogy nem lehetett róluk nem szeretettel írni. Azt szoktam mondani, hogy ők voltak az 1860-as, ’70-es évek kockái, csak nem számítógép előtt ültek, hanem az istállóban élték le a fél életüket. Sokuknál se család, se gyerek nem lett, csupán a lóversenyzés maradt meg nagy szerelemnek. Sietek hozzátenni, hogy nagyon szűk az az idő, amely a 19. századi polgári Magyarországból ennyire barátságos. Mondjuk 1867-től 1888-ig bezáróan, húsz év, ami ennyire bájos, érintetlen és furcsa, amennyire a Kincsem korszaka. Szóval bájosan naivnak tűnnek ezek a férfiak még a korabeli fényképeken is, ahogy állnak, elegánsan, kisimított zakóban, nagyon komoly arckifejezéssel. A róluk fennmaradt érdekes sztorik is ezt támasztják alá: például Blaskovich Ernőt rettenetesen zavarta, hogy alacsony termetű, holott a lovarok ideális testi adottságaival rendelkezett. Sok, úrlovarok számára kiírt versenyen vett részt és ebből a felét meg is nyerte, ami egy nagyon szép szám, és valljuk be, ez a remek lovak mellett a termetének is köszönhető. Ő ezt el is fogadta egészen addig, míg egy nő nem került mellé. Harminc évig együtt élt a nála egy fejjel magasabb Szabó Karolinával, a tenyerén hordozta, mindent megadott neki, de ugyanakkor buta kis hiúságában nem jutott el oda, hogy elvegye feleségül…
 
A női főszereplőről sem sokat lehetett tudni. Az ő alakját hogyan építette föl?
 
Nagyon kevés információ maradt fent Szabó Karolináról. Karolina vagy Karola, néha így hivatkoznak rá, néha úgy, eltűnt a világ elől, miután beköltözött a Reáltanoda utcai Kincsem palotába. Annyit jegyeztek fel róla csupán, hogy Pest legszebb lovai húzzák a hintóját, amikor kikocsikázik. Mivel kvázi vadházasságban élt Blaskovich Ernővel, nem járhatott úri társaságba, mert kinézték onnan. Amíg egyébként össze nem jött a férfival, addig néha a Nemzeti Színházban és a Népszínházban szerepelt, általában olyan darabokban, amikben Blaha Lujza. A korabeli színikritikusok jegyeztek le kritikákat egy-két olyan darabról, amiben Szabó Karola fellépett, énekelt, és ennyi. A kedvesem a megmondhatója, hogy az írásnak a legnehezebb része az volt, hogy a szereplők személyiségét megtaláljam. Feljegyeztek róluk nagyon sok apróságot – Sztáray grófról, Blaskovich Ernőről, Festetics Taszilóról, Szabó Karolináról – amiből kirajzolódik egy-egy személyiségkép, de hogy ezek a személyiségek hogyan illenek egymáshoz, és amit tudunk róluk a történelemből, az vajon miből és honnan eredhet, azt nekem külön fel kellett építenem magamban. Nagyon nehéz volt!
Meg kell jegyezzem, hogy kicsit skizofrén dolog írónak lenni, mert minden szereplőnek benne kell lenned a fejében. Egy jelenetnél, ha van négy szereplő és vitatkoznak, akkor mind a négynek benne kell lenned a fejében, mert mind a négynek igaza van a maga szempontjából. Ezt akkor tudom megírni, hogyha mindenkit ismerek, hogyha mindenkinek ismerem a jellemét, ha pontosan tudom és átérzem a gondjaikat, bajaikat. Ez volt a legnehezebb, ezeket az embereket úgy megismerni, mintha a legközelebbi barátaim lennének – Ha viszont ez megtörténik, az ember meg is szereti a szereplőit.
 
Mi a véleménye a filmről?
 
Őszintén bevallom, hogy a film első 15 percében nagyon keményen próbáltam magam arra kondicionálni, hogy elengedjem a valódi történetet. „Sándor, te most nem a Kincsem sztorit nézed, te most egy kalandfilmet nézel!” Mert ugye ugyanabban az időben írtam a könyvet, amikor a filmet forgatták és az utómunkálatai zajlottak, és abban az öt-hat hónapban, amíg ezzel foglalkoztam, teljesen elmerültem benne; ahogy kutattam, szinte a szereplőimmel együtt szívtam be az 1874-es levegőt a nap minden másodpercében. Aztán leadtam a kötetet a kiadónak február 28-án, és két héttel később beültem a film bemutatójára. Tehát bennem még élt ez a történet, ezek a szereplők, Blaskovich, a maga karót nyeltségével, Szabó Karolina, egy tizenhat éves színinövendék tétovaságával… Majd beülök a moziba, és megjelenik a vásznon Nagy Ervin, mint Blaskovich, aki megveszi a Kincsemet, miközben a valóságban ugye ő tenyésztette ki. Tehát nekem az elején treníroznom kellett magamat, hogy „Sándor, elengeded a sztorit, és csak élvezd a filmet”. Amikor ezt nagyjából sikerült megtennem, akkor élveztem is a filmet, ami egyébként egy nagyon kedves, kellemes kalandfilm egy lóról, akinek az a neve, hogy Kincsem, de aki még véletlenül sem az a Kincsem, mert a film történetének a valósággal való egyezése – azért valljuk be – nulla.
 
Érdekelne, hogyan fér meg önben a fantasztikus regények írója és a történelmi regények írója?
 
Én a sci-fivel kezdtem a pályafutásom. Fiatal voltam és bohó, és ez volt az a műfaj, amelyben játékként éltem meg az írást. Nem létező korok, nem létező idők és világok, csattanóra kihegyezett novellák, kalandos történetek – ez egy fiatal srácnak, aki elkezd az írással kacérkodni, ideális terep ahhoz, hogy elmerüljön egyfajta intellektuális kalandban. Aztán telnek-múlnak az évek, az ember fölött elrepül sok minden, véleménye lesz a világról, egy csomó sorsot lát, embereket megismer, és máshogy áll hozzá már az íráshoz. Már nem elég az intellektuális játék, mondani akar valamit, már meg akarja érinteni az olvasót, le akar tenni valamit az asztalra. Tévedés ne essék, ezt a tudományos fantasztikummal is meg lehet tenni, de a sci-fi mellett kinyílik az irodalom egész tárháza: írtam történelmi regényt, mágikus realista novelláskötetet, fantasyt, thrillert, ifjúsági regényt. Kérdezték is, hogy miért nem állok meg egy szegmensnél, miért nem csak történelmit, miért nem csak sci-fit vagy fantasyt írok. Egyrészt azért, mert akkor belesüppednék valamibe, amibe nem akarok, így nekem is élvezet az írás, másrészt meg más-más tematikában más-más hangja van az embernek, és nagyon sok mindenről tud vallani. Ez a sokszínűség igazából az én lelki egészségemnek is jót tesz. Ha az embernek van egy ötlete, ha mondani akarok valamiről valamit, akkor ne zárjam már be magamat egy zsánerbe. Tehát miért ne lépjek át tematikák határain, miért ne vallhatnék az emberi kapcsolatokról egy történelmi regényben, egy mágikus realista regényben, egy romantikus kalandregényben? Unalmas volna mindig ugyanazt írni. Legalábbis nekem. Persze a kiadó azt mondja, hogy az a legjobb, ha egy írói név mögött egy zsáner van, így az olvasó pontosan tudja, amikor a szerző könyvét leveszi a polcról, hogy az mit takar. Megesik, hogy egy szerző évek óta ugyanazokat a sztorikat írja meg újra és újra más köntösben, vagy sorozatokat ír. Könnyű beleragadni ebbe. Egyébként az olvasók néha valóban képesek felmérgesedni, hogy „Hú, szerettem az előző könyvét, de most nem értem, hogy ez mi.” Egy másik téma, más stílus.
 
A Kincsem könyvből még az is megszereti a lovakat, aki eddig még nem nagyon foglalkozott velük.
 
Remélem!
 
Fantasztikusan fogja meg még a lónak a lényét is. Szinte jelleme van!
 
Mert van is, nagyon szeretnivaló állatok, és nem is állatok – társak. Ha valaki egy kicsit vájtfülűbb, akkor észreveheti olvasás közben, hogy nem ami-ként hivatkozom a lóra a könyvben, hanem aki-ként.
 
Kiírtam egy mondatot a regényből, Ernő mondja: „A polgárosodás kulcsa maga a ló.” Karolina meg hozzáteszi: „…meg a városi fejlődés.” Mi a véleménye erről?
 
Mind a kettőben hiszek. Amikor végignéztem az 1870-es éveket, azt láttam, hogy országokon átívelő versenyszövetségek alakulnak ki a lovakat kedvelő a férfiak között. 1871-ben volt a porosz-francia háború, az azt követő években a lóversenypályán senkit nem érdekelt, hogy két-három évvel azelőtt háborúztak. Ugyanúgy izgultak ugyanazért a lóért, vagy fogadtak egymás ellen. A lóversenypálya politikamentes volt, összehozta az embereket szövetségekbe, barátságokba, és nem csak a pálya és a verseny, hanem a tenyésztés is. Leültek egy asztal mellé a francia, a német, az orosz, és teljesen nyugodtan, békésen megbeszélték, hogy ennek és annak a lónak az utódja miért lehet jó versenylóként, hogy „Láttátok tegnap, amikor kivezették azt a sárga kancát, hogyan járt?”... Azt hiszem, lóversenyzés nélkül rövidebb lett volna a béke Európában. Nyitottabbá is tette a világot, ugyanis a nem kicsit merevebb nemesi kasztok elkezdtek a polgári rétegekkel keveredni. Hozzájárult ahhoz, hogy lebontsa azokat a születési korlátokat, amik egészen addig az időig fennálltak, Magyarországon mindenféleképpen. Nagyon sokat tett a polgári világ jobbá tételéért a lóversenyzés, és nagyon sokat tettek ezek a férfiak! Ami tényleg fájdalmas, hogy némelyikük, mint például Sztáray gróf, sehol nem található fel, sem életrajzi lexikonokban, sem a Ki Kicsodában. A lótenyésztéssel és versenyzéssel foglalkozók java része eltűnt a történelmi tudatból. Kérdezték, hogy miért ragaszkodtam annyira a történelmi valósághoz, miért nem rugaszkodtam el sokkal jobban a fantázia irányába. Az a válaszom, hogy azért is akartam egy történelmileg hiteles könyvet letenni az asztalra, mert valahol ez emlék ezeknek a fiúknak. Másnak is elő kellene vennie őket. Emlékezni kéne rájuk, márványtábla kéne, legalább a lóversenypálya oldalán, hogy tudjuk, kik voltak azok, akik a magyar lóversenyben, lótenyésztésben élen jártak, és ezt teljesen önzetlenül, csak a ló szeretete, csak az állatok szeretete miatt tették. Nagyon sokan nem fogadtak ám a pályán, csak a tenyésztés érdekelte őket, leültek és szivarfüstben a Nemzeti Kaszinóban megbeszélték, hogy milyen irányokat vegyenek, mi a legjobb a versenyeknek, a hazának.
 
Az Olvasás Éjszakájára milyen programmal készülnek?
 
Szeptember 16-án Debrecenben lesz író-olvasótalálkozóm a Kincsemmel. A korszakban nagyon is járatos Böszörményi Gyulával fogunk beszélgetni az Alexandra Könyváruházban este hét órától.
 

Szöveg és fotó: Szepesi Dóra
 
Szélesi Sándor: Kincsem, Könyvmolyképző Kiadó
 
Szélesi Sándorral beszélget Böszörményi Gyula
Debrecen, Alexandra könyváruház 19.00–20.00

 


 
Lakatlan sziget két-háromezer könyvvel
beszélgetés Kemény Istvánnal
 
 

 

Kemény István a Lúdbőr című kötettel jelentkezett idén, benne közéleti témájú esszékkel és egyebek mellett az 50+1 irodalmi pillérrel, de házi könyvtárában természetesen sokkal több kötet van, amitől soha nem válna meg.
 
Legutóbbi könyve, a Lúdbőr című esszékötet idén jelent meg a Magvető gondozásában. A politikai, közéleti témájú írások mellett olvashatók benne irodalomról, művészetről szóló esszék is, bemutatja az 50+1 irodalmi pillért, egymás mellé kerül Zrínyi, Ady, Rejtő Jenő, Fekete István, a Bizottság és az Európa Kiadó zenekar. Egy ilyen esszékötetnek célja a kánon formálása, kiegészítése, bírálata?
 
Nem. Vagyis de. Soha nem határoztam el, hogy én bármit is szándékosan alakítsak az irodalmi kánonon, mert az a kritikusok, esztéták, irodalompolitikusok, megmondók, szürkeeminenciások és a vakszerencse dolga, én meg csak egy szerző vagyok. Viszont ha most belegondolok, például annak idején, amikor az ÉS-be kisesszéket írtam könyvekről, bizony az is egy szempont volt, hogy ne csak a legtrendibb szerzőket válasszam, hanem olyan lenézetteket is, mint Fekete István, és olyan kevésbé ismerteket, mint Kóka Rozália.
 
Az előző kérdéshez kapcsolódva: a mai információs zűrzavarban milyen szerepe lehet a kánon formálásban folyóiratoknak, online felületeknek, “hivatásos” kritikusoknak, ismert íróknak, költőnek, illetve a hatalomnak?
 
Számomra mindig megfoghatatlan volt, hogy hol, mikor és hogyan formálódik a hallgatólagos közmegegyezés (vagyis az irodalmi kánon) arról, hogy kicsoda-micsoda kell éppen az irodalomnak, és kicsoda-micsoda nem kell – de az a gyanúm, hogy ma is hasonlóan működnek a kánonok, mint az internet előtt: kaotikusan. Az egyes ember pedig védekezik a káosz ellen, vagyis hiába özönlik az agyába az információk tömege, szelektál közöttük, és csak értelmezhető mennyiségű elemmel dolgozik. A kérdésben említett információs zűrzavar leginkább csak annyit ront a helyzeten, hogy egyre jobban eltakarja az irodalmat magát – kánonostul, folyóiratostul, kritikusostul, íróstul, költőstül. Mellé tesz értékeset és gagyit, tényeket és alternatív tényeket. Ez a helyzet pedig – hogy ne feledkezzünk meg a hatalomról sem – módot ad a hatalomnak, hogy az irodalmat is felhasználja a maga játszmáihoz: hogy figyelmen kívül hagyja, eljelentéktelenítse – vagy ha az irodalom nem elég lojális hozzá, akkor le is cserélje egy alternatív irodalomra, és felépítsen egy másik irodalmi életet, egy másik irodalmi kánont, ahogy az például az utóbbi években történik. És az információs zűrzavar miatt mindez szinte fel se tűnik senkinek.
 
A Lúdbőrben a rendszerváltó generáció szemszögéből vizsgálja az utóbbi három, nem felhőtlenül boldog évtizedet. Nemzedéki kérdések prózájában is előkerültek, közéleti témákkal pedig verseiben is foglalkozott, elég legutóbbi regényére, a Kedves Ismeretlenre, illetve legutóbbi, A királynál című verseskötetére gondolni. A tartalomhoz keresi a formát, vagy fordítva? Lesz-e esszéötletből vers vagy versből regényterv?
 
Főszabályként a tartalomhoz keresem a formát. A Lúdbőrrel például úgy voltam, hogy nem egy esszékönyvet akartam írni, és ahhoz kerestem témákat, hanem egyszer csak észrevettem, hogy írtam egy esszékönyvet, csak meg kell szerkeszteni, és ki kell adni. Összeszedtem az anyagot, és akkor jött a főszabály alszabálya: van egy forma (a Lúdbőr című könyv), de ehhez egy fejezetnyi tartalom mintha hiányozna. És így keletkezett az ötödik fejezet, az 50+1 irodalmi pillér. Egyébként nem az a fontos, hogy én melyik generációhoz tartozom. Az csak személyes adottság. Mondhatjuk, a forma. A tartalom az a fél évszázad, amit én láttam, amiben a tapasztalataimat szereztem; meg az a pár ezer év, amiről olvastam ezt-azt. És ezeken felül van a lényeg: hogy a tapasztalataimat jól olvashatóan és korszerűen adjam át a 2017 pluszos olvasóknak. Hogy használni tudják a jelenben és a jövőben.
 
A család mind a négy tagja publikált már legalább egy könyvet, Lili és Zsófi a film, a zene, a slam poetry területére is elkalandoztak. El tudta volna képzelni, hogy a lányok az irodalmon, művészeten kívül valami teljesen mással foglalkozzanak?
 
Hogyne, persze! Nem tűztük ki eléjük célként, hogy költők legyenek. Sőt, a kilencvenes években, amikor kicsik voltak, olyan rémhírek járták a szülők között, hogy mire a gyerekeink felnőnek, már nem is lesznek könyvek, nem lesz irodalom, hanem csak tévé, videó, számítógép. Szóval fel voltunk készülve arra, hogy funkcionális analfabétákat nevelünk. De azért persze nagyon örülünk, hogy nem így alakult.
 
Felesége, Szirmay Ágnes a Barátok közt dramaturgja volt, Ön pedig dialógusokat írt a sorozat számára, de úgy tudom, tévéjük nincs. Hogy néz ki a Kemény-lakás? A bölcsészeknél általában mozdulni sem lehet a könyvektől – Önöknél ez fokozottan igaz?
 
Tévénk tényleg nincs, de laptopjaink vannak bőven, amiken bármilyen műsort követni tudunk. A lakásunkban mindig is sok ezer könyv volt, és bár néha próbálunk állományt apasztani, a mennyiség egyre nő. A lányok elköltöztek, de vissza-visszajárnak könyvekért. És jó párszor előfordult már az is, hogy mi kértünk kölcsön tőlük könyvet.
 
Az 50+1 irodalmi pilléren túl hány olyan kötete van, amitől nem szívesen válna meg?
 
Igen, a Lúdbőrbe összeállítottam egy ötvenes listát olyan könyvekről, amik különleges hatást tettek rám, de azért még simán össze tudnék írni öt-hat ilyen listát, és akkor még nem beszéltünk azokról a könyvekről, amiket – noha nem hatottak rám, vagy egyenesen utáltam őket – ki nem dobnék semmi pénzért. Szóval két-háromezer könyvtől nem válnék meg szívesen, ezeket vinném magammal a lakatlan szigetre.
 
Az Olvasás Éjszakáján, a Magvető Caféban Ez Kemény lesz! címmel lesz Önnel egy beszélgetés. Vannak, akik unják vagy utálják, ha a nevükkel viccelődnek. Ezek szerint Önt nem zavarja?
 
Első általános iskolás koromban belenyugodtam, hogy ez egy olyan jelenség, amin ugyanúgy nem lehet változtatni, mint a Duna folyásirányán. Mindig lesz egy gyerek, aki rávágja, hogy szia, Köménymag, és mindig azt fogja hinni, hogy ez neki jutott eszébe először.
 

Szarka Károly
 
Beszélgetés Kemény Istvánnal és Szirmay Ágival
Magvető Café 21.00–21.30

 


 
Képzőművész könyvkiadó
Sok portré Kocsis András Sándortól és egy róla
 
 

 

Három szobra áll köztéren: a Fővárosi Nagycirkuszban Rodolfóé, a történész, kritikus, publicista Fejtő Ferencé a Szent-István parkban, a műfordító-szerkesztő Ördögh Szilveszteré ugyancsak a XIII. kerületben, a Népfürdő utca 15. számú lakóház szomszédságában, egy szép parkban. Most van öntődében a negyedik, egy kétszeres életnagyságú portré Omár Khajjám perzsa tudós költőről, a Rubáiját szerzőjéről. Mindnek Kocsis András Sándor az alkotója, de azt, hogy művész, nem engedi kiírni a neve mellé.
„Tudom, hogy hol van a helyem” – mondja szerényen többször is a beszélgetés során, holott annál nagyobb elismerés nem kell képzőművészeti alkotónak, mint hogy Varga Imre szobrászművész hajlandó volt modellt ülni neki, valamint biztatta: „Ne hallgass senkire, ne hagyd, hogy eltérítsenek, menj tovább a magad útján.”
 
Az a dolog különlegessége, hogy Kocsis András Sándor a Kossuth Könyvkiadó igazgatója, valamint a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke. Ez utóbbi minőségében nemrégiben Kínában járt, az ottani könyvkiállításon képviselte az országot, és több szerződés mellett – a vendéglátók vevők voltak például a Corvinákat bemutató kötetre – egy okostollal tért haza, amely a nyelvoktatásban remekül használható, tanít, helyes kiejtésre szoktat, feladatot ad, kikérdez és vizsgáztat is.
 
A Színek és formák című kiállítást, amely szeptember 7-én az Örkény István Könyvesboltban nyílt meg és október 14-éig látogatható, nem könyvszakmai hírnevének köszönheti. Az általa készített festményekből, szobrokból, kisplasztikákból a bolt galériáján kialakított irodalmi arcképcsarnok XX-XXI. századi költőket és írókat tömörít egy társaságba, olyanokat, akik a valóságban talán nem is találkoztak. Többeké között ott van Esterházy Péter, Heller Ágnes, József Attila, Juhász Ferenc, Kós Károly, Kertész Imre, Márai Sándor arcmása festményen vagy bronzban, valamint Ungvári Tamásé, aki személyesen nyitotta meg a kiállítást.
Autodidaktaként érte el Kocsis András Sándor, amit a hivatásos művészek is ritkán: egyként dolgozik olajjal és agyaggal, hogy ez utóbbiból a legtöbb esetben bronzszobor készülhessen.
 
„Hivatalosan egy percet sem tanultam se rajzolni, se festeni, se plasztikát készíteni – vezeti be a visszaemlékezést. – Úgy tizenegy éves koromban kezdődött ez a szenvedély, és első menetben tizennyolc-tizenkilenc éves koromig tartott. Gyúrtam az agyagot, próbáltam a márványt ütögetni vésővel, rajzolni és festegetni. A Stromfeld Aurél Általános Iskola 7. c osztályos diákjaként egy hamis mozaikkal, Vincent van Gogh Tanguy apójának egy változatával díjat is nyertem. Fakeretben gipszes homokot öntöttem ki, azt kivéstem, mintha mozaik lenne, majd kifestettem. Később elkészítettem édesapám portréját. Kicsit suta, szinte nincs nyaka, de alapjában a mai napig vállalható. Azóta kiöntettem bronzból. Szinte hétre pontosan tudom, hogy mikor dolgoztam rajta. Ugyanis spórolni akartam az agyaggal, ezért újságpapírgombócokra dolgoztam rá a formát. Évtizedek múltán a nyakrésznél megbontottam, és csipesszel kiszedegettem a papírt. Az egyik Esti Hírlap-fecnin ott állt a dátum: 1971. Tizenhét éves voltam.”
 
A Képzőművészeti Főiskolán szeretett volna továbbtanulni, de mivel a Puskás Tivadar Távközlési Technikumban végzett, ahol teljesen eltért a tanmenet az átlag középiskoláétól, semmi esélye nem volt rá, hogy fölvegyék. „Ahhoz, hogy így bekerüljek, leonardói képességek kellette volna – jegyzi meg ironikusan. – Eltemettem magamban ezt a vágyat, és csak évtizedekkel később támadt fel újra. Schéner Mihály ébresztette fel bennem, akivel közel laktunk egymáshoz, és jóban voltunk. 2002-ben készítettem el a portréját.”
Az azóta eltelt tizenöt évben számos szeretett és tisztelt barátját ajándékozta meg kerek születésnapjukon egy-egy ábrázolásukkal. Ilyenkor fotó alapján dolgozik, hogy maradéktalan legyen a meglepetés. Más alkotásai, mint például a köztériek, felkérésre készültek, csakúgy, mint az irodalmi díjként szolgáló kisplasztikák. Készített ilyent a Költők Világkongresszusára, de a Babits Mihály, Fejtő Ferenc és Ördögh Szilveszter nevét viselő elismerést kiérdemlők is az ő munkáját birtokolhatják tárgyi jutalom gyanánt.
 
Arra a legbüszkébb, hogy amikor hét éve merészen azzal kereste fel Varga Imrét, hogy megmintázná az alakját, a Kossuth-díjas szobrász barátságuk ellenére először elkomorult, majd referenciamunkát kért tőle, de ezeket meglátva így szólt: „Egyeztessünk időpontot.” Az pedig már különleges bónusz, hogy a szobrász unokája azt hitte a kész portréról, hogy azt maga Varga Imre készítette.
„Miközben mintáztam őt, természetesen beszélgettünk, például arról is kérdeztem, hogy a német és a francia mellett miért tanult meg angolul is. Erre megfordította a széket, lovagló ülésbe helyezkedett, és félórán át Shakespeare-szonetteket szavalt angolul – szolgál adalékkal Varga Imre személyiségrajzához. – Elmondta, hogy tizennyolc évesen elhatározta, saját kedvtelésére lefordít száz Shakespeare-szonettet. Emiatt tanult meg angolul.”
 
„Intenzív életet élek, de nem szeretem a homloktörölgető menedzsereket, akik azt hiszik, rajtuk kívül csak a világ teremtője dolgozott többet – válaszolja a kérdésre, hogy két komoly könyvszakmai vezetői posztja mellett mikor jut ideje képzőművészeti ténykedésre. – Egyértelműen kedvtelésből alkotok, ez az örömöm. Gyönyörűséges relaxációs időszak. Amikor szobrot csinálok vagy festek, elvonulok a garázsként már régóta nem funkcionáló házrészbe. Pipázgatva, egy pohár Merlot mellett dolgozom, közben szól a zene, és elveszik az idő. Sokszor észre sem veszem, hogy már éjfél van. Valamilyen belső tűz ég ilyenkor bennem. Ha bekattan egy ötlet, addig nem hagy nyugton, amíg meg nem valósítom.”
 

 
Mátraházi Zsuzsa
Műtárgy fotó: Gergely Bea
 
Színek és formák – Irodalmi arcképcsarnok
Kocsis András Sándor kiállítása az Örkény Könyvesbolt emeletén, a Cultiris Galériában

 


 
Egy éjjel, amikor mindenki olvas
a Libri ajánlója
 
 

 

A Libri 2017-ben is izgalmas programokkal készül az Olvasás Éjszakájára
 
A Libri alapítása óta kiemelten fontosnak tartja, hogy minél közvetlenebb kapcsolatot teremtsen a szerzők és olvasóik között, és hogy minél közelebb hozza egymáshoz a magyar szórakoztató, tény- és szépirodalom legjobbjait már meglévő és jövőbeni közönségükhöz. Erre kínál kiváló lehetőséget az Olvasás Éjszakája, amely idén ünnepli ötödik születésnapját, és amely fiatal kora ellenére bátran tekinthető aktív és számottevő hagyománynak hazánk kulturális életében.
 
Az idei eseménysorozatra a Libri több helyszínen is izgalmas programokkal készül: könyvbemutatókkal, dedikálásokkal, beszélgetésekkel és előadásokkal tesszük még színesebbé ezt az egyébként is különleges estét.
 
A budapesti Libri Könyvpalotában vendégünk lesz Kepes András, a Világkép című, Libri irodalmi közönségdíjjal is kitüntetett könyv írója, akinek neve évtizedek óta egyet jelent a minőségi televíziós újságírással. Legújabb könyve is bizonyítja hozzáértését, hitelességét és kiapadhatatlan lelkesedését, hogy közelebb hozza hozzánk a világ távoli tájait és kultúráit. Munk Veronika, az Index újságírója, a Kéjutca című tényfeltáró kötet szerzője bevezet minket a Németországban dolgozó magyar prostituáltak árnyékvilágába. Olyan kérdésekre is választ kaphatunk a szerzőtől, amiket magunktól még feltenni sem mertünk volna. Bódi Attila, az irodalmi életbe első könyvével nemrég berobbant regényíró Szekeres Nikolettával beszélget Lázadni veletek akartam című regényéről, ami három erdélyi fiatal sorsát követi végig a Ceaușescu-rendszer végnapjaiban. A nagy visszatérő, Tisza Kata is ellátogat hozzánk, és bemutatja nekünk Akik nem sírnak rendesen című kötetét. Czutor Zoltánnal vitatják meg az irodalom, a zene és a művészetterápia kölcsönhatásait. Emellett beszélgetünk a Scolar Live sorozat szerzőivel: Herczeg Szonjával, Patak Mártával és Ferencz Mónikával is. Centenáriuma alkalmából, Juhász Anna vezetésével megemlékezünk Szabó Magdáról, valamint életre keltjük Arany János és Petőfi Sándor levelezését Kamarás Iván és Fenyő Iván előadásában.
 
A Libri Pécs Könyvesbolt vendégei között üdvözölhetjük Bernáth József mesterszakácsot, aki stílust vitt a főzés tudományába. Homonnay Gergely, Erzsi macska hű szolgája négylábú társa világuralmi terveiről mesél majd. Dombóvári István stand-up komikus Félkövér című könyvét mutatja be nekünk, Fábián Janka bestseller-szerzővel pedig női hőseiről és általa megjelenített, korokon átívelő szerelmek történetéről beszélgetünk. A gyerekeknek bábmesével is készülünk, aminek keretében ellátogatunk a Kuflik országába és megtudjuk, hogy mi történik, ha eső árasztja el a rétet, ahol élnek.
 
Bízunk benne, hogy sokszínű programkínálatunkkal idén is hozzájárulhatunk az olvasók és a szerzők nagy találkozásaihoz, és együtt ünnepelhetjük közös szenvedélyünket, az olvasást.
 
A Libri programjairól részletes tájékoztatást az alábbi oldalon találhatnak:
http://www.libri.hu/olvasas_ejszakaja/
 
További információ:
Jávor Zsófia
PR manager
javor.zsofia@libribookline.com
+36 20 665 6458
 


 
Nem vicc – ez KEMÉNY lesz
a Líra ajánlója
 
 

 

Itt van az ősz, ami egy ideje nem az iskolát jelenti nekünk, hanem mondjuk az Olvasás éjszakáját – most már ötödik éve. Az az egy este persze csak a jéghegy csúcsa, mert a legnagyobb kánikulában találjuk ki a programokat, és kérjük fel a szerzőket, hogy azon az estén valami olyasmit mutassanak meg magukból, amit ritkán szoktak. Lehetetlen?! Nem!
 
Berg Judit és Szabó Bori például felnőtt szövegeikbe engedi bekukkantani azokat, akik a Magvető Caféba látogatnak szeptember 16-án este. Ha már a hely adott, ideje beszerezni pár pletykát a Magvető Kiadó történelméből – reméljük Turi Tímea és Szegő János valóban mesélős kedvében lesz, és még az is lehet, hogy az utánuk fellépő Parti Nagy Lajosról, vagy Kemény Istvánról is előkerül valami sosem hallott anekdota. Meg azt is megtudhatjuk, hogy miért nem harap, csak megkóstol Szulák Andrea.  Kíváncsi vagyok Pataki Éva történeteire Törőcsik Marival és Mészáros Mártával közös beszélgetőkönyvükről, meg aztán arra is, hogyan lehet regényeket hírként tálalni – a friss könyves Pachmann Péter majd megmutatja. De nem csak vele vetélkedhetünk, hanem szavazhatunk Balázsy Pannával is, hogy vajon a film vagy a regény a jobb, vagy a Fókusz Könyváruházban is várja többek közt Puzsér Róbert, Oláh Andre és, Hatala Csenge a játékos kedvűeket.
 
Akik első olvasáséjszakázók, azoknak muszáj felhívnunk a figyelmét, hogy a Líra programjai bár két helyszínen futnak – a Magvető caféban, és a Fókusz Könyváruházban, de mivel egy folyosó összeköti a két részt, pillanatok alatt át lehet érni az egyikből a másikba, és így akár ingázni is tudnak. vagy épp át lehet rohanni dedikáltatnivalóért. Érdemes is átnézni, hogy belehallgassanak Szurovecz Kitti poliamóriáról szóló regényének bemutatásába, vagy Horváth Gergely előadásába, esetleg tanuljunk egy kicsit görög Ibolyától. vagy, hogy megtudjuk mi is az a punkpróza.
 
Vannak, amikhez ragaszkodunk – ilyen az Olvasás Éjszakája Band, azaz a Bánó Attilából, Bíró Szabolcsból, Mucha Attilából és Toroczkay Andrásból álló író-együttes.
 
Az a helyzet, hogy már felsorolni sem tudom az érdekes programokat, kénytelen lesz mindenki eljönni és maga eldönteni, hogy melyik a legérdekesebb. Sőt, még egy dolgot lehet helyettem megtenni (sajnos): megnyerni egy welness hétvégét!
 
Nem vicc – ez KEMÉNY lesz!
 


 
Szeretjük az Olvasás Éjszakáját!
a Kossuth ajánlója
 
 

 

Úgy is mint szervezők, mint az Örkény István Könyvesbolt házigazdái, mint a Kossuth Kiadói Csoport vezetői, munkatársai és úgy is, mint a könyv jövőjében biztos emberek.
Évente sok könyvbemutatót szervezünk és büszkék vagyunk arra, hogy az Örkény István Könyvesbolt mára olyan találkozóhellyé vált, ahol a könyvek között jó eltölteni egy–két órát, ahol mindig ismerősökkel lehet találkozni, és ahol egy-egy esemény, könyvbemutató, kiállítás megnyitó után gazdagabbnak érezzük magunkat.
 
Az Olvasás Éjszakája kiemelkedik az éves események sorából. Ugyan a programjaink délután kezdődnek, de az ÉJSZAKA varázsa sok új érdeklődőt vonz hozzánk évről évre.
Idén az Olvasás Éjszakája azáltal is különlegessé válik, hogy ekkor lesz a Színházak Éjszakája is és mi a színházak világát is becsempésszük a mi éjszakánkba.
 
Délután 4 órakor Lackfi Jánossal, a nagy mesemondóval, a Dombontúli mesék és számtalan népszerű hangoskönyv szerzőjével indítjuk útjára az Olvasás Éjszakája programját.
 
Ezt követően a Noran Libro szerzői – Szentpéteri Nagy Richard, Szilágyi Ákos, Szunyogh Szabolcs, Vörös István és Tunyogi László – és könyvújdonságai kerülnek terítékre Kőrössi P. Józsefnek, a kiadó vezetőjének közreműködésével.
 
Hagyományunkat folytatva könyvpremierrel kedveskedünk vendégeinknek: Odze György SORSTÖRÖTTEK – Onódy Lajos és Bara Margit története című könyvét mutatja be a szerző jelenlétében Kőrössi P. József. Az Onódy-ügy a hatvanas évek legnagyobb elhallgatott botránya volt. Igazi nagy vesztese pedig Bara Margit, korának egyik legtehetségesebb és legszebb színésznője.
 
Nagy öröm számunkra, hogy az Olvasás Éjszakája és a Színházak Éjszakája találkozásaként
este 7 órakor Halász Judit lesz a vendégünk, aki az idei POSZT-on bemutatott IKREK HAVA című, nagysikerű Radnóti estjéből ad válogatást.
 
A találkozás pedig folytatódik.
AZ ÍRÓK ÉS A SZÍNHÁZ szimbiózisának lehetünk szem és fültanúi abban a beszélgetésben, amelyben vendégeink lesznek:
Müller Péter író, dramaturg forgatókönyvíró, a hazai spirituális irodalom egyik legismertebb alakja. 1955 óta aktív tagja a Madách Színháznak, ahol 2018. március 29-én mutatják be Szomorú vasárnap című darabját Horgas Ádám rendezésében, Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter és Nagy Sándor főszereplésével. Müller Péter Sziámi költő, énekes, a hazai alternatív zenei élet emblematikus figurája. A Miskolci Nemzetközi Operafesztivál egyik megálmodója, és kipróbálta magát a Magyar Állami Operaház stratégiai, valamint a Miskolci Nemzeti Színház művészeti igazgatójaként is. Sára Júlia író, forgatókönyvíró, filmrendező. Hadar Galron Mikve című darabját nagy sikerrel állította színpadra idén februárban. A közelmúltban jelent meg harmadik, CODA című könyve a Noran Libro Kiadónál.
 
A színház és az irodalom egyszerre van jelen az opera műfajában, s aki erről úgy tud mesélni a közönségnek, hogy az is opera rajongóvá válik, aki addig idegenként kóborolt ebben a zenei világban az Baranyi Ferenc. Ő ezen az estén, 9 órakor egy librettista műhelytitkait osztja meg velünk vetítéssel egybekötött szubjektív operakalauzában, Karsai Franciska közreműködésével.
 
Záróeseményként, este 10 órakor sok érdekességet tartalmaz a Rolling Stones-legenda, Jávorszky Béla Szilárd vetítéssel színesített Zenei Szabadegyetemének különkiadása.
 
Ha ezen az éjszakán az irodalomé a főszerep, akkor kihagyhatatlan: Kocsis András Sándor  SZÍNEK ÉS FORMÁKIrodalmi arcképcsarnok című kiállítása az emeleten, a Cultiris Galériában!
 
MINDENKIT SZERETETTEL VÁRUNK!
 

László Ágnes
kommunikációs vezető

 


 
Irodalmi randevúk
a Könyvmolyképző ajánlója
 
 

 

A Könyvmolyképző Kiadó színes programokkal és izgalmas könyvnyereményekkel készül az Olvasás éjszakájára. Három helyszínen lesznek beszélgetések, játékos irodalmi randevúk, amelyekre szeretettel várunk minden érdeklődőt.
 
Cselenyák Imre Áldott az a bölcső című regényében Arany János fiatalkora, első szerelme, és az „izgága Petőfivel” való találkozása különleges történetté áll össze. Budapesten az Alexandra Pódiumon 17 órától a Szerzővel Petőcz András beszélget az életrajz feldolgozásáról, és az izgalmas levéltári kutatómunkáról.
 
18 órától ugyanitt a humoré lesz a főszerep. Az Apa, randizhatok egy lovaggal? és a Calderon, avagy hullajelölt kerestetik regények kapcsán Róbert Katalin  On Sait kérdezi vidám anekdotákról és írói titkokról.   
 
19 órától Mennyit ér egy könyv? – játékos vetélkedő könyves kincsekért Róbert Katalin íróval.
 
20-tól 21 óráig Az olvasás terápia? címmel interaktív önismereti beszélgetést vezet Varga Bea viselkedéselemző az olvasás önismereti és gyógyító szerepéről.
 
Böszörményi Gyula Ambrózy báró esetei című sorozata a legnagyobb hazai könyvsikerek egyike. Debrecenben 17 órától az Alexandra Könyváruházban Böszörményi Gyula mesél az Ambrózy báró írói műhelytitkairól. Beszélgetőtársa Saly Noémi író, irodalomtörténész.
 
18 órától ugyanitt Isteni sztárok és elképesztő hősök elevenednek meg Buglyó Gergely (Oni-sorozat), és Bessenyei Gábor (Olimposz harcosai sorozat) írók segítségével.  A fiatal Szerzőket Papp-Szalay Sándor faggatja regényeikről, és az ifjúsági fantasy világáról.
 
19 órától Szélesi Sándor oszt meg izgalmas titkokat az igazi Kincsem sztoriról, és mesél a lebilincselő korabeli Magyarországról. A színpadon író kérdez írót: a Szerző beszélgetőtársa Böszörményi Gyula lesz.
 
20-21 óráig itt is vidám, játékos irodalmi vetélkedőre várunk mindenkit. Értékes könyvek és könyvcsomagok várják nyerteseiket!
 
Székesfehérváron az Alexandra Könyváruházban 16.30-tól az Aranymosás Irodalmi Válogató nyertes meseírói adnak randevút olvasóiknak és minden érdeklődőnek, aki szeretné megtudni, mitől lesz egy mese nagy kedvenc, hogyan lehet megszerettetni a gyerekekkel az olvasást. Kántor Katát (Nózi nyomoz sorozat), Bodor Attilát (A ló, aki édességet tüsszentett) és Deme Lászlót (Zsófi és a zoknivadász) Kozma Réka kérdezi a meséikről.
 
Csukás István 17.30-tól lesz vendége az Olvasás éjszakája fehérvári rendezvényének. Mesés költői kalandjairól Katona Ildikó kiadóvezető beszélget a Kossuth-díjas költővel, íróval. Válogatott vers-és meserészletek is elhangzanak kortárs fiatal művészek tolmácsolásában.
 
19 órától izgalmas könyves kincsvadászat kezdődik, ahol az estén részvevő írók műveit is meg lehet nyerni.
 
Szeretettel várunk mindenkit!

 


 

2016

 

„Vettem egy nagy levegőt – és így lett ez a könyv”
Interjú Jakupcsek Gabriellával

 

 

Facebook-oldalán meglepetésként árulta el rajongóinak, hogy egy könyvön dolgozik, de rögtön hozzátette, nem botránykönyvről van szó…

 

Nem, nem, az nem én vagyok. Semmiképpen nem gondolnám, hogy nekem botránykönyvet kellene írnom. Én nem vagyok egy sértett ember, nem szoktam a sérelmeket hurcolni magammal. Ami bánt azt meg szoktam beszélni, vagy legalábbis a tanulságait levonom.

 

Megúszhatatlan – Ahogy a gyerekeimnek elmesélem. Sokat sejtető ez a cím! Az Olvasás Éjszakáján a könyv kulisszatitkairól fognak beszélgetni Juhász Annával. Előzetesen mit tudhatnánk meg ezekből?

 

Mik a kulisszatitkok? A könyv keletkezésének a körülményei, hogy miért írok, mik voltak az apropói annak, hogy ezeket átgondoltam. Úgy gondolom, hogy ez, a gondolatiság lehet a kulisszatitok. Egyébként kíváncsi vagyok, hogy Annát mi érdekli, mert az olvasókat is az fogja érdekelni. Én még nagyon benne vagyok a könyvben, még kifelé nézek, az lesz az érdekes, hogy hogyan néznek rám vissza.

 

Milyen témákat érint a könyvben?

 

Azokat a témákat érintem, amiken a nők gondolkodnak. A női létet, annak érvényesülését. A gyerekeinket nyilvánvalóan érdekli a múlt, azt gondolom, megúszhatatlan, hogy elkezdjünk beszélgetni arról, hogy honnan jövünk, kik vagyunk, mit képviselünk. Én még úgy nőttem fel, hogy velem ezeket megbeszélték. Aztán lassan felnőtt két generáció, van köztük olyan, aki maximum a nagyszüleit ismerte, de nem biztos, hogy tudja, kik ők.

 

Érdekelne, alakult-e írás közben a könyv? Hiszen ön más alkotói folyamatokhoz szokott.

 

Jaj, nagyon! Ez a kulisszatitok, erről fogunk beszélni. Most fogta meg a lényegét, hogy én nagyon máshonnan jövök, igen.

 

Volt már egy könyve, évekkel ezelőtt, egy beszélgető könyv, a Hepehupa, de ez most egy kicsit más lesz. Mennyiben?

 

Ez nem egy beszélgető könyv, itt én beszélgetek magammal vagy a gyerekemmel –gondolatban, természetesen. Ez egy gondolkodó könyv. Ez az egyik. A másik a hangvétele, ami egy picit folytatja, amit elkezdtem a női talk showban, a Ridikülben. Olyan témákat vetek fel, amelyek megfordultak a Ridikülben is, mert állandó és visszatérő témái az életünknek, és én tulajdonképpen képzeletben, de ezt a beszélgetést viszem tovább. Sok olyan történet van, ami részben az én történetem, részben mások története. Tehát azoknak az embereknek a tapasztalása is benne van, akikkel beszélgettem.

 

Most, hogy említette a Ridikült, megkerülhetetlen a kérdés, mit tudhatunk a képernyőre való visszatéréséről?

 

Én egyelőre még azt sem tudom, hogy visszatérek-e a képernyőre. Úgy vagyok ezzel, hogy nekem a képernyő nem jelent túl sokat. Nem azt mondom, hogy semmit, de az nekem egy eszköz arra, hogy valamit elmondjak. De nekem a könyv is egy eszköz. Sokkal inkább azt mondom, hogy legyen valami jó feladat, amiben az én személyiségemre és az én tudásomra van szükség, és hogy azt képernyőnek, rádiónak, üzleti kommunikációnak, PR-nek, reklámnak, a kommunikáció összes más műfajának hívják, mindegy. Azt gondolom, hogy a tartalom a kérdés, utána megtaláljuk hozzá a formát. Ezt a formát keresem most, ha képernyő, akkor képernyő, ha könyv, akkor könyv, ha gondolat, akkor gondolat. Szóval nem a képernyőt keresem, hanem a tartalomhoz keresem a formát.

 

Nemrégiben láttam egy élő Facebook kerekasztal-beszélgetést, Ördög Nóra vezetésével a tudatos én-időről. Nagyon érdekes volt a téma, arról beszélgettek, hogy az alkotó nők, a családanyák hogyan tudnak lecsípni maguknak egy kis saját időt. Itt ön elmondott néhány figyelemre méltó dolgot, említette például a légzéstechnikát, amit a Színművészeti Főiskolán tanultak.

 

Igen, én ott nagyon sok mindent megtanultam, amit az életben tudok kamatoztatni.  

 

A légzéstechnikára visszatérve, arra gondoltam, de jó, hogy ezt mondja, mert lélegezni mindenki tud, hát nem?

 

Nem! Szerintem nem tud senki lélegezni, az egy automatizmus, ami kapott, és ha jól használja, – és ez így van sok minden mással –, tudatosan is tud lélegezni. Vagy tudja, hogy mikor kell tudatosan lélegeznie, akkor meg tudja a kapacitást növelni sokszorosára, mind az életfunkciók kapacitását, mind a szellemi kapacitását, a nyugalmát – és sorolhatnám. Én arra jöttem rá, hogy lám, milyen érdekes technika! Hogyha a művészetben lehet használni a hangképzésben, akkor minden másra lehet használni. A tudatos légzés egy nőnél előjön a szülőszobán, a szakmájában – oly sok helyen! Milyen sokszor mondjuk azt az életben: végy egy nagy levegőt! – és indul valami új. Hát én vettem egy nagy levegőt – és így lett ez a könyv.

 

Ebben a beszélgetésben mondta el azt is, szeret más bőrébe bújni, buszon utazva elképzeli, milyen életek lehetnek a házak ablakai mögött. Említette, hogy „a fiktív nővé válásáról” fog könyvet írni… Ez nagyon érdekes lenne, gondolom, sokan szívesen olvasnánk! Lehetséges, hogy ez lesz a következő?

 

Igen, igen! Ez a könyv arra volt jó, hogy eszembe jut, mi mindenről lehetne még írni. Az is kulisszatitok, hogy egyszer csak rám szól a kiadó, hogy na, most már állj, le kell adni! Most már ne tovább, az majd már egy másik lesz. Tehát beindult egy csatorna… Igen, ahogy ott a beszélgetésben elmondom, valóban a fiktív életekről is kéne írni egy könyvet! Hogy mit értek ezalatt, majd kiderül.

 

Az oldalán olvashattuk azt is, hogy a nyári giga méretű fagyik után, iskolakezdéskor életmódot vált. Miben áll ez a változás?

 

Én időről-időre kipróbálok technikákat, módszereket, csinálok tojáskúrát, szénhidrátmentes heteket, méregtelenítést. Gyakorlatilag, amikor valamilyen időszakom lezárul, amikor nagyon sokat dolgozom, egy kicsit zaklatottabban élek, vagy/és naponta megeszem nyolc gombóc fagylaltot, mint nyáron, akkor utána az ember azt mondja, hogy még mielőtt kialakulna ez a rossz szokásom, váltok. Ilyenkor egy-egy ilyen módszer nekem nagyon sokat segít, két-három hétig táplálkozom vagy élek valamilyen egészséges módszer szerint, és akkor visszatalálok a saját ritmusomba.

 

Az Olvasás Éjszakája mit jelent önnek, akár konkrétan, akár elvontan?

 

Nálam pont fordítva van, mert általában az éjszaka az olvasásé. Mire a gyerekemet lefektetem, megvolt a meseolvasás, mire kijövök a szobából, fél tíz. Kegyes pillanatokban még találkozom a férjemmel és tudok vele beszélgetni. A lefekvéshez kötődik az olvasás, ami nem túl szerencsés, mert ilyenkor az ember nyilván már nem tud mennyiséget olvasni, viszont rendszeresen olvasok. A nyár az más, akkor el tudok keríteni olyan időszakokat magamnak, amikor nappal is tudok szabadságot teremteni az olvasáshoz. Mindenki másfele van, a gyerekeink nyaralnak, nincs annyi munka, akkor tudok jobban haladni. Ezért is készült nyáron ez a könyv, egyébként. A rendszeres olvasás nekem az éjszaka vagy a késő este.

 

Mely szerzőkkel találkozna szívesen egy ilyen Olvasás Éjszakája rendezvényen, vagy ki az, aki most foglalkoztatja?

 

Engem több író is foglalkoztat. Most nyilvánvalóan nagyon érdekel, hogy a Kepes mit írt, mert nagyon szeretem. Az Olvasás Éjszakáján alapvetően a könyv a főszereplő, nem pedig az író. Nálam az a furcsa helyzet, hogy a termékre a személyem fogja ráirányítani a figyelmet.

 

Szepesi Dóra
 


 

Sosem késő – szerelem negyven felett –
beszélgetés Belső Nórával
 
 

 

„A szerelem, mint az emberi élet egyik legszebb élménye, bármikor, bármely életkorban széppé varázsolja a mindennapokat. Örök energiaforrás, mint a Földnek a Nap, a léleknek a szerelem ad sokszor életerőt.” (Belső Nóra idézetek)
Az Olvasás Éjszakája programjára előadással készül Dr. Belső Nóra gyakorló pszichiáter, aki nap mint nap találkozik magányos és elkeseredett nőkkel, férfiakkal. Legújabb könyvében reményt keltően állítja: nincs az az életkor és élethelyzet, amelyben ne volna választási lehetőségünk.
 

 

Mindenki boldog párkapcsolatra vágyik, mégis sok kapcsolat végződik kudarccal. Öntől idézek: „Meggyőződésem, hogy a válással végződő házasságok jelentős részét meg sem kellett volna kötni.” Ez eléggé megdöbbentő megállapítás, de sok igazság van benne. Miért?

 

Sok házasságot elhamarkodottan kötnek, sokat viszont talán már egy időn túl, amikorra a kapcsolatnak már más fázisban kellene járni. Nagyon nehéz megtalálni a megfelelő időpontot, ez minden kapcsolatban más és más időben érkezik el. A házasságkötés szerintem nem csupán egy papír és nem is egy kötelezvény, hanem egy lelkiállapot és egy megfontolt, tudatos döntés, amelyben képesek vagyunk már józanul, de hittel és elegendő lelki munícióval nekivágni egy másfajta életnek, mint amilyet addig a kapcsolatban megéltünk. Minden párkapcsolatnak megvan a maga dinamikája, fejlődési íve, amelyben eljön, ha eljön a megfelelő pillanat. Túl korán és túl későn is rossz döntés lehet a házasságkötés.

 

Bíztató már a könyv címe is – Sosem késő –, hangneme pedig olyan, mintha egy jó, feloldó beszélgetésben vennénk részt.  Nagyon tetszett a természet alaptörvényével kapcsolatos gondolata, amelyben a fákat hozza példának: ősszel lehullanak a levelek, letörnek az ágak, a következő tavaszra viszont új hajtások nőnek. Ugyanígy az emberi lélekben is rendbe jöhetnek dolgok, mindig használhatjuk erőforrásainkat, megszerzett bölcsességünket. De mi van akkor, ha ez nem megy?

 

Sokszor érezhetjük, hogy nem megy, elcsüggedünk, feladjuk. Az életünk azonban gyakran bizonyítja, más területeken, hogy mindig van tovább. Miért ne lenne ez igaz a szerelmi életünkre is, akár a meglévő kapcsolatunkról van szó, akár egy jövőbeliről. Persze ehhez mi is kellünk. Az önsajnálattal és az elcsüggedés folyamatos érzésével le kell számolnunk és ez olykor komoly lelki munkát igényel. Befelé figyelni persze mindig érdemes, de a tapasztalatainkat előbb-utóbb kifelé is kamatoztatnunk kell. A múltunkból fel tudjuk használni a tapasztalatainkat: az önismeretünket és az emberekről szerzett tudásunkat. Idővel egyre inkább kikristályosodik bennünk, hogy mi és ki az, aki kell nekünk és mire nincsen szükségünk. Ez nagyon sokat segít. Önmagunkkal is tisztáznunk kell sok mindent ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni vagy végre jó döntést tudjunk hozni.

 

Sokszor nem ismerjük fel azokat a hibákat, amelyeket cipelünk magunkkal egyik kapcsolatból a másikba, végül már úgy gondolja az ember, hogy nem lehet senkiben megbízni. Hogyan lehet ebből a kátyúból kimászni?

 

Elemzéssel, gondolkodással, tudatos választásokkal. Sírni mindig könnyebb, mint kigyomlálni a lelkünk gazait. Ha senkiben nem bízunk, akkor valójában önmagunkban sem és ez nagy baj. Akinek egészségesen működik az önvédelmi rendszere és az önbecsülése is a helyén van, az előbb-utóbb rájön arra, hogy csak akkor fog megfelelő partnert találni, ha saját magával is jóban van, teljes életet képes élni bárki nélkül. A boldog kapcsolat egy plusz dolog, egy ajándék az életben, nem maga a cél. Idáig sokan kudarcok árán jutnak el, de ha felismerik azt, hogy először is önmagukká kell váljanak, teljes életet kell, hogy éljenek, akkor szinte már csodálkoznak azon, hogy egyszerre csak partnerre lelnek. Mindenki olyan társat keres, aki önálló életre képes, van saját egyénisége, vágyai, céljai, akivel több lesz az élete, és nem olyat, aki által valaki válik talán belőle.

 

Könyveiben gyakran idéz páciensek történeteiből, de a saját életéből is; ebben a kötetben például azt, hogy az évek alatt férjével együtt mindketten nagyon sokat tettek azért, hogy ne laposodjon el a kapcsolatuk, ne csak a feladatmegoldásokra koncentráló rendszer legyen, amit működtetnek, hanem boldogságfaktor is legyen az életükben.  Tetszik, hogy szépirodalmat is idéz, sőt, saját versét is megosztja olvasójával. A terápia során jót tesz, ha mások reflexióiból merítünk, netán magunk írjuk le élményeinket?

 

Mindenki szereti hallani, hogy mások is kerülnek hasonló helyzetekbe, legyen az betegség, válás vagy éppen egy megcsalásos történet. Az ember, noha vágyik arra, hogy egyedi legyen, mégis biztonságban érzi magát, ha tudatában van annak, hogy az életében megtörténő dolgok másokkal is előfordulnak. Sokat tanulhatunk a többi ember történeteiből, ötleteket, megoldásokat meríthetünk. Az örömöt és a boldogságot megosztani is nagyszerű élmény, hiszen reményt adhat másoknak, vagy éppen erősíthet bennünket. Én a terápiák során is szoktam példákat hozni a saját életemből, úgy gondolom, hogy a „saját élmény”, a megfelelő helyzetben hitelessé teheti a mondandómat. Nyilván megvannak azok a határok, amelyeken belül mozog az ember, de tény, hogy nálam a terápia egy kölcsönös folyamat, nem pedig egy klasszikus orvos-beteg kapcsolat.

 

Idéz egy verset Elizabeth Barrett Browningtól, amelyet Babits fordított le. Így kezdődik: „Mondd újra s újra mondd és újra mondd, / hogy szeretsz!...” De a csattanó vers végén van, a valódi mondanivaló az utolsó sor: „Beszélj: de ne feledd, hogy némán is szeress…”. Szóval érdemes megtanulnunk a megfelelő érzelmi kommunikációt, de ez nem is olyan egyszerű, hiszen mindenki egy kicsit másképp szeretne szeretni…

 

„Némán szeretni” sokkal nehezebb - ilyenkor a tettek és a bizalom veszi át a szavak helyét. Ha ezek hiányoznak, akkor a szavak is hiteltelenné válnak. Úgy kell szeretnünk a szerelmünket, ahogyan az neki jó, ahogyan ő azt megérti. Egy jó kapcsolatban szépen lassan (!) megtanuljuk, hogyan szeressünk, de jó esetben a társunk is ugyanezt tanulja. Ez egy fejlődés, hosszú folyamat és sokan nem adnak elegendő időt egymásnak a tanuláshoz.

 

Korjelenség, hogy sokan maradnak egyedül, ma úgy hívjuk őket, szinglik. Hogy ez miért alakul így, sok oka lehet. Mindenesetre érdekes az ön megállapítása, miszerint sokszor a hirtelen meggazdagodott, pénzközpontú családok gyerekeinél lehetett úgy, hogy a legérzékenyebb lelki peridusokban az anyagiakra tevődött a hangsúly, nem foglalkoztak a család érzelmeivel és a gyerekkel sem minőségi módon. Utólag pótolható az érzelmi rezonálóképesség?

 

Soktényezős képességről van szó, amelyben a családban tanulás talán a legfontosabb. Ott van persze a genetikailag meghatározott lelki alkat és sok más tényező, mint a barátságok, az első párkapcsolati tapasztalatok, a család szerkezete (nagyszülők jelenléte, szeretet), az egyéb lélekre ható impulzusok (irodalom, zene, film élmények) és még ezer dolog. Szerencse dolga is, hogy kit milyen érzékenységgel áldott meg az élet. Az viszont kétségtelen tény, hogy a család és a társadalmi nevelő hatások (óvoda, iskolai hatások) komoly nyomokat hagynak vagy így, vagy úgy.

 

Sokszor hallani, hogy a környezet tükör, a párom tükör és én is az vagyok neki. Hogyan lehet ezt értelmezni?

 

A tükör azt mutatja, ami előtte van, persze ez csak egy tükörkép. A környezetünk válaszreakciói, a társunk reagálásai igen sok információt hordoznak, amelyekből folyamatosan tanulhatunk önmagunkról. Persze a tükör is torzíthat, szóval nem mindig a valóságot mutatja és ezzel is tisztában kell lennünk. Párunk lelkiállapota vagy a sajátunk, komoly jelentőséggel bír az információk kialakításában, dekódolásában. Van úgy, hogy tévesen ítéljük meg a társunkat, vagy az ő reakcióit, mert mi magunk egy adott pszichés állapotban vagyunk és ez fordítva is igaz: nem mindent kell egy az egyben úgy értékelni, ahogyan az a környezetből visszatükröződik. Gondoljunk csak arra, hogy ha haragosak vagyunk, vagy éppen irigyek, mennyire megváltoznak az érzelmi reakcióink, amelyeket visszatükrözünk. Erősen torzítjuk a valóságot. Szóval csínján bánjunk a tükrökkel!

 

A legnagyobb mumus a biológiai óra, ami a férfiakban is ketyeg. Mit ajánl pácienseinek, ezzel hogyan birkózhatnak meg?

 

Nem könnyű feladat, de amióta világ a világ, ezzel mindenkinek meg kell barátkozni. Ha nem megy, elbukunk. A kérdés tehát az, hogy képesek vagyunk-e kihozni önmagunkból minden életkorunkban az annak megfelelő, legjobb képességeinket és kihasználni a lehetőségeinket. Negyven évesen már valószínűleg nem leszünk formula egyes pilóták, de ha az autósport érdekel, akkor vannak más lehetőségek is, keressük meg azokat. A lényeg, hogy legyenek céljaink, álmaink és tegyünk meg azokért mindent, amit megtehetünk. Ne klisékben gondolkodjunk, hanem reális, és saját célokban. Azért, mert a barátunk a csajozásban találta meg az örök fiatalsághoz vezető utat, nekünk még lehet lélekmegújító a gyümölcsöskert létrehozása vagy egy új ház építése, netán egy kisállat befogadása. Az új dolgok mindig megújítanak minket is, és nem kell feltétlenül a vásárlásban vagy drága dolgokban gondolkodni.

 

Hogyan módosult a párválasztás témája praxisa során? Észrevehető valamiféle változás a korábbi időszakhoz képest?

 

Az emberek vágyai, lelki szükségletei alapvetően nem változtak, a „körítés” azonban igen. Régebben sokkal többet számítottak a családi tradíciók, elvárások, a megfelelni akarás. Mára talán kicsit önzőbb lett mindenki és a saját boldogságát helyezi előtérbe. Nem feltétlenül egy életre keres párt, de titkon mégis arra vágyik. Megváltoztak a társkeresési szokások is, erről bőven van szó a könyvemben. Én úgy gondolom, hogy minden kornak megvannak azok az előnyös vívmányai, ezen a területen is, amelyekkel meg kell tanulnunk bánni és használni azokat. A dolgok sokszor azért tűnnek rossznak vagy haszontalannak, mert nem jól alkalmazzuk azokat.

 

Mit tudhatunk az előadásáról? Hogyan alakul majd? Könyve utószavában azt írja, hogy a kézirat leadása után azt érzi, egy csomó gondolat kimaradt, erről is, arról is lehetett volna írni… Az Olvasás Éjszakáján ezekből a gondolatokból is válogat majd?

 

A téma kimeríthetetlen és sokakat érint. Ha van működő kapcsolata és javítani szeretné azért, ha pedig nincsen, akkor azért. Kiderül majd, mire kíváncsi a közönség, én az interaktív helyzeteket kedvelem, remélem, hogy lesz lehetőség gondolatokat cserélni!
 

 

Szepesi Dóra

 

Belső Nóra pszichiáter az Olvasás Éjszakáján, október 8-án a Libri könyvpalotában Sosem késő – Szerelem és újrakezdés 40 felett című könyvéről beszél, amelyben határozottan állítja: nincs az az életkor és élethelyzet, amelyben ne volna választási lehetőségünk.

 


 

Érzéki kalandozás a régi magyar irodalomban Szőcs Henriette-tel
Interaktív erotikus est az Olvasás éjszakáján

 

 

„Egyetlen hely van, ahol a romantika megelőzi a szexet, ez a szótár” – állapítja meg szellemeskedve Szőcs Henriette legújabb könyvének női főszereplője. Előtte azonban elmeséli, hogyan járt pórul – egyébként teljesen szokványos módon – a név nélkül emlegetett Egyes és Kettes számú férjével, valamint a majdnem házastársává lett Hármas számúval. A csalódástól besokall, és eldönti: a továbbiakban csak a maga örömét keresi. Szexturista lesz, vagyis olyan férfiakkal veszi fel a kapcsolatot, akik online keresnek maguknak partnert, mondjuk, külföldi üzleti útjaikhoz. Állják a nő repülőjegyét, szállodaszámláját, és megesik, hogy ajándékkal is meglepik. Mindig csak néhány napról van szó, gyermekének felügyeletét ennyi ideig akár a kiskorú apja, az Egyes számú is elvállalja.
Eseteit a maga nézőpontjából tálalja, monológ formában avatja be az olvasót ebbe az egzotikus kapcsolati világba. Elárulja, hogy partnere pocakja nem zavarja, de az igen, ha lötyög a bőre. „A nemi szervek általában jobban bírják az öregedést” – állapítja meg felmérésre hivatkozva, miszerint a nők 60, a férfiak 80 százaléka szeretkezik, miután elmúlt nyolcvanéves. Doki nevű szeretője például nem bánja, ha a potencianövelő tabletta túlságosan fölpörgeti a szívét, „úgyis velem, élete utolsó szerelmével szexelve szeretne meghalni” – jelenti ki A hűség kutyáknak való provokatív című feljegyzések egyes szám első személyben megnyilvánuló elbeszélő énje.

 

Mivel a szerző első sikerét is pornóval vívta ki (2009-ben a Roham Magazin által meghirdetett A XXI. század erotikája című novellapályázat egyik nyertese volt), mindenekelőtt arról kérdeztem:
Olvasószám-növelő szándék is közrejátszik abban, hogy szívesen fordul a testi szerelem prózai megjelenítése felé?

 

Szinte az összes könyvemben a férfi-nő kapcsolatot boncolgatom, aminek egyik lényegi, talán a legfontosabb része az erotika. Ezt nem érdemes megkerülni.

 

Ráadásul vakmerően nyúl a témához. Akár vadfeministának is mondhatnánk a kötetet nyitó Vaginamonológot, amennyiben a hüvelyszűkítő műtéteket hirdetők száma sejteti, szeretője sok nőt késztet ilyen beavatkozásra, de férfi pacienseknek, nyilván érdeklődés hiányában nem ígérnek a reklámok új, fiatalos farkat.

 

Mindenki azt mondja, hogy ez eléggé különös megközelítés, főleg egy női szerzőtől. Talán két nőről tudok, aki ilyen erotikus történetet írt, de mindkettő férfi szerzőnek köszönhető. Csokonai Lilire gondolok, aki Esterházy Péter alkotása, és Psychére, aki Weöres Sándoré.

 

Véleménye szerint a nők miért nem hozzák nyilvánosságra szexuális fantáziájuk szüleményét?

 

Szerintem nem merik vállalni, mert egy ilyen könyv megjelenése után jönnek a becsmérlő kritikák. De nemcsak az írás vonatkozásában enged meg sokkal többet egy férfinak a társadalom. Így van ez a mindennapokban is. A könyvemben én egyúttal a kor efféle visszásságaira is igyekeztem rávilágítani. Elméletileg mi, nők ugyanis egyenjogúak vagyunk a férfiakkal, de gyakorlatilag mégsem. A XXI. századi nők erősek, sikeresek és nagyon önállók, mindent meg tudnak valósítani egyedül. Úgy érzem azonban, hogy ez egy rájuk erőltetett szerep. Valójában nem ilyenek szeretnének lenni. Sokszor szívesen vállalnák, hogy gyengébbek, esendőbbek. A nők többségének személyiségében benne van a lágyság.

 

A szállodaiparban dolgozik. Mit szólnak a kollégák írói ténykedéséhez?

 

Bár tisztában vannak vele, hogy írok, nem nagyon lehet ellenvetésük, mert ez nekem olyan, mint a levegő, olyasmi, ami nélkül nem tudok élni. Azóta írok történeteket, amióta megtanultam az ábécét.

 

Nem tart tőle, hogy kiskamasz fia háta mögött pusmogni fognak, ha egy-két prűdebb szülő nem helyesli az ön könyveinek szókimondó stílusát?

 

Remélem, nem történik ilyesmi, a fiam eléggé elfogadó szellemű iskolába jár. Az én könyveimben mindig is voltak erotikus részek, de feltételezem, mindenki tudja, hogy fikciót írok. Ha egy macskáról írnék, tudvalevő, hogy az sem én vagyok.

 

Mivel teszi interaktívvá azt a kalandozást, amelyet az idei Olvasás éjszakáján, október 8-án éjjel tizenegy órai kezdettel vezet majd a Dohány utca 14. szám alatti Hátsó Kapuban?

 

Ez egy vetélkedő lesz, amelybe igyekszem bevonni a hallgatóságot. Kvízjátékban fogom összekapcsolni a könyvemet a régi magyar irodalom érzékiségével. Arra szeretnék rámutatni, hogy az erotika a magyar irodalom gyökereinél is jelen volt. Régi szerzőktől fogok szókimondó szövegeket idézni, amelyek olykor a pornográfia határát súrolják. A hallgatóságnak meg ki kell találnia, ki írta a felolvasott részletet. Persze adok majd támpontokat, életrajzi, életvitelbeli fogódzókat az egyes alkotóknál, akik között olyanok is lesznek, akik életművét az általános iskolában is tanítják Közülük három valójában elismert, sokra tartott gyermek- és ifjúsági szerző.

 

Talán egy szexturista-út lesz a legjobb megfejtő nyereménye? Nem mindegy, hogy a főhőse hányas számú szeretőjével kelhet útra a legeredményesebben válaszoló...

 

Az ötlet nem rossz, bár erre eddig nem gondoltunk. Különben is remélem, hogy férfiak is bekapcsolódnak a játékba, ők meg biztosan nem örülnének annyira ennek a jutalomnak. Félretéve a tréfát: Olvasás éjszakájáról lévén szó, szinte biztos vagyok benne, hogy könyvnyereményre számíthatnak a játékba beszállók.
 

 

Mátraházi Zsuzsa

 

Az Olvasás Éjszakáján, október 8-án Szőcs Henriette Mindenki másképp csinálja?! címmel vezet interaktív kalandozást és vetélkedőt a­ klasszikus és modern erotikus irodalom világában a Líra Hátsó kapuban (1074 Budapest, Dohány utca 14.).
 


 

Egy könyv, jövőbeli világjáróknak – 
beszélgetés Vigh Borival

 

 

Vigh Bori, hiába alig múlt csak harminc éves, mégis minden füllentés nélkül elmondhatja magáról, hogy bejárta a fél világot, egészen pontosan 48 országot. A bakancslistája mutatja neki az utat. Most pedig ezen a listán a könyvírás következett, ezért Bori egy nem hétköznapi útikönyvvel rukkolt elő, erről beszélgettem vele.
 

Van egy útiblogod, a backpacker.hu. A könyved is hasonló stílusban íródik?

 

Hasonló, de mégis más. A blog mellett van egy előadásom is, aminek az a címe, hogy Hogyan menjünk világgá?. A könyvem inkább ennek a tematikáját követi. Az előadásban ugyanis arról beszélek, hogy hogyan tudunk eljutni, mi, átlagos emberek az álmodozástól addig, hogy fölüljünk egy repülőre, és elutazzunk, ahová csak szeretnénk. Tippeket adok és ötleteket. Próbáltam úgy összerakni ezt a kis útikönyvet, hogy ne csak rólam szóljon, hanem az olvasóról is, hiszen a célom az, hogy az olvasó is el tudjon indulni, és az álmodozást végre kalandokra, emlékekre tudja váltani.

 

Mivel ösztönzöd az embereket, hogy neki merjenek vágni egy utazásnak?

 

A könyv első fele igazából egyfajta pszichológia, annak ellenére, hogy nem vagyok pszichológus. Az előadások előtt, után, és a hétköznapokban azonban nagyon sokat beszélgetek emberekkel, akik vágynak utazni, csak nem mernek. Ezeknek a beszélgetéseknek a tapasztalataiból, az ő mondataikból szedegettem össze azt, hogy az emberek milyen kifogásokkal áltatják saját magukat. Sokszor mondjuk azt például, hogy nincsen pénzünk, nincsen időnk utazni. Én pedig pont ezekre a kifogásokra szeretnék rácáfolni. Hiszen a kiindulópont egy utazásban pont a komfortzóna átlépése lenne, ezzel foglalkozom a könyv elején. Ez magyarul annyit jelent, hogy lehet, hogy egy kicsit fel kell adnunk a megszokott életünket és a mindennapi kényelmet az álmaink elérése érdekében.  Az utazás esetében például le kell számolni a bárcsak kezdetű mondatokkal, és beváltani ezeket arra, hogy igen, megcsinálom. Így kezdődik a könyv, és így kezdődik a kaland is.
 

 

Benned voltak valaha ilyen mondatok?

 

Tizennégy éven keresztül csak álmodoztam arról, hogy egyszer majd eljutok Buenos Aires-be, és végig úgy voltam vele, hogy ez a nagy utazás nekem csak akkor fog sikerülni, ha majd megnyerem a lottót. A szokásos mondatokat hajtogattam magamban, hogy nincs pénzem, és nincs rá időm. Aztán egyszer csak észrevettem, hogy mi zajlik a fejemben, és ezeket a gondolatokat kezdtem el tudatosan átváltani. olyan mondatokká a fejemben, amik már kivitelezhetőek voltak. Eljutottam Argentína fővárosába lottófőnyeremény, és mindenfajta óriási szerencse nélkül, csak magam miatt. A történtek után persze vérszemet kaptam, és elhatároztam, hogy világjáró leszek.

 

Elárulsz előzetesen egy fontos tippet, a jövő utazóinak?

 

Buenos Aires után végül maradtam, és három teljes hónapot utazgattam Dél-Amerikában. Ebből egy hónapot önkénteskedtem egy helyi árvaházban. Ez idő alatt egy hátizsákos hostel volt az otthonom. Itt találkoztam más utazókkal is, akikkel sokat beszélgettünk esténként. Ők kezdtek el megtanítani arra, hogy hogyan lehet akár fillérekből is bejárni a világot, ha lemondunk az öt csillagos kényelemről. A könyvem is lényegében erről szól, hogy hogyan lehet megtalálni azt a bizonyos egyensúlyt, komfort és pénztárca között.

 

A családod mennyire veszi jó néven, hogy te mindig úton vagy?

 

Mostanában kicsit könnyebb a helyzet, nem vagyok folyamatosan úton, hanem fél évet itthon vagyok, fél évet pedig utazom. De amikor itthon vagyok, akkor nagyon figyelek arra, hogy ápoljam a baráti kapcsolataimat. Talán még erősebben is, mintha itthon élnék. A szüleim pedig nagyon támogatnak ebben, amit csinálok, mert az én utazásaim által ők is utaznak, hiszen olvassák és hallgatják az élményeimet, és nagyon büszkék is rám, azt hiszem.

 

Nem szoktak érted aggódni?

 

Az ő aggódásuk nekem egy kiváló tükör. Előbb ugyanis én szoktam elkezdeni aggódni, ők csak akkor, ha ezt megérzik rajtam. Ilyenkor tudom, hogy ez azért van, mert én is féltem magamat. A leginkább aggódós kalandom úgy történt, hogy bemásztam a bezárt Machu Picchu-ba mert találkoztam valakivel, aki már megcsinálta, és kaptam tőle egy jónak tűnő térképet.  Persze nem lett jó vége a dolognak, mert éppen földcsuszamlás volt, és bent ragadtam egy időre. Azóta megtanultam, hogy nem csinálok ilyeneket, és idegen férfiakkal sem maradok kettesben sohasem. Mentőangyalaim ennek ellenére szerencsére mindig akadnak út közben. Ecuadorban például egy lány felajánlotta, hogy meghúzhatom magamat nála egy éjszakára, mert látta, hogy kicsit elvesztem. Így megúsztam egy éjszakai bolyongást.   

 

A blogodat is hasonló céllal indítottad el, mint amiért a könyvet írtad most?

 

Az életem az elmúlt hat-hét évben a bakancslistámról szól. Amikor kimentem Buenos Airesbe és láttam a tangó táncosokat, tizennégy éves álmom vált valóra. Akkor döntöttem el, hogy mostantól kezdve az életemet úgy fogom megélni, ahogy azt én elképzelem, tehát új karrier tervet szőttem. Többet nem az volt a célom, hogy előléptessenek, hanem az, hogy a listámra minél több pipát tudjak tenni. Ezen a lajstromon pedig többek között olyan dolgok is szerepeltek, mint a nagy közönség előtt éneklés, vagy a könyvírás. A blog ez utóbbinak egyfajta tudatos ujjgyakorlata volt. Pár hét múlva szerencsére már ezt a pontot is kipipálhatom a bakancslistámon.

 

Mi a következő pont, amit ki szeretnél pipálni?

 

Mostanában annyira fókuszáltam a könyvre, hogy még nem vettem elő a listát, majd csak a pipálás után nézek rá, hogy mi a következő terv. Viszont hamarosan megint útra kelek, mert találtam egy hajós kalandot a Dominikai Köztársaságba. Két hetet utazom majd egy tengerjárón, csaknem ingyen - úgy éreztem, ezt kár lenne kihagyni.

 

Egy titkot azért árulj el: hogyan tudsz ilyen életmód mellett dolgozni is?

 

Social media marketinges vagyok, így kicsit rugalmasabb a munkám, mint az átlagembereknek.  Persze a mozgó irodának vannak azért hátrányai is. Nem egyszer akad az internet, vagy pedig egyáltalán nincsen jel. Ilyenkor el kell hagynom az aktuális helyemet, hiszen nagyon fontos, hogy időben kész legyek a munkával. Viszont az mindenért kárpótol, amikor munka közben, ha felnézek a laptopomról, a tengert láthatom.

 

 

Kurcz Orsi
 


 

Legyen vagy ne legyen? –
Fogamzásgátlás, gyermek utáni vágy, várandósság a XIX. században
 Interjú Szécsi Noémivel

 

 

A regényeidhez tartozó kutatómunka során kultúrtörténeti érdekességekre bukkantál, amelyek persze nem mind fértek bele a regényeidbe. Halcsontos Fűző című blogodon, amely 2013 novemberében indult, a 19. század magánéletéből olvashatunk kuriózumokat. Emlékszem a Nyughatatlanok című regényedre, amelyben a szabadságharc emigránsainak életébe pillanthattunk bele és melléktémaként olvashattunk szülésről is. Ez az a kor, amikor a bábát felváltja a férfi orvos. A nőgyógyász, kontra bába-kérdés miért olyan érdekes az 1850-es években?

 

A 19. század második felében ez az orvostudomány fejlődése miatt válik érdekessé, hiszen az orvosok ekkor már nőgyógyászati műtétek sorával „kísérleteznek”. Ezek még sokszor valóban embereken végzett kísérletek, de néha már emberi életeket mentenek meg. Míg korábban csak akkor hívtak orvost egy szülő nőhöz, ha nagy baj volt, az orvosok fokozatosan a szakértelem képviselői lettek, míg a bábák a babonás kuruzslók szerepébe kerültek, a 20. század elején már elengedhetetlen volt az orvos jelenléte, legalább utólagos „szakmai ellenőrként”. Konkrétan az 1850-es évek persze Semmelweis felfedezése miatt is fontos: a szülészeteken bevezetett fertőtlenítő kézmosás szokása évtizedek alatt gyökerezett meg igazán, de a gyermekágyi láz a század végére szinte eltűnt a szüléshez köthető halálozási okok közül.

 

A XIX. században a biológia sokkal jobban meghatározta egy nő életét, mint manapság. Miért?

 

Mert akkor semmilyen módon nem tudott kontrollt gyakorolni a termékenységére, sem ellene, sem érte nem tehetett túl sok mindent, százszázalékosan ki volt szolgáltatva a saját testének. Annyi gyereket kellett kihordania, ahányszor teherbe esett, ha pedig nem esett teherbe, megbélyegezték, hogy nem tudja női küldetését teljesíteni, de persze akkor is megvetették, ha házasságon kívül szült, a törvénytelen gyerek társadalmi hátránnyal indult. Sztereotípiák persze ma is léteznek az anyaság kapcsán (mikor szüljenek nők, hányat szüljenek, maradhatnak-e gyerektelenek, ha úgy döntenek) azért vannak lehetőségek, amelyek segítségével esetleg meghozhatnak bizonyos döntéseket.

 

A Halcsontos fűző előtt már 2002-2003 között is írtál blogot, amelynek bejegyzései A kismama naplója és A baba memoárja címmel jelentek meg.  Ez kb. 10 évvel ezelőtt volt, az akkori időszakhoz képest is változhatott a helyzet, a témához való hozzáállásunk, hát még a XIX. századhoz képest! Mi az, ami a legmeglepőbb, amit ma el sem tudnánk képzelni?

 

A számomra legsajátosabb dolog, hogy a nők végrendelkeztek szülés előtt, vagy legalábbis számoltak azzal, hogy nem élik túl. Bár ha van valami, ami most sokkol, az egy jelenkori esemény: a Lengyelországban az abortuszok kapcsán tervezett megszorítás kapcsán az embernek az a benyomása támad, hogy hiába telt el 150 év. A tapasztalat az bizonyítja, hogy a nők tényleg mindig szembeszegültek a tiltásokkal a testüket illetően, és mindig megtalálják – a mégoly veszélyes – kiskapukat, de biztos vagyok benne, hogy az abortuszjog megtagadása akkor is jogfosztás, ha ez egy iszonyú kényes és bonyolult vallási-politikai-erkölcsi dilemma.

 

A Halcsontos fűző nyomán jött létre a Géra Eleonóra történésszel közösen írott nagysikerű köteted, A budapesti úrinő magánélete (1860-1914). Ebben a kötetben is esik szó (sok egyéb mellett) terhességről, szülésről. Tervezitek ennek a folytatását?

 

Már dolgozunk a folytatáson, ami az 1914-től, a második világháborút megelőző időszakig vezeti az olvasót a budapesti nők életmódjának történetében. Az előző kötetben az az út volt érdekes, ami a nőket felkészítette arra az "emancipációs robbanásra”, ami az első világháború során valamint az 1920-as években következik be: a nők oktatásban, munkában, politikában való részvétele nem kuriózum többé, radikálisan változnak a női szerepek, akár az anyasághoz való viszony is, ugyanakkor persze erős ellenállást is megtapasztaltak, és új életformájukban új problémákkal kellett szembesülniük.

 

Hogyan állítottad össze az előadást az Olvasás Éjszakájára?

 

Szeretnék olyan részleteket elmesélni, amelyek terjedelmi okok miatt nem kerültek be a kötetbe, vagy mert azóta találtam rájuk, hiszen folyamatosan kutakodom új részletek után. Mivel elsősorban író vagyok, szeretném megjeleníteni azt a lelkiállapotot, gondolkodást és beszédmódot, ami a 19. századi embereket jellemezte a gyermek iránti vágyat illetően. Egy rövid előadásban persze nehéz, de igyekszem jó képekkel, érdekes idézetekkel és izgalmas történetekkel szolgálni a nekem szabott időben.

 

Min dolgozol most? Írsz újabb regényt? Mit tudhatunk a témájáról?

 

Most éppen Finnországban jártam, egy alkotóházban tölthettem a szeptembert, ahol egy mókuson kívül nem volt más társaságom, így nagy előrelépéseket tettem az új regényben. A regény témájáról nem szeretnék elárulni semmit, legfeljebb annyit, hogy nem a szokásos módon lesz történelmi témájú, a szálak a jelenbe nyúlnak majd. 

 

 

 

Szepesi Dóra
Fotó: Janne Järvinen

 


 

Szerelmes éjszaka az Örkény könyvesboltban -
Galkó Balázs József Attilát szaval

 

 

Mintha eleve Galkó Balázsnak akartak volna kedvezni, akik a szerelmet választották az Olvasás éjszakája egyik vezérmotívumául. „Már óvodás koromban is szerelemes voltam” – mondja a színész. Bár „akkor nem verseket mondtam a kislánynak, hanem húzgáltam a copfját, meglestem a bugyiját”.
Könnyűszerrel és ötletesen illeszkedett a művész a könyves éjszaka két évvel ezelőtti Hrabal-programjához is. Ha nem is táncórákat, de felolvasást tartott idősebbeknek és haladóknak az akkor száz éve született cseh géniusz remekeiből.

 
Ezer verses memória
 

Most A szerelmes József Attila lesz a címe előadóestjének, amelyet az Örkény István Könyvesboltban tart október 8-án este fél tízkor. Nemcsak azért ilyen késői az időpont, hogy igazodjon a rendezvény elnevezéséhez, és tényleg éjszakába nyúljon az esemény, hanem azért is, mert Galkó Balázs előtte, délután háromtól játszik Szegeden Ben Jonson Volpone című komédiájában. A Csiszár Imre rendezte előadásban Corbacciót, az öreg fösvény kereskedőt alakítja. Miután az angol szerző leggyakrabban színre kerülő darabja révén kollégáival együtt érzékeltetik a közönséggel, hogy elveszti emberi jellegét, aki részt vesz az őrült pénzhajhászásban, Budapestig vonatozik.
Vagy visz magával az útra egy József Attila-kötetet, vagy nem, de tervei szerint az alatt hangolódik rá az esti programra, míg a vonat Pest felé zakatol. Akkor állítja sorrendbe az előadandó József Attila-verseket. Egyik hívja elő a másikat. Kedélytől, hangulattól, akár az időjárástól is függő módon.
Gyors fejszámolást követően közli Galkó Balázs, hogy több mint ezer verset őriz az emlékezete. „Többségükben magyar szerzők költeményei, feltűnően kevés külföldi költő magyarra fordított művét tanultam meg. A magyarok nyilván mélyebben hatottak rám. ”

 
Pörölve, de jót s jól
 

Kedvenc költőt nem tud, talán nem is akar megnevezni. Inkább Kazinczyval válaszol: „Jót s jól! Ebben áll a nagy titok. Ezt ha nem érted, / Szánts és vess, s hagyjad másnak az áldozatot.”
Mitől jó a vers, tehetséges a költő? Attól, hogy „szavaival megüt, lehetetlen nem odafigyelni rá, mivel eltérő a szokványostól”. Erre is kapásból elszaval egy Kazinczy-epigrammát: „Berki szokottat imád. Nekem az kecses, ami szokatlan; / S kényesb vagy makacsúlt ízletem újnak örűl. / Amit Berki szeret, megavúlttá válhat; az újért / Hamvamat a maradék áldani fogja, tudom.”
József Attila bevallatlanul is a kedvencei közé tartozik. Amikor 1968-ban, tizenkilenc évesen a Ki mit tud? című vetélkedősorozatban első sikerét érte el, az egyik elszavalt költeményt József Attilától választotta. Aztán 1988-ban következett József Attila minden versének előadása. Galkó Balázs volt az, aki József Attila verseit először olvasta fel egyhuzamban. Részt vett 2011 őszén a Kossuth téri József Attila-szobor eltávolítása ellen szervezett versmaratonon, a költő Április 11. című opusával.
Az már az írói szándék tettre váltása, hogy Galkó Balázs továbbra sem fogja be „pörös” száját. Aktív résztvevője demokratikus tüntetéseknek, kiáll a gyerekéhezés felszámolása és a ligetvédők mellett, legutóbb pedig Bayer Zsolt állami kitüntetése elleni tiltakozásul visszaadta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét, amelyet 2011 márciusában kapott.
 

Rátalál az irodalom
 

Lesz miből válogatnia a vonaton, útban az Olvasás éjszakáján tartandó előadóestre, Budapest felé. Merthogy van egy csodálatos hangoskönyve József Attila szerelmes verseivel. A tavaly rögzített felvételen megszületésük időrendjében követik egymást a költemények, az Ajándéktól és az Álmomban enyém vagy címűtől kezdve a Mikor az uccán átment a kedves kezdetűn és az Ódán át a Judit- és a Flóra-versekig. Szám szerint harminckét szerelmes költemény, több mint egyórányi versidő.
Galkó Balázs hároméves korától olvastatott magának verseket, és már akkor elszavalta őket. Azóta is olvassa, tanulja és mondja az újabb és újabb strófákat, amelyeket nem keres, hanem azok találják meg őt. Emlékezetes számára, amikor egy Vörösmarty-versre lelt. Felütött egy tizenkettedikes irodalmi szöveggyűjteményt, és az Vörösmarty Mihály 1846-os, Emberek című költeményénél nyílt ki. Nem emlékezett rá, hogy hajdan az ő tankönyvükben ez benne lett volna, de a veretes sorok észrevétlen beleragadtak a fejébe: „Az ember fáj a földnek; oly sok / Harc – s békeév után / A testvérgyűlölési átok / Virágzik homlokán; / S midőn azt hinnők, hogy tanúl, / Nagyobb bűnt forral álnokúl / Az emberfaj sárkányfog-vetemény: / Nincsen remény! nincsen remény!”
Nem borús hangulatában szokott olvasni Galkó Balázs. „Rosszkedvében az ember káromkodik, dühöng, iszik.” De nem is napirendszerűen olvas, nem úgy, hogy az éjjeliszekrényére odakészíti az elalvás előtt böngészendő könyvet. „Éjjeliszekrényem nincs is, csak éjjeli edényem van” – fogja tréfára a dolgot. „Elalvás előtt pedig imádkozni szoktam.”
Nem kerülik el a figyelmét a kortárs írók-költők művei. Tolmácsolásában három Hrabal-hangoskönyv is fellelhető, valamint Tolvaly Ferenc Boszporusz felett a híd és El Camino című kötetei. Az ugyancsak Ki mit tud?-szereplése óta kedvenc költője, Juhász Ferenc egynémely versét szintén CD-n rögzítette. A hangoskönyveit maga válogatja. „Nemcsak szabadúszó, de szabad ember is vagyok, akit nem lehet megvenni” – mondja. „Bárcsak lehetne – teszi hozzá –, akkor biztosan jobban állnék anyagilag...”

M. Zs.

 
A szerelmes József Attila, Galkó Balázs előadóestje az Örkény István Könyvesboltban lesz, október 8-án az Olvasás éjszakáján

 


 

Csak semmi pánik, írók vagyunk -
Interjú Varga Beátával

 

 

Műveit On Sai néven írja. Érdekelne, honnan származik ez az egzotikusan hangzó név és mit jelent?

 

2007-ben, első novellám megjelenésekor felhívott a szerkesztő, hogy gratuláljon, majd megkérdezte, milyen külföldi néven írok. A fantasztikumban bevett szokás volt, hogy nem magyar néven publikálnak, de engem meglepetésként ért a dolog. Angolszászt nem szerettem volna, így a bloggerként használt nickemet vettem fel, ami a bonsai elírásából ered. A következő tíz sci-fi novellám máshol jelent meg, és Varga Beaként, de később az első regényemkor szintén lejátszódott egy hasonló szituáció. Így alakult ki az On Sai név. Nagyon szeretem, gyorsan lehet aláríni dedikáláskor.

 

„Csak semmi pánik, írók vagyunk.” Ez az Olvasás Éjszakáján elhangzó beszélgetés címe. Úgy tűnik nekem, mint egy szlogen, ami szintén eligazítást követel… Szóval mi a pánik az íróságban?

 

Ez vicc akart lenni. Az írók kicsit furcsák, néha nem pont úgy reagálnak, vagy gondolkoznak, ahogy más elvárja, de nagyjából normálisak vagyunk. Ezt a másképp gondolkozást már tapasztalták is az olvasóim. Ők amúgy nagyon aktívak, mindig meglepnek, hogy mennyien jönnek dedikálásokra, előadásokra. A hatvan körüli felnőtt férfiaktól kezdve a fiatal srácokon át a kuncogó kamaszlányokig sok korosztály olvassa a könyveimet. A mostani beszélgetésen is meglátjuk, mire kíváncsiak a legtöbben, és arról a sorozatról beszélünk. Deszyvel, az ismert bloggerrel egy izgalmas kvízt is tervezünk, jópofa ajándékokat lehet nyerni.

 

Az Apa, randizhatok egy lovaggal? ifjúsági fantasy könyve nyolc hónap alatt elérte az utánnyomást. Ez nagyszerű! Még nem olvastam, de a címe máris egy különleges időutazásra invitál. Érkeznek önhöz olvasói visszajelzések? Mi lehet sikerének a titka?

 

Igen, minden héten kapok olvasói leveleket. Sokan azt szeretik a regényben, hogy a történet egyik fele Budapesten játszódik, ahol a négyes metró alatt egy katonai bázis van. A végső harc a Millenárison, a Mondocon nevű rendezvényen történik, és az animét kedvelő magyar fiatalok vívják meg. Mások azt élvezik, hogy a főhős egy 16 éves lány, aki átálmodja magát egy idegen világra, varázslók és lovagok közé, és nem sejti, hogy tényleg megtestesül ott. Van benne első szerelem, humor, agykutatás, és persze meg kell menteni a világot. Szerintem a világra ez rá is fér.

 

Felnőtteknek is ír sci-fi regényeket. Mennyire kell másképpen írni a felnőtteknek, mint az ifjúságnak? Mi a különbség az írói „üzemmódok” között?

 

Mindenképp más a dramaturgia, de ez nem csak korcsoporttól, hanem a témától is függ. A Calderon, avagy hullajelölt kerestetik egy humoros űroperám. Rejtő Jenő nekem is nagy kedvencem, ez egyfajta tisztelgés előtte. Amikor írtam színpadi jelenetként láttam magam előtt, ahogy a szereplők, kivonulnak, bevonulnak, félreértik egymást, mint valami bohózatban, és magam is nevettem írás közben. A második könyv, a Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál szintén az űrben játszódik, de itt már nem egy űrhajón, hanem az egész Galaktika egy csavaros eszű kapitány játszóterévé válik. Nem csak a nemesi családok vonulnak fel, hanem űrbeli szamurájokat is látunk, és természetesen van egy makacs, helyes japán lány, aki a főhős szívét is a kezében tartja.

 

Mennyiben más a Szivárgó sötétség sorozat? Tudtommal az egy transzcendens sci-fi történet, ami jóval komolyabb téma.

 

Igen, a Scar kötet olyan kérdéseket feszeget egy űrbeli keresztényüldözés közepette, hogy van-e szabad akarat. Mind a négy szereplő felteszi a saját kérdéseit, de az olvasóra bízom a válaszokat. Szeretem a lendületes, könnyen olvasható könyveket, ez is egy űropera, és csak annyira komoly, amennyire az olvasó komollyá teszi önmagának. A sorozat eddigi részei: Scar, Lucy, illetve az idei könyvhétre megjelent a Szürke szobák kisregény. Karácsonyra szintén egy kisregény érkezik. Utána pedig a két lezáró kötet.

 

Mi a véleménye arról, hogy napjainkban egyre növekszik az érdeklődés a sci-fi és a fantasy irodalom iránt? Vajon mi lehet ennek az oka?

 

Szerintem régen is volt érdeklődés. Sőt, a sci-fi irodalom harminc éve tízszer nagyobb példányszámban kelt el idehaza. Inkább a filmes világ az, ami jobban felkapta a témát. A sci-fi szerintem mindig is virágozni fog, mert nagyon hamar megvalósul az a jövő, amit az írók megjósolnak; hajdan a mobiltelefon, vagy az internet volt vágyálom, és ma már hétköznapi dolognak számítanak. A fantasy pedig mese felnőtteknek. Ennek is lehet könnyed oldala, de kortárs problémákat is feszegethet.

 

Ön a Könyvmolyképző Kiadó Aranymosás Irodalmi Válogatójának vezetője és az íróiskola alapítója. A mese- és regénypályázaton résztvevő íróknál meglepve láttam, hogy kétharmaduk nő, egyharmaduk férfi. Úgy tűnik, egyre több nő ír. Mit gondol, miért?

 

Szerintem a nők régen is írtak, csak nem jutottak el a megjelenésig. Sokkal könnyebb őket elbizonytalanítani, kevésbé kitartóak, amikor egy kiadó nem felel, illetve a környezetük se támogatja az alkotást. Ha egy férfi délben ír, a felesége halk léptekkel a szobájába viszi a levest. Ugye, természetes a kép? De vajon fordítva is az? Nem hiszem, mert a női írókra másképp reagál a környezetük. A nyílt pályázatokban az is jó, hogy egy kattintással beküldhető a mű, nem kell ismeretségeket kötni, pesti rendezvényekre járni. Nem érdekes a szerző neme, sem az önérvényesítési képessége, lakhelye, csak a tehetség számít. Öt éve zajlik a pályázat, közel harminc magyar írót fedeztünk fel, és van, akitől már a harmadik-negyedik kötetet adjuk ki.

 

Idén jelenik meg egy új kisregénye, Szivárgó sötétség sorozat 2,6. kötet. Mi a címe a műnek, és miről szól?

 

A címe az Olvasás Éjszakáján lesz leleplezve. A négy főszereplő körül kettő jelenik meg benne. Artúr, a hitét vesztett vallási vezető, és Lucy, a hatalmát vesztett telepata útja keresztezi egymást karácsony előtt pár nappal. A kísértés szó új értelmet nyer általuk. Remélem, élvezni fogják az olvasók.

 

Hamarosan egy ifjúsági könyve is érkezik. Előzetesen mit árulhat el rajongóinak erről?

 

A kiadóvezető évek óta javasolja, írjak az Egy ropi naplójához hasonló történetet, mert a humorom a fiatalabb korosztálynak is jól jönne. Most nekiültem, és az alsósoknak megírtam egy varázslóiskolát, ahol a kisebbeknek tilos írni, mert a rosszul leírt szavak életre kelnek, és megkergetik őket. A Segítség, orron harapott egy betű! decemberben kerül a könyvesboltokba. Remélem, nagy élmény lesz a kiskamaszoknak.
  

 

Szepesi Dóra
Fotó: Garamvölgyi Kata

 

Az Olvasás Éjszakáján, október 8-án a Westend bevásárlóközpontban található Könyvmoly Pop Up Store-ban On Sait faggatja lebilincselő írói világáról, műhelytitkokról és az írás-olvasás alkímiájáról Mihóczy Mercédesz.
 


 2015

Hullámvasút
interjú Makk Károllyal

 

Makk Karoly 

 

Szeretni kell címmel jelent meg az a vaskos könyv, amelyben elmeséled életed 70 évét a film világában, a filmkészítés bűvöletében. Fantasztikus memóriád van, hogy nevekre, dialógusokra, szituációkra ilyen hihetetlenül pontosan emlékszel! Hogy csináltad?

Nagyon sok beszélgetésen vettem részt olyan vetítések után, ahol a filmjeimet mutatták be és utána engem kérdeztek. Így folyamatosan fel kellett idéznem az adott film születésének körülményeit, a forgatás emlékezetes pillanatait, utóéletét fesztiválokon, találkozásaimat különböző sztárokkal és sok nagyszerű későbbi barátommal. Így edzésben voltam, vagyok. Régóta nógattak, hogy ezt a sok emléket és élményt meg kellene írni. Hajlottam is rá, de a végső indíttatást Kocsis András Sándor, a Kossuth kiadó vezetője adta meg, amikor egyenesen felszólított, hogy írjam meg – írjak meg egy részt – és küldjem el neki. Tetszett neki, és úgy vélte, két hónap alatt meg is írom. Innen gyorsultak fel az események. Azt a módszert választottuk feleségemmel, Hannával, hogy a kézzel írt szöveg alapján diktáltam neki, ő begépelte, és minden mondatot közösen csiszoltunk a lehető legpontosabbra. Ahogy elkezdtem konkrét eseményeket felidézni, egyik történet hívta elő a másikat. Ezért is alakult úgy, hogy bár megtartottam a kronológiát, de az oda kívánkozó másik, akár 10 vagy 40 évvel későbbi folytatás is idekerült. Így, ahogy az emlékezés megkívánta, asszociációs szerkezet lett a kötet struktúrája. Közben a kéthónapos tervből majdnem két év lett.

Az a fiatalember, aki 1944-ben bekerült a Filmgyárba, a filmkészítés műhelyébe, szinte fanatikusan igyekezett megtanulni a szakmát, a vágást, a kamera titkait, mi hogyan működik és áll össze azzá, amit a rendező megálmodott. Ez a szerelem: a filmkészítés, kitart máig. És ebben az a meglepő számomra, hogy lehetett világháború, forradalom, politikai változások, a filmkészítés varázsát és gondjait semmi sem tolhatta félre.

Azt gondolom, és gondoltam mindig, hogy nem az én dolgom a politika. A véleményemet, ha a munkámmal volt kapcsolatos, igyekeztem érvényesíteni, de a bennem felgyűlt tudást és érzéseket a filmjeimben fejeztem ki. Egyébként például Aczél György respektálta, a saját módján többnyire elfogadta a stílusomat, sok „speciális” vitával spékelve, közvetlenebb viszony alakult ki köztünk. Ennek története is benne van a könyvben.

1987-ben együtt voltunk Bacsó Péterrel és Veled Portugáliában egy nemzetközi filmfesztiválon. Most tudtam meg ebből a könyből, hogy mennyire összefonódott a pályátok, milyen közel álltatok egymáshoz.

Mondhatom, hogy végigzsűriztem a világon tartott különböző filmfesztiválokat Velencétől Amerikáig, és valahogy mindig nagyon jó társaság alakult ki. Bacsóhoz pedig valóban szoros barátság fűzött, minden nap beszéltünk egymással, még a halála előtti estén is felhívtam és arról beszéltünk, mit akarunk a közeli jövőben együtt csinálni.

Az előbb amikor a politikáról kérdeztelek, finoman elléptél. A Szerelemre gondoltam, az Egymásra nézve című filmedre vagy a Macskajátékra, amelyekben úgy szólaltál meg, ahogy akkor még senki.

Mit mondjak erre? Az ember teszi a dolgát, a minőségre felfigyelnek a végén, ha egyébként gondjaik is voltak.

Most még Balatonon vagy, a hétvégén már Pesten, az Olvasás éjszakáján. Kétlaki életet élsz?

Többnyire itt, Badacsonyban, nagyon szeretem a békét, a tájat. De most éppen dolgom is van, Balatoni Filmfesztivál van, ahol levetítik az Egy erkölcsös éjszaka és az Így, ahogy vagytok című filmjeimet, utána pedig beszélgetés következik. Rendszeresen vannak ilyen estek és 50–60 ember mindig összejön, hogy meghallgasson.

Az idén leszel 90 éves. De ha jól sejtem, nem tudsz tétlen maradni és vannak még terveid!?

Egy börleszk vígjátékot irogatok a jelenünkről egyelőre csak úgy, magamnak.

Szeretni kell – ez a címe a könyvednek. De a kulcsszó a hullámvasút. Az életedről gondolod ezt, vagy az életről általában?

A kettőt nem lehet szétválasztani...

 

Bán Magda

  


 

 

Én vagyok a kedvenc állatom
interjú Dolák-Saly Róberttel
 

Dolak Saly

 

Miért, mikor és hogy lett Önből író?

Hogy belőlem író lett-e, azt nem tudom. Írtam én réges-régen is mindenféléket, csak azok nem jelentek meg lapozható papírköteg formájában. És különben sem tudom, hogy kit nevezünk írónak. Aki sok könyvet ír, de nem igazán érdekel senkit, az vajon író-e? És ha valaki egyet ír, de azt kapkodják egymás kezéből, az író? Nem tudom. Eddig négy könyvem jelent meg, és ezek utóélete talán választ adhat erre a kérdésre a következő évtizedekben. Számomra az írás csak egyik a több féle önkifejezési mód közül, hiszen zenélek is, képekkel is dolgozom, de a színpadon, vagy a tévében is alkalmam nyílik a közönséggel kommunikálni. Ez azért nagyszerű dolog, mert míg az egyiket csinálom, rápihenek a másik feladatra, ami friss, új lehetőségként kínálja fel magát, és kikapcsol, szórakoztat.

Ami az írást illeti, először egy kéthetenként megjelenő lapban kaptam rovatot, ahova humoros írásokat és illusztrációkat szállítottam. Az újságnak egy idő után ez a rovat lett a legnépszerűbb oldala. De még ez sem motivált eléggé, hogy könyvet írjak. A kedvemet az hozta meg, hogy sokan érdeklődtek: tervezem-e könyv formájában kiadni ezeket?Az első kötet megjelenését is inkább heccnek gondoltam, és nem reméltem komolyabb figyelmet. Amikor aztán megjelent a Madáretető, én lepődtem meg igazán a fogadtatásán. Ma már a 9. kiadásnál tartunk, és több mint 40 ezer példány lelt gazdára.

Mikor jelent meg az első könyve?

2002-ben.

Mennyire fontos a mai korban a nyomtatott könyv?

Adatok nem állnak rendelkezésemre, hogy erről bármilyen szempontból nyilatkozzak. Nekem fontos, mert megszoktam a könyvet, mint tárgyat. De az új generációk meg majd a digitális olvasnivalókat szokták meg. Nem minősíteném egyiket sem.

Vajon mennyit változtak a XXI. században az olvasási szokások?

A kérdés több válaszlehetőséget tartalmaz. Én úgy gondolom, hogy a XXI. század első éveiben az emberek inkább hanyatt fekve olvastak, de a következő években az ülve olvasás vette át e vezető szerepet. Elképzelésem szerint a jövőben inkább a kézenállásos olvasás lesz a favorizált mód, ami persze akkor igazolódik, ha nem tévedek.

Ha a kérdés inkább a jelen század más időszakokkal való összehasonlító elemzésére utal, akkor pedig az alábbi gondolatok a mérvadóak. Szerintem a XXI. században sokkal többet olvasnak az emberek, mint például a kőkorszakban. Ennek az oka valószínűleg az, hogy az ősemberek napközben nem értek rá, mert vadat kellett kergetniük, este viszont nem volt olvasólámpa, így nem látták a betűket. Ha a kérdés más szempontra vonatkozott, akkor a válaszaimat visszavonom.

Mit gondol az e-könyvekről?

Életem első könyve az ABC volt. Azt hittem, hogy ennyi idős koromra már a z-nél tartunk majd. Nem tudom, mit gondoljak. Nekem nincs e-könyvem. Akinek van, és örül neki, annak semmivel sem rosszabb, mint annak, akinek papír könyve van, és arra esküszik. Mindenki örömének létjogosultsága van.

Idén újabb könyve jelent meg, tehát van értelme írni!?

Ez nem így merül fel. Az ember nem csak azért ír,mert értelme van. Az egyik haverom cigizik például, a másik meg sokáig fent van éjszaka, de olyan is van, aki rendszámokat gyűjt. Aki ide kerül, erre a világra, igyekszik valahogy eltölteni az időt. Sokan grafomán módon irkálnak az internetre mindenféle ellenszolgáltatás nélkül. Az írás néha nagyon szórakoztató, néha terhes, de nagyszerű, amikor megszületik valami jó belőle. Én kicsit el vagyok kényeztetve, mert sokan megvették a könyveimet. Ez például inspiráló tud lenni.

Miről szól a legújabb könyve?

Rólam. A címe: Én vagyok a kedvenc állatom. Persze ez sem igaz teljesen, mert kutyákról és macskákról szóló versek találhatók benne, és néhány állatos dalom kottája, melyeket az elkövetkező napokban már hangszerelt formában le lehet tölteni az internetről.

Mit gondol az Olvasás éjszakájáról?

Azt, hogy milyen mázli, hogy kitalálta az emberiség a villanykörtét, mert anélkül sok bosszúságot okozna a rendezvény az olvasni vágyóknak.

Gondolom, most is ír, mit?

Emailt egy ismerősömnek, akiről tudom, hogy rossz alvó. Megírom neki, hogy jöjjön el az Allee-ba október 10-én, szombaton, 21 órakor, ahol az új könyvem grafikusával, Igor Lazin barátommal megpróbáljuk elaltatni őt. Mesélünk neki, zenélünk, és horkolunk is, hogy mély álomba merüljön.

 

Fejes Imre

 


 

A gazember is mondhat igazat
interjú Bartis Attilával
 

bartis a 

 

Életszerű, hogy a magyar irodalom nem tud elszakadni az elnyomástól, bizonyos értelemben diktatúrában élünk. Másrészt viszont a legindokoltabb félelem is elhomályosíthatja a tisztánlátást, és egy gazember is mondhat néha igazat – figyelmeztet a hisztérikus közbeszéd veszélyére Bartis Attila. A Nyugalom szerzőjével a családi-baráti kötelékeiről, októberben megjelenő új könyvéről is beszélgettünk az Olvasás Éjszakája kapcsán.

2010-ben jelent meg Kemény Istvánnal közösen jegyzett beszélgetős könyve, az Amiről lehet. 2012-ben rövidebben, de ismét felvették a párbeszéd-fonalat. Folytatnák a későbbiekben is?

Szeretek beszélgetni, bár nem vagyok jó beszélgető. A könyv csalóka, hiszen azt részben „csak" írtuk. És olyankor órái, napjai vannak az embernek egy mondatra. Istvánnal viszont lassan harminc éve le se tettük a fonalat. De nem tudom, hogy mostanában lenne-e értelme ebből újabb könyvet írni. Talán majd évek múlva.

Mi az, amiről mindenképpen kérdezné költőbarátját, és melyik témát kerülnék?

Azt nem tudom, miről kérdezném, arra viszont törekednék, hogy bármiről beszélhessünk. Ha valamiről inkább nem beszélnek, ott valami neurózis van.

Az egyik Kemény-beszélgetés során mondta, "Szóval most élni tudni még itthon se nagyon". Változott ez az utóbbi években?

Nem tudom, az utóbbi két évben alig voltam itthon. Előbb majdnem egy évig Berlinben, rögtön utána egy évig Indonéziában éltem. Pontosabban Jáván, hiszen Indonézia inkább kontinens, mint ország. És oda is szeretnék visszamenni minél előbb. Tehát annyi mindenképpen változott, hogy legalább törekszem „élni tudni". Másrészt eszembe nem jutna végleg elhagyni az országot. Harmadrészt, bár inkább mindenek előtt: teljesen mindegy, épp hol telnek a hétköznapjaim, Jogjakartában ugyanúgy magyar író vagyok és maradok egy életre, mint Budapesten, Marosvásárhelyen, vagy Berlinben.

Gyerek volt még, amikor Erdélyből Budapestre költözött, és ahogy magáról mondta, nem voltak ifjúkori kapaszkodói. Kereste a későbbiekben ezeket a fix pontokat, vagy megtanult sodrásban élni?

Az, hogy nincsenek az embernek kapaszkodói, nem azt jelenti, hogy sodrásban él, hanem, hogy kívülállónak érzi magát. Amúgy ez egy rossz mondat volt, legalábbis félreérthető. A két gyerekem fix pont, István fix pont. Szerencsére még vannak fix pontjaim.

Szárhegyi otthonában egy bútort sem cserélt ki berendezése óta – legalábbis korábban még ez volt a helyzet. Elkerülhetetlen kötődni valamihez?

Mindenki kötődik. Ha nem tárgyhoz vagy helyhez, akkor valami egyébhez. Még az is, aki tűzön-vízen át hangoztatja, hogy ő nem.

Bozgor, vagyis hazátlan, egyesek így nevezik románul az erdélyi magyarokat. Amikor ezt a szót hallja, mit érez? Fontos, hogy a haza legyen a viszonyítási pont?

Ha nekem mondják, félek. Ha másnak, akkor felháborodom. Ha jó viccben hallom, nevetek. A bozgor is ugyanúgy működik, mint a társai: zsidó, cigány, nigger. Azt viszont én nem mondhatom meg, hogy valaki másnak mi kell legyen a viszonyítási pont. Igaz, ő sem kérdőjelezheti meg az enyémet.

A nemzetközi könyvfesztiválokon állandósult, hogy a magyar írókat, költőket elsősorban nem is könyveikről, hanem a diktatórikusnak tartott kormányról kérdezik. Mennyire alakítója és elszenvedője ennek a helyzetnek a kortárs magyar irodalom?

Bizonyára van, aki alakítója, s van, aki elszenvedője. Meg van, aki egyszer csak szenved attól, amit ő is alakított. De ez az egész életre érvényes, nem csak az irodalmira. Meg persze, van, ami a magyar íróktól független. Például az adott országban uralkodó gondolkodásmód, beszédmód, érzékenységek. Németországban például mindig is nehéz volt egy irodalmi esten kizárólag irodalomról beszélni. Ehhez nem kellett Orbán. Én legalábbis beszélgettem ott már másokról is. A magyar írók vagy bárki felelősségét inkább abban látom, hogy felismerik-e, akár a legindokoltabb fóbia is mikor megy a tisztánlátás rovására. Például ha egy gazember mond ki egy igazságot, attól az még igazság marad. És van, amikor ezt nem vesszük észre, és bután nekimegyünk annak az igazságnak. Számomra oldaltól függetlenül ez a kétségbeejtő a mi közbeszédünkben, meg a rólunk való beszédben is.

Ha öntől kérdeznék, hogy tényleg ennyire rossz a helyzet Magyarországon, mit válaszolna?

Ugyanazt, mint amit az elmúlt években is válaszoltam. Hogy annál is rosszabb, mint hiszik, csak másképp. A gazdasághoz nem értek, de a kultúrához egy kicsit igen. Az etikát meg inkább szóba se hozom. Csak vigyázni kell a hasonlatokkal, párhuzamokkal, mert pocsék diagnózishoz vezetnek, és abba a beteg általában belehal. Igen, itt bizonyos értelemben diktatúra van, csak Orbánt ne vessük össze se Adolf Hitlerrel, se Kádár Jánossal, mert ő nem úgy működik. Mert az rossz diagnózishoz vezet. Az nem segít.

Ha a Sorstalanságot, az Évkönyvet, A fehér királyt vagy A kéklő párát említjük, mindegyikben ott feszül a terror energiája. El lehet vonatkoztatni a kortárs prózát ettől a tematikától? Morális kötelesség a diktatúrákra emlékeztetni, vagy a témaválasztás egyfajta szakmai érdekházasság?

Szakmai érdekházasság lenne az irodalom és az élet házassága? Hát aligha.

Apró válaszként mondta Kemény Istvánnak: létezik emberi jóság és gonoszság. Ma miben, hol látja a legerősebben ezek bizonyítékát?

A jóságot legutóbb egy néniben láttam, aki feltehetőleg a fél nyugdíját arra költötte, hogy banánt vegyen a Keletinél a menekült gyerekeknek. A gonoszságot meg ugyanebben a néniben láttam, amikor torkaszakadtából ordibálni kezdett, pusztán mert meglátta a fényképezőgépet a nyakamban. Ha teheti, nem csak hülyeségeket ordít, hanem agyonver. Teljesen mindegy volt neki, hogy miért vagyok ott, fényképezek-e egyáltalán, egy tőmondatot sem tudtam végigmondani. A jóság ott kezdődik, amikor érdekel a másik. A gonoszság pedig ott, amikor nem érdekel. Mi pedig hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy mindkét esetben ugyanarról a néniről beszélünk.

Nyugalom után újabb nagyregénybe kezdett, de ezt többször átírta, félig megsemmisítette. Mikorra készülhet el, várhatóan miről szól majd az új kötet?

Már befejeztem, október közepén jelenik meg. Az a címe, hogy A vége. Ennél többet nem tudok róla mondani.

A csöndet úgy után újabb fotóalbumot is megjelentetne? Ez is mobilképek gyűjteménye lesz, vagy felhagy a mobilfotózással?

Telefonnal már nem fényképezek, de most, hogy a regényt befejeztem, valószínűleg pár évig csak a fotográfiával fogok foglalkozni. Az Üres Kína már majdnem kész, A szigeteken épp most áll össze, de ez a könnyebbik része, ezek új anyagok. Feldolgozni az elmúlt húsz év sok tízezer negatívját, az sokkal nehezebb lesz.

 

Koncz Tamás

  


 

„Ha ma lennék fiatal, nem az irodalmat választanám"
interjú Spiró Györggyel
 

spiro 500x632

 

A legtermékenyebb magyar drámaíró, darabjai folyamatosan műsoron vannak, de történelmi regényei is nagy példányszámban fogynak. Az idei Könyvhétre jelent meg legújabb, Diavolina című kisregénye. Ha ma kezdené pályáját, nem lenne író, és ha választhatna a szocializmus és a kapitalizmus között, egyiket sem választaná. Spiró Györggyel az Olvasás Éjszakája előtt beszélgettünk.

Gyakran ír történelmi regényt: a Kerengő például a Monarchia korában játszódik, Az Ikszek a szétszakadt Lengyelországban, aFogság a Római Birodalom idején. Legutóbbi regénye, a Diavolina a cári Oroszország utolsó, illetve a Szovjetunió első éveit mutatja be. Ez korszak a nagy átalakulások kora, ami napjainkra is jellemző, még ha más jellegűek is ezek a változások. Törvényszerű a nagy birodalmak és a nagy eszmék bukása? Egyáltalán születhetnek még új ideológiák és működőképesek lehetnek teljesen új rendszerek, vagy innentől kezdve már tényleg csak önmagát ismétli a történelem?

Olyan társadalmi formációkkal foglalkoztam, amelyek az adott pillanatban hasonlónak tűntek ahhoz, amiben éltem, és úgy gondolom, hogy valóban volt strukturális megfelelés például az 1815-ben kezdődött Szent Szövetség korszaka és az 1970-es évek között, amikor Az Ikszeket írtam. Az emberi psziché biztosan nem változott az elmúlt néhány ezer évben, és hasonló körülmények között hasonlóan reagálunk. A tudományos és technikai fejlődés azonban óriási, és ez az életünkre is visszahat. A nagy birodalmak szét szoktak esni, de a nagy eszmék megmaradnak, új formát öltenek. Nagyon dinamikussá vált az emberi történelem utolsó két és fél évszázada, és ez egy ideig így is fog maradni.

Diavolina több tucatnyi szereplője közül egyik sem kitalált alak, a cselédként, később orvosként dolgozó szerető szemszögéből meséli el Gorkij életét. A regény egyik fő motívuma az értelmiség tehetetlensége: sodródnak, menekülnek, a rendszer bábjává vagy ellenségévé válnak. A hatalomnak nem szakemberekre, hanem káderekre van szüksége. Ez párhuzam lehet akár a későbbi Magyarországgal?

A kérdés, amit meg kellett fogalmaznom a XX. századi történelemmel kapcsolatban, a következő: kivételes jelenség-e a bolsevizmus, vagy tipikus? Az utóbbi időben úgy találom, hogy tipikus: az alulfejlett, félfeudális (vagy a feudalizmusba visszakényszeríthető) társadalmakban szükségszerűen megjelenik akár Európában, akár Dél-Amerikában, akár Ázsiában. Ez azt is jelenti, hogy érdemes komolyan foglalkozni vele. Bolsevizmust mondok, ami a gyakorlatban megvalósult forma, és nem kommunizmust, ami elvont idea, és még nem lett kipróbálva. Az értelmiség fogalma egyébként csak nálunk, Kelet-Európába létezik, az angolszászok nem ismerik, és nem is nagyon értik, mi az, hogy valaki a saját szakmáján és a saját családján kívül az ország ügyei iránt is fogékony. Nyugat-Európában sok helyütt létezett értelmiség a XIX. században, de már megszűnt, ami nem azt jelenti, hogy érdekképviseletek ne lennénk. Vannak, és néhol hatékonyan működnek, sokkal inkább, mint Kelet-Európában. A középen lévő rétegek általában azért sérülékenyek, mert van mit veszteniük. Ők hozzák létre a vallási szektákat – például a kereszténységet is a gazdagabb városi polgárság támogatta annak idején –, és hagyományosan ők menekülnek a háborús övezetekből, mert meg tudják fizetni. A nagyon fent és a nagyon lent élők ezt a fajta bizonytalanság okozta testi és lelki mobilitást nem ismerik.

Ellentmondásos főszereplőt talált: Gorkij hol bírálta, hol pedig legitimálta a rendszert. Életeket mentett, de asszisztált is a diktatúrához. Pályája, miközben remekműveket írt és mások útját egyengette, mintha kizárólag forradalmakból és száműzetésekből állt volna, többször szembefordult Leninnel és Sztálinnal, ugyanakkor vissza-visszatérve támogatta is őket. Elég, ha egy író megmarad írónak, vagy teljesen mindegy, melyik oldalra áll, mert úgyis besorolják valahova? Megítélhető valaki pusztán a munkássága alapján?

Az író személyes viszketegségétől nem függ, mennyire tehetséges és mennyire kitartó a munkában. Petőfi is nagy költő, és Pilinszky vagy Weöres Sándor is az. Sokszor más besorolást érdemel az illető emberként, mint alkotóként. Vannak kínos esetek, persze, Gorkij ide sorolható. Végső soron a művek számítanak, de addig nemzedékek múlnak el. Sajnos semmi garancia, hogy a remekművek megmaradnak. Az ókori remekművek 7-8 százaléka maradt csak ránk, a többi elveszett akkor is, ha Szophoklész vagy Euripidész írta. Pheidiásznak, a legnagyobb szobrásznak, akit alappal vagy alaptalanul azzal vádoltak, hogy óriási összeget sikkasztott, egyetlen műve sem maradt ránk, csak gyönge másolatok.

Miben hihet ma egy író? Gorkij csalódott a hazájában és a Nyugatban, a régi és az új rendszerben is...

Gorkij már kisgyerekként csalódott mindenben és szinte mindenkiben, később semmi sem lepte meg. Volt egy magára erőszakolt ideája, hogy az ember nevelhető, amiben maga sem hitt igazán, de ehhez mindvégig tartotta magát. Nála talán érdekesebb Fejes Endre esete. Az 1975-ben megjelent Szerelemről bolond éjszakán című egészen páratlan regénye a nihil és az életösztön különös összjátékát mutatja a háború utáni Nyugat-Európában kóborló magyar vagabundok lelkében. Minden okuk megvolt ezeknek az ifjú tolvajoknak – esetenként gyilkosoknak –, hogy ne higgyenek senkiben és semmiben, intelligensek voltak és buták, műveltek és műveletlenek; mélységesen egzisztencialista mű, amilyet egyébként Gorkij is írt egyszer. A naiv hit nem garantálja sem a túlélést, sem az erényességet. Gyakran jobb, ha nincs. Fejesről csak azért beszélek, mert most halt meg úgy, hogy soha nem becsülték kellőképpen, és az említett regényét sem ismerik.

Gorkijt tulajdonképpen hárem vette körül, és nemcsak családja, szeretői, hanem barátai és ellenségei is vele éltek. Még az emigrációban is jelentős méretű udvartartással rendelkezett, tucatnyian élősködtek a vagyonán. Érthető, hogy mivel szegény sorból emelkedett ki és a cári Oroszország ellensége volt, odahaza és Nyugaton is elismerték. Mai szemmel nézve mégis felfoghatatlan, hogy egy író ennyire sikeres és gazdag legyen. El tud képzelni napjainkban és a jövőben hasonlót, vagy az ilyesmi ma már csak sportolók, filmsztárok és popzenészek kiváltsága?

Gorkij még a filmipar berobbanása, a rádió és a tévé feltalálása előtti utolsó pillanatban lett nemzetközi sztár, nem volt még akkor egyéb, csak a könyv és a színház, és ő mind a kettőben nyomult. A sztárlét velejárói ugyanolyanok voltak, mint ma, ezt Móricz Zsigmond is megtapasztalta, mint a naplójából kiderül. Azóta nem az írók a sztárok.

Míg az Ön generációjának legkiemelkedőbb íróit viszonylag szélesebb körben ismerik és olvassák, a fiatalabbakat (és itt most nem csak a saját generációm pályakezdőire, hanem a negyvenes-ötvenes középgenerációra is gondolok) inkább csak egy szűk körben ismerik. Jól látom, hogy létezik ilyen törésvonal?

Ez pontosan így van. Nagyon nehéz ma betörni az egyre szűkülő könyvpiacra. A folyóiratok megszűntek vagy éppen hogy csak vegetálnak, a színházak egyre kevésbé mernek új írókat bemutatni, az új nevek felépítése a könyvkiadásban komoly ráfordítást igényel, amire kevés kiadó képes. Ha ma lennék fiatal, nem az irodalmat választanám.

Figyeli a legfiatalabb, pályakezdő szerzőket? Lát kiemelkedő tehetségeket, érdekes tendenciát, új irányvonalat?

Olvasom a kortársakat, ugyanannyi a tehetség, mint mindig, csak most megint igen nehéz a dolguk. Nekünk sem volt persze annyira egyszerű, az indulásunkat jó tíz-tizenöt évvel késleltették az idősebb pályatársak és a cenzúra. Ha lehetne választani a szocializmus és a kapitalizmus között, egyiket sem választanám.

Gorkij napi penzumot teljesített. Így dolgozik Ön is, vagy ez az adott időszaktól, témától, műfajtól függ?

Sose volt napi penzumom, mert soha nem az írásból éltem. Hol írtam, hol nem írtam. Ahogy elnézem, sokat dolgoztam, de nem tudom, hogy mikor.

 

Szarka Károly

  


  

"minden irodalmat népszerűsítő rendezvényt szeretek" -
beszélgetés Vámos Miklóssal
 

MiklosVamos

 

Miért, mikor és hogy lett Önből író?

Poénosan hangzik, mégis igaz, hogy belőlem sosem lett író, én eleve annak születtem. Sőt, már anyám hasában is írni és olvasni akartam, jeleket adtam, hogy dobjanak be könyvet, papírt, ceruzát, továbbá vezessék be a villanyt, de anyám félreértett, mint azután oly sokszor – azt hitte, rúgkapálok, mint a többi normális gyerek. Mindenesetre már akkor írtam, óvodás koromban, amikor manuálisan persze még nem tudtam írni, történeteket fabrikáltam a fejemben. Elmondtam valamennyi felnőttnek, aki az utamba akadt. Ez nem lett volna baj, de többször, mindig kicsit változtatva rajta. Gondolom, ez volt a korrektúra.

Mikor jelent meg az első könyve?

1972-ben, akkor 20 éves voltam. De már 18 éves koromban elfogadták, csak aztán sebesen visszaküldték, egy politikai hideghullám hatására. Ugyanígy járt akkor Ladányi Mihály, Györe Imre és más gyanús elemek. Rég volt, legokosabb nem emlékezni rá. Az első kötetem címe: Előszó az ábécéhez, groteszk novellákat tartalmazott. Emlékszem, 18 forintba került.

Mennyire fontos a mai korban a nyomtatott könyv?

Szerintem nagyon. Biztosra veszem, hogy kis hullámvölgy után a nyomtatott könyv fog győzni, csak sokkal korszerűbb technológiával és papíron készül majd.

Vajon mennyit változtak a XXI. században az olvasási szokások?

Rengeteget. Szerintem ma sokkal többet olvasnak a fiatalok, csak éppen nem könyvet, hanem mást, és ugye a neten, monitoron vagy okos telefonon. Nem baj. Ami sok embernek tetszik, abban van valami. A népet nem lehet leváltani.

Mit gondol az e-könyvekről?

Van e-olvasóm, főleg utazásra és nyaralásra viszem magammal. Otthon azért az igazi könyveket választom, és nagyon szeretek könyvtárba járni.

Idén már a második könyve jelenik meg, tehát van értelme írni!?

Igaza van, az Ének évada tavasszal jött ki az életműsorozatban, három régebbi kisregény van benne. Augusztusban jelent meg aBeatles és én, és fogódzkodjon meg: október végén lesz egy harmadik: bárnovellák + FAKCIÓK címmel. A bárnovellák 1998-ban megjelentek, a FAKCIÓK-at az elmúlt években írtam. A Beatles és én kiadói fölkérésre készült. A címben szereplő zenekar és néhány kortársuk magyarra és főleg énekelhetőre ferdített dalszövegeit tartalmazza, meg a hozzájuk tartozó prózai magyarázatokat. Azért használom a ferdítés szót, mert voltaképpen az eredeti számok ihletésére írtam azoktól gyakran nagyon eltérő, általában humoros dalszövegeket.

Miért pont a Beatles?

Ifjúkorom legendás zenekara volt, melynek a fele meghalt már, de a számaik népszerűbbek, mint valaha. Meggyőződésem hogy John Lennon és Paul McCartney a huszadik század legfontosabb zeneszerzői közé tartozik, szövegíróként is jelentősek. Majdnem minden számukat ismerem, szeretem, sokat el is tudok gitározni és énekelni, úgy, ahogy, annyira, amennyire.

Mit gondol az Olvasás éjszakájáról?

Minden könyvet és irodalmat népszerűsítő rendezvényt szeretek. Ezért föl is lépek, Karácsony Jánossal Beatles-dalokat fogunk énekelni este, a Nyugati téri Alexandrában.

Gondolom most is ír, mit?

Egy vastag regényt, Az a címe: Hattyúk dala, kétezer év története, a színhely Pécs és környéke. Talán jövő karácsonyra megjelenhet, ha nem hagy el a szerencsém. De miért hagyna el?
 

Fejes Imre

 


  

Csajos program, éjszakai repülés és jótékonykodás –
Az Olvasás Éjszakája az Alexandránál

 

Kehl Dora

 

Egy blogot és egy vetélkedősorozatot eredményezett az Alexandránál az elmúlt években az Olvasás Éjszakája. Kehl Dórával, a könyves cég marketingvezetőjével az idei esélyeket is latolgattuk.

 

- Milyen körből indult útjára a rendezvénysorozat? Lehet-e tudni, hogy kinek a fejéből pattant ki az ötlet?

- Az Olvasás Éjszakájának ötlete a Supka Géza Alapítvány érdeme. Ők keresték meg az Alexandra hálózatot 2013 nyarán, hogy szervezőként és helyszínként csatlakozzon ehhez az olvasásnépszerűsítő rendezvényhez. Nem volt kétséges egy percig sem, hogy a felkérésre igent mondunk. Az első évben a három legfontosabb üzletünkben, Budapest belvárosában vártuk ingyenes programokkal a látogatókat. Egy esemény és egy blog köszönheti születését az elmúlt két évnek. Szécsi Noémi itt mesélt először a Gondolatolvasó című kötetéhez végzett kutatásairól, ebből az előadásból született aztán a Halcsontos fűző című blog is. A január óta az Alexandra Pódiumon zajló Lecsó című irodalmi vetélkedő a tavalyi Olvasás Éjszakájának köszönheti a létrejöttét.

- Az indokok között szerepelt-e valamiféle felmérés, amely ijesztően csökkenő tendenciát mutatott a rendszeresen olvasók számát illetően?

- Biztosan szerepet játszott a Supka Géza Alapítvány döntésében, hogy egy olvasást népszerűsítő rendezvény szervezésébe fogtak 2013-ban.

- Az elmúlt két Olvasás Éjszakája-program mely eseményei és hatásai erősítették meg az Alexandra hálózatát abban, hogy ez jó, folytatandó kezdeményezés?

- Két teljesen különböző Olvasás Éjszakáját rendeztünk tavaly és tavalyelőtt. Az első évben a szervező Supka Géza Alapítvány szabta meg az egységes menetrendet, hogy biztosítsa a programok közötti átjárhatóságot. Tavaly szabadkezet kaptunk, kicsit szabadabb programot valósítottunk meg: beszélgetésekkel, volt süteménysütés és orosz diszkó is, az éjszakát pedig egy zenés könyvbemutatóval zártuk a Károly körúton, míg a Nyugati téri Alexandra Pódiumon szabadulószobás játékban vehettek részt Agatha Christie rajongói. Mindkét évben sikeres volt az Olvasás Éjszakája, így most is örömmel csatlakoztunk a rendezvényhez.

- Mérhető volt forgalomnövekedésben is a hatása az elmúlt két év ilyen rendezvényeinek, vagy egyszerűen az olvasásnak, mint művelődési, szabadidő-eltöltési módnak a népszerűsítése a cél?

- Az elmúlt években az Olvasás Éjszakáján kedvezménnyel árusítottuk a könyveket, ez mindig vásárlásösztönző. De ennél sokkal fontosabb a rendezvény társadalmi missziója, hogy az olvasásra irányítja a figyelmet. Olvasni jó – könyvesboltban, könyvtárban, metrón, karosszékben. Ez ennek a rendezvénynek a lényege. A hosszú távú hatást nehezebb mérni, de az Olvasás Éjszakája egyik nagy érdeme, hogy a megszokottnál több érdeklődőt csábít be a könyvesboltba. Hiszen ezen az estén egyszeri és megismételhetetlen dolgok történnek.

- Mely boltok fognak részt venni idén, és milyen programokkal az Olvasás Éjszakájában?

- Idén egy budapesti és két vidéki helyszínen készülünk programokkal: a fővárosban a Nyugati téri Alexandra Könyvesházban, Debrecenben a Piac utcai Könyvesházunkban és Szegeden a főtéren lévő, Kölcsey utcai Könyvesboltunkban.

- Mi vagy ki adja a biztosítékát annak, hogy nem alszanak bele az emberek a könyves éjszakába, mint esetleg otthon lámpaoltás előtt?

- Az Olvasás Éjszakája nemcsak az olvasásról szól, hanem közösségi élmény is. Vidéki programjaink a helyi művészeti alkotóközösségekre épülnek. Debrecenben például a Debreceni Kortárs Szalon Kulturális Alapítvány tölti meg irodalommal és zenével az estét, s a gyerekek örömére Geronimo Stilton is ellátogat a cívisvárosba. Szegeden pedig a város mesekönyvének választott a Mi meséink – Mesék gyermekeknek, gyermekektől című kötet lesz porondon. Budapesten a programokon fellépő írók garantálják, hogy senki se szundítson el. Valamennyi helyszínen irodalmi vetélkedőkkel és nyereményjátékokkal, valamint egész estés interaktív programokkal várjuk a betérőket. Mindhárom városban szerepet kap a zene is az irodalom mellett, de kiállítással és vetítéssel is készülünk.

- Szerzőik közül ki vállal szereplést, és mivel készül?

Budapesten a Nyugati téri Alexandra Könyvesházban gyerekprogramokkal indul az Olvasás Éjszakája: Mikola Péter és Bíró Eszter mesél és zenél majd gyerekeknek. A szülőké lesz a színpad ezután: Réz Anna két másik Annát faggat a szülővé válásról és a kríziseken átsegítő praktikákról. Jónás Anna könyve, a Kicsivel – könnyebben júniusban jelent meg, Nagy Anna egyedülálló szülőknek szóló kézikönyve novemberre várható. Gerhes Gábor, az Európa Könyvkiadó művészeti vezetője szenvedélyesen gyűjti a minket körülvevő feliratokat, képeket, ezekről fog mesélni. Természetesen lesz Lecsó, ezúttal Kiss Judit Ágnes, Nádasdy Ádám és Barna Imre feladványait fejthetik meg a nézők. Tiboru, a népszerű Konteó-könyvek szerzője olyan írókról tart előadást, akik hírszerzőként is dolgoztak. Vámos Miklós Karácsony James-szel beszélget Beatlesről, zenéről és irodalomról, és persze el is játszanak néhány dalt a Fab Four-tól. Igazi csajos programmal készül Takács Nóra, Bauer Barbara pedig éjszakai repülésre várja az olvasókat.

- Hol lehet majd felolvasnia kinek-kinek a kedvenc meséjét, amelynek felvételét beteg gyerekekhez juttatják el? Vannak kijelölt közszereplők vagy híres emberek, akik csatlakoztak a mesélők táborához? Bárki látogató odaülhet majd a könyvkuckóba és belekezdhet: egyszer volt, hol nem volt...?

- Budapesten, a Nyugati téren alakítjuk ki azt a kuckót, ahova bárki letelepedhet, hogy mesét olvasson beteg gyerekeknek. Természetesen a mesélők táborához csatlakoznak a fellépő művészeink is. A videókat a K&H gyógyvarázs mesedoktorok segítségével juttatjuk el a kórházak gyerekosztályainak. A jótékonyság is mindhárom helyszínen fontos: könyveket gyűjtünk az Olvasás Éjszakáján a beteg gyerekeknek.

 

m. zs.
Forrás: Könyvhét

  


  

Alvás helyett olvass! –
Kocsis András Sándor Az Olvasás Éjszakájáról

 

Kocsis Andras Sandor

 

Civil kezdeményezésként, az olvasás népszerűsítését célozza meg az Olvasás Éjszakája programsorozat, amely önfeledt szórakozást ígér kicsiknek és nagyoknak. Október 10-én, harmadszorra rendezi meg az éjszakát a Supka Géza Alapítvány a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésével karöltve. A célokról és programokról Kocsis András Sándorral, az MKKE elnökével beszélgettem.

- Miért éppen őszre esik Az Olvasás Éjszakája?

- A Supka Géza Alapítványnyak ambiciózus elképzelései vannak a rendezvény szervezéséről, és a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése minden erejével segíti a vállalkozást, amely a teljes könyvszakmát érinti, beleértve a kiadókat, a terjesztőket, a nyomdászokat és a könyvtárosokat. Ezúton is köszönetemet fejezem ki Lafferton Kálmánnak, a Supka Géza Alapítvány elnökének, aki rengeteget dolgozott a rendezvény megszervezésén. Tavasszal két nagy könyvszakmai rendezvény van egymáshoz viszonylag közel: a könyvfesztivál és az ünnepi könyvhét. Utána viszont hosszú szünet van novemberig, majd beindul a karácsonyi könyvvásár. A kiadók többsége éves könyvforgalmának 30, van aki 40%-át is ekkor bonyolítja le. Az őszi szezon eddig viszonylag szerényen teljesített. Az Olvasás Éjszakája azért jött létre, hogy eggyel növeljük a könyves ünnepek számát. A fesztivál népszerűsíti az olvasást, felmutatja a nemzeti kultúra írott értékeit. Szeretnénk frissíteni a társadalmi olvasásképet, és a programokkal törekszünk arra is, hogy az olvasást, mint az öröm forrását mutassuk be. Talán ez a legfontosabb. És még az, hogy a könyvszakma büszke arra, hogy távol tartja a politikát a rendezvényeitől. Nem kapcsolódik közvetlenül az Olvasás Éjszakájához, de sikerült megújítani a kapcsolatot a Balassi Intézettel, amelynek a legfőbb feladata a magyar kultúra határon túli megjelenésének segítése. Az utóbbi években nem volt egyetértés köztünk. Az új vezetővel, Hammerstein Judittal aláírtunk egy együttműködési megállapodást, amivel új időszámítás kezdődik a szervezetek között. Frankfurtban a magyar standon, évek óta először, ismét ott lesz a Balassi Intézet is. A 2015-ös évben több olyan pozitív fejlemény történt a könyvszakmában, ami előremutató. Az Olvasás Éjszakáját a három nagy terjesztő kiemelten támogatja, mindhárom külön helyszínt biztosít a programoknak. Az NKA is ígért és adott egy kisebb összeget a program lebonyolítására. Ez arra elég, hogy az Olvasás Éjszakáját jóval intenzívebben tudjuk reklámozni a médiában, mint eddig. Ez fontos lépés.

- Az előző évekhez képest több budapesti és vidéki helyszínen rendezik meg az Olvasás Éjszakáját. Az Alexandra a Nyugati téri könyváruházában, a Libri a Rákóczi úti Libri Könyvpalotában és az Allee-ban lévő boltjában, a Líra a Fókusz Könyváruházon belül három helyszínen, a Kossuth Kiadó az Örkény Könyvesboltban lesz jelen a programjaival.

- Mi nyitottak vagyunk, bárki csatlakozhat a kezdeményezéshez. Rengeteg programmal készülnek a nagyobb és a kisebb boltok, így az Örkény is, hogy kicsit hazabeszéljek. Idén először gyermekprogramokkal is várjuk a fiatalabb olvasókat a Kossuth Kiadóhoz tartózó Móricz Zsigmond Könyvesboltban – természetesen nem éjjelbe nyúlóan.

- Október 10-én, egy hónappal később rendezik meg az Olvasás Éjszakáját, mint első alkalommal.

- A nyár és az iskolakezdés ebből a szempontból nehezen szervezhető időszak és a finanszírozással is voltak gondok. Szerves összefüggés nincs ugyan, de próbáltuk a Frankfurti Könyvvásár előtt megrendezni a programot, hogy az ott résztvevő kiadók itt is megmutathassák magukat. Az Olvasás Éjszakájában az a szép, hogy civil kezdeményezés és szívesen befogad bármilyen kulturális eseményt, ami örömet okoz az embereknek. Olyan frusztráltak vagyunk egyébként, minden percünket és óránkat áthatja a politika és a gazdasági problémák, szükség van néha egy kis levegővételre és önfeledt szórakozásra.

- Az olvasók megtartása mindenhol gond, nemcsak nálunk.

- A világháló megjelenésével ez a probléma, vagyis a nem olvasás világjelenséggé vált. Minden olyan program üdvözlendő tehát, ami kedvet csinál az olvasáshoz. Mert az olvasás gondolkodásra, kreativitásra nevel, és a könyves világ életmódot, életérzést jelent. A könyv megfogása, forgatása, intimitása nem felcserélhető az informatika világával, ahol például a vizualitás terén sok mindent készen kapunk. Mégis: a kettő nem ellensége egymásnak. Mi, az Örkény Könyvesboltban sokféle külsős programot is befogadunk, különféle irodalmi társaságok felolvasóestjeit. Lehet, hogy csak húszan vannak a rendezvényen, de számukra ez is egy megjelenési lehetőség, egy közösségformáló erő.

- A rendezvények az is sajátossága, hogy az írók-költők gyakran nem műveik felolvasásával készülnek, hanem valami egész meglepő dologgal. Így lesz ez az idén is?

- Az Örkény Könyvesbolt egyik fő programja a közel hatezer résztvevővel és tízezer benevezett könyvvel futó Könyvkihívás 2015 elnevezésű programunk, amit az MTVA Szeretlek Magyarország című produkciójával kooperálva hoztunk létre. A kihívás lényege az volt, hogy egy év alatt 50 könyvet kell elolvasni. Segítségül összeállítottunk egy ajánlott könyvlistát, illetve különböző szempontok alapján kell és lehet olvasmányokat keresni. Kihívásról van szó, nem versenyről, és nagyszámú résztvevővel igen szép eredmény született már az első félévben. Ennek eredményhirdetése és díjátadása az Olvasás Éjszakáján lesz. A további programok között szerepel még kiváló szerzőnk, Sára Júlia, a zenész Bornai Tibor Havas Judit előadóművésszel tart zenés irodalmi órát, és Kocsis Bence dalszerző estjét is meghallgathatják az érdeklődők. Az Alexandra a könyvtárak gyermekosztályai számára jótékonysági könyvgyűjtést szervez, aztán 30 kórház gyermekosztályára juttat el olyan videókat, amelyeken a vállalkozó kedvű jelentkezők meséket olvasnak fel a beteg gyerekeknek, lesz beszélgetés a szülővé válásról, arról, hogyan lehet valaki jó nő, milyen a légikisasszonyok élete, illetve lesz kortárs irodalmi vetélkedő. A Libri két helyszínen is beszélget szerzői közül többek között Térey Jánossal, Turcsány Péterrel, Rados Virággal, Závada Péterrel, bemutatkozik több mesekötet, valamint Dolák-Saly Róbert és Igor Lazin tart zenés könyvbemutatót gyerekeknek és felnőtteknek. A Líra Könyváruházban Fűzfa Balázs, Nádasdy Ádám, Spiró György, Cserna-Szabó András, Bartis Attila, Nyáry Krisztián fellépése mellett az Athenaeum Kiadó jelenlegi és leendő szerzői játszanak örökzöld rockszámokat, megismerkedhetünk a napjainkban népszerű Vad Fruttik frontemberének élettörténetével, Tóth Vera énekesnő zenés könyvajánlót tart, lesz slammelés, Nemere bajnokság, sztoriautomata kortárs írók részvételével a Mosoly Alapítvány javára, házasságkötés kedvenc könyveddel, illetve a női tematika mentén is több beszélgetés. Egyébként a programok szórólapját flashmob megoldással fogják az egyendzsekivel felszerelt középiskolás diákok osztogatni Budapest különböző pontjain.

 

Szénási Zsófia
Forrás: Könyvhét

 


 

 Jégkorszak, csodatevő varázspálca és verses könyörgés Földanyához –
Az Olvasás Éjszakája a Librinél
 

sandor gabriella

 

A gyerekektől a huszonéveseken át a próza, a vers és a zene felnőtt kedvelőiig mindenkinek izgalmas programokat kínál az Olvasás Éjszakáján a Libri Budapesten és vidéken, tudtuk meg Sándor Gabriella marketingigazgatótól.

– Milyen, az előző években szerzett kedvező tapasztalatok vezettek oda, hogy az Olvasás Éjszakájából mára hagyomány váljék?

– A Libri-Shopline mint az egyik piacformáló könyves cég, az eseményhez ugyancsak kapcsolódó Alexandra és Líra társaságában a legnagyobb természetességgel csatlakozott fővárosi és vidéki boltjaival az eseménysorozathoz, mert számunkra kiemelt fontosságú cél az olvasásnépszerűsítés. Boldogok vagyunk, ha minél több lehetőség adódik arra, hogy a szerzőket fokozott figyelem övezze, így lehetőségünk van megismertetni őket a nagyközönséggel. Az Olvasás Éjszakája rendezvényei mind telt házasak, óriási érdeklődés mutatkozik irántuk. Anyagi értelemben is sokat fordítunk az eseményre, a programokat külön népszerűsítjük, emellett a büdzsénkből jelentős mértékben támogatjuk az eseménysorozat létrehozásában oroszlánrészt vállaló Supka Géza Alapítványt.

– Tudják, hogy többségükben kik ennek az éjszakának a résztvevői a közönség részéről: azok jönnek, akik amúgy is olvasnak, vagy új, a könyvektől eddig távolabb álló rétegeket is be lehet csalogatni?

– Természetesen örülünk, amikor új embereket tudunk megnyerni az olvasás ügyének, de szerintem leginkább azok jönnek el egy-egy ilyen eseményre, akik egyébként is olvasnak, hiszen általában a szerző neve láttán térnek be ilyenkor. Vagy azért, hogy megismerkedjenek az illető új könyvével, vagy azért, hogy egy-egy érdekes személlyel találkozzanak, aki valami módon kötődik a könyvkiadáshoz. Ezért érdeklődési körök, illetve korosztály szerint igyekeztünk egy-egy helyre csoportosítani az eseményeket.

– A korosztályi bontás a felnőtteknek, illetve a gyerekeknek szánt eseményekre vonatkozik?

– Az Olvasás Éjszakájának programjait valóban e két külön korosztályhoz szólnak. A gyerekeknek szánt programoknak még az az aktualitása is megvan, hogy nemrégen nyílt meg a Mesebolt a Duna Plazában, ahol egy héten kétszer, szombaton és egy hétköznap folyamatosan gyerekprogramok vannak, és ahol most, az Olvasás Éjszakája program kapcsán kizárólag gyerekeknek szóló események lesznek. Fontos számunkra, hogy az olvasásnépszerűsítést minél fiatalabb korban elkezdjük, mert aki gyerekként megszereti a könyveket, az később is hű marad a betűkhöz. Így szeretnénk a következő generációkkal is megkedveltetni a könyveket, megszerettetni az olvasást. A Duna Plazában kialakított óriási mesesarok jó helyszínül szolgál ehhez, ráadásul ebben az üzletben háromszor-négyszer több gyerekkönyvet lehet kapni, mint a Libri könyvesboltban. Ez a nagyobb kínálat lehetővé teszi a szülők számára, hogy ne kelljen különböző üzletekbe rohangálniuk a kiszemelt gyerekkönyvekért, hanem egy helyen válogathassanak, vásárolhassanak a család aprajának, és itt szombatonként meg még egy hétköznapon rendszeresen mesedélutánokat, olvasással egybekötött kézműves foglalkozásokat tartunk.

– Kézművesség és olvasás? Hogy lehet ezt ötvözni?

– A Mesebolt megnyitója alkalmával „rendeztük be" a Varázspálca szakszervizt. Ezt a nemrég megjelent, a programmal azonos című könyv alapján szerveztük, amelyet két pszichológus Győri Ildikó és Sárvári Töttős Györgyi írt, az otthoni konfliktushelyzetek kezelése kapcsán: amikor a gyerek esetleg dührohamot kap, vagy csak le kell kötni valamivel a figyelmét, csodákat tehet, ha „varázspálcát" készítenek vele, ami minden bajra „gyógyírt" szolgáltat. Az Olvasás Éjszakája keretében az egyik szegedi boltunkban ismételjük majd meg az „attrakciót". A Libri Meseboltban aznap délután öttől óvodások fognak a kortársaiknak Benedek Elek-meséket mondani, majd a Rapandi és az elveszett szobor című mesekönyv illusztrációiból következik vetítés. Ez után hangszerismerettel egybekötött éneklés lesz A gazdi zenész című könyv nyomán Gáll Viktória Emesével. Winkler Róbert pedig Márton és Micike tűzoltósági kalandjaival, a fiúk kedvencével érkezik. A gyerekeket közvetlenül követő korosztályra ugyancsak gondoltunk, kifejezetten nekik szánjuk az őszi Margó Fesztivált október 8-10-ig, amely olyan alternatív körítéssel tálalja majd mai fiatal kortárs, magyar és külföldi szerzők műveit, amelyre vevő a huszonéves értelmiségi közeg.

– A fiatalok egyik nagy kedvence, Závada Péter az Olvasás Éjszakáján is ott lesz az Allee-ban.

– A MÉSZ című új verseskötetét fogja bemutatni. Nagy büszkeséggel tölt el bennünket, hogy minden egyes megjelenése telt házat vonz. Kevés az olyan fiatal költő, akinek, mint neki, sikerül rávennie az ifjú korosztályt a versolvasásra. Az Allee-ban egyébként éjjel tizenegyig tartanak majd a programok. Este kilenckor például zenés könyvbemutató lesz Dolák-Saly Róbert Én vagyok a kedvenc állatom című könyvéhez kapcsolódóan. Ez gyermeteg felnőtteknek szóló kötet, azokat célozza meg, akik akárhány évesen hajlandók az öniróniára. Azután Gárdos Péter filmrendező Hajnali láz című kötetéről Winkler Nóra beszélget a szerzővel. Ez a nagy nemzetközi sikerek előtt álló regény, amelynek filmváltozata decemberben kerül a mozikba, Gárdos Péter szüleinek egészen különleges szerelmi történetét dolgozza fel. A Könyvpalotában többek között a regényesen mesélő Térey János lesz a vendég, aki A Legkisebb Jégkorszak című, legújabb könyvéről beszél, valamint hallhatjuk Turcsány Péter verses könyörgését a Földanya gyermekeiért.

– Társítanak valamilyen kedvezményt az Olvasás Éjszakájához?

– Igen, a libri.hu oldalán 20% kedvezménnyel várjuk a kedves vásárlókat.

 

M. Zs.
Forrás: Könyvhét

 


 

 Könyvházasság, pikáns sztorik, kannibálos játék –
a Líra programjai Az Olvasás Éjszakáján
 

Csapody Kinga

 

Csapody Kinga a Manó Könyvek kiadó főszerkesztője, író, Az Olvasás Éjszakája háziasszonya, és egyik szervezője a Líránál, őt kérdeztük az idei rendezvény programjáról.

– Idén harmadik alkalommal szervezik meg Az olvasás éjszakáját. Miért tartja fontosnak a Líra is, hogy részt vegyenek a programsorozaton?

– Amikor először hallottam Az olvasás éjszakájának ötletét – Pécsi Györgyitől, Lafferton Kálmántól, Szabó Tibor Benjámintól –, valójában az fel sem merült, hogy ne vegyünk részt. Nem a Supka Géza Alapítvány nyomása miatt, hanem, mert amikor az ember könyveket ír, vagy szerkeszt, ad nyomdába, akkor azt azért csinálja, hogy minél több emberhez eljusson az a könyv, és reméli, hogy minél többen szeretni is fogják azt. Vagy valahogy megérinti őket, elgondolkoztatja, esetleg kikapcsolja, átsegíti valamin. Gyerekkönyvesként meg pláne szeretném azt hinni, hogy az olvasás nem egy kihalófélben lévő furcsa szokás.

– Milyen lesz Az olvasás éjszakája a Líra helyszínein?

– Olyan, amilyenre mi magunk is szívesen elmennénk. Az alapkoncepció az volt, hogy ezen a délután hozzuk kicsit közelebb a szerzőket, a könyvészetet és az olvasókat, valahogy más fénytörésben mutassuk meg őket. Először kaptunk is innen–onnan hideget, hogy miért kell produkáltatni az alkotókat, aztán ezek a hangok elültek, főleg, amikor az első évben a korábban olyan hangos kritizáló az első sorban fogta a hasát. Nem cirkuszi mutatványokat várunk senkitől, hanem inkább egy lehetőséget adunk arra, hogy olyan témáról beszéljen, vagy olyan oldalát mutassa meg, amit egy átlag író-olvasó találkozón nem szokott. És senkire sem erőltetünk rá semmit, közös ötletelésre hívunk mindenkit. Próbálunk változatos programot nyújtani, és figyelni arra, hogy minden évben mások kapjanak a Hátsó Kapuban, a fő helyszínen időt. Az első évből átörökítettük a félórás blokkokat, így tud pörögni a műsor, nem unja el senki, és közben egy folyosón keresztül át lehet sétálni a Fókusz Könyváruházba, ahol interaktívabb programokkal várunk mindenkit.
Azért sem adnám szívesen át másnak a háziasszony szerepet, mert elmondhatatlanul jó látni, ahogy az emberek lazán, felhúzott lábbal, kezükben pohárral, vagy épp valamit kóstolva, hátradőlve és nagyokat nevetve együtt élnek az előttük álló/ülő fellépővel. Sőt, a mellettük ülővel is! Beszélgetnek, hülyéskednek, és iszonyatosan oldottan beállnak, mondjuk könyveket szaglászni. Idén játszhatnak kannibálos játékot és Mad Nemerét is! Csak azt bánom, hogy én nem nyerhetem meg, mert akkor engem látna vendégül Nemere a birtokán.

– Melyek az idei év programjai közül a kedvenceik?

– Hogy könnyebb legyen: bontsuk helyszínek szerint. Én a Hátsó Kapu – Dohány utca 13. –háziasszonyaként is iszonyatosan kíváncsi vagyok, hogy mennyire vagyunk bátrak, és vesszük komolyan Bartis Attila felhívását keringőre, vagyis azt, hogy bármit(!) lehet kérdezni tőle, aminek nincs köze az irodalomhoz. Nádasdy Ádámtól még az angol fonetika könyvet is szerettem, biztos vagyok abban, hogy csak olyat fog mondani Dantéról, amit még sosem hallottam. Titkon drukkolok, hogy maradjon Babiczky Tibi dalszövegfordító szemináriumán is! Furdal a kíváncsiság, hogy Sömmi címmel mit fog Cserna-Szabó András betyárkodni, Tóth Vera milyen stand upot nyom, és Likó Marci és Géczi János vajon tényleg énekel-e közösen? Ja, és persze amiatt is, hogy mi van Péterfy Gergely és Péterfy-Novák Éva bevásárló cetlijein.
Abban, hogy Spiró György és Nyáry Krisztián programja izgalmas lesz ugyanannyira biztos vagyok, mint abban, hogy a 3 Little Liars című formáció három hölgye – Karafiáth Orsolya, Kalapos Éva, Hevesi Judit – nem csak szívdöglesztő lesz, hanem valami igazán ütős zenés műsort raktak össze.
A Fókusz Könyváruházban a Könyvszépségverseny egy újítás, bíztatunk mindenkit, hogy hozza be a már kiszínezett Titkos kertjét, és mutassa be a zsűrinek, sőt Johanna Basford Bűvös Erdő című könyvének egy részletét is ki lehet színezni a kirakaton lévő matricán – ez egy országos verseny lesz. Persze értékes Stabilo nyereményekért.
Mindenki bemutathatja a saját kötetét, sőt feleségül is mehet a kedvenc könyvéhez, amit fotón meg is örökítünk. Hercsel Adél a biztosíték, hogy felejthetetlen ceremónián kelhetnek egybe a párok. Én már tudom is, hogy melyik könyvhöz megyek feleségül! De még nem árulom el!
Meredeknek hangzik? Pedig nem az: mert egy könyv sosem lesz féltékeny, ha egy másik könyvet is szeretsz. Nem csinál jelenetet, ha egy másik könyvvel bújsz ágyba. Bármikor félreteheted, nem fog duzzogni, nem reklamál, ha széthagyod a zoknit, és nem csavarod rá a fogkrém kupakját. Egy könyv sohasem mond nemet. Szerintem kár lenne kihagyni egy ilyen remek frigyet!
Lesz egy Sztoriautomata című program is, ahol történeteket lehet venni íróktól, és az így befolyt összeggel a Mosoly Alapítványt, és annak gyerekek mese- és művészetterápiás foglalkozásait támogatjuk. Lesz, aki kortárs, és lesz, aki irodalomtörténeti mókás, vagy megrázó, esetleg pikáns sztorikkal készül majd.
És ha már Pikáns sztorik – a Fókusz Könyváruház emeletén tényleg összefonódik írás, olvasás, éjszaka, erotika több szálon is: lesz beszélgetés a megváltozott női szerepekről, nőközpontú történetekről Az éhezők viadalától a Beavatotton át Supergirlig.
Négy jó humorú, belevaló hölgy – akiknek ráadásul a könyvei is fontos, szép kiadványok – beszélget majd gasztronómiáról, afrodiziákumokról, arról milyen út vezet a gyomortól az ágyig. Remélem, át tudok lógni Balázsy Panna, Babiczky-Pfliegel Dóra, Légrádi Ildikó és Déri Szilvia beszélgetésébe belehallgatni.
Leitner Olga és Csabai Márk csörtéje a Bakker, azok a csodddálatos férfiak kapcsán is ígéretesnek tűnik.
Az meg tényleg csak álom lenne, kéne egy időnyerő meg egy hétmérföldes csizma ahhoz, hogy a debreceni és szegedi programokat is megnézzem, pedig nagyon ígéretesek azok is
Nemcsak ott lenni, de mindent felsorolni is lehetetlen, tuti kihagyok egy csomó jó dolgot, azért is bíztatok mindenkit, hogy folyamatosan pillantson rá a honlapra, Az olvasás éjszakája facebook oldalára, és a lira.hu oldalra is, hogy mindig friss ajánlatokat lásson.
Milyen vagány az is –és jelzem a kiadó is, akiknek ilyen szerzői vannak–, amikor az eseményre az ország minden pontjáról összeszervezi magát egy zenekar – hát ilyen az ASG (Athenaeum Super Group )!
Én csak abban bízom, hogy az idei is olyan jól sikerül, hogy hajnalban, a buli végén még én is – akinek felmentése volt énekből –, beállok karaokézni. Merthogy az is lesz...

 

K. A.
Forrás: Könyvhét

   


  

   Az Olvasás Éjszakája –
Lafferton Kálmán az olvasásnépszerűsítő eseményről

 

LK

 

Idén harmadik alkalommal rendezi meg az Olvasás Éjszakáját a Supka Géza Alapítvány. Az olvasást népszerűsítő szombat éjszakán, október 10-én, nem szigorúan csak a művekről esik majd szó, játékos, oldott formában a legkülönfélébb interaktív programok kerülnek terítékre. A rendezvényről az alapítvány elnökét, Lafferton Kálmánt kérdeztük.

- Nagyon népszerű az Olvasás Éjszakája, hiszen a szerzők olyan oldalukról is megnyilatkoznak, amely újabb dimenziót nyit az olvasók számára. Ahogy nézem a műsort, nem lesz könnyű válogatni. Hogyan tervezték a programot?

- Júliusban, amikor az első két év sikerei alapján úgy döntöttünk, hogy idén is megrendezzük az Olvasás Éjszakáját, az is eldőlt, hogy ez csak a három nagy könyvterjesztő hálózat (Alexandra, Libri, Líra) támogatásával valósítható meg, mivel az alapítvány nem rendelkezett elegendő forrással a rendezvény finanszírozásához. A hálózatok az elengedhetetlen anyagi támogatás mellett azt is vállalták, hogy megszervezik és lebonyolítják a programjaikat az általuk választott boltjaikban. A programok összeállítása tehát teljes egészében az ő feladatuk volt. Az alapítvány azt kérte a hálózatoktól hogy a saját kiadóik és szerzőik mellett fogadjanak be más kiadói programajánlatokat is, aminek eleget is tettek. A programok lezárását követően nem kis örömmel értesültem arról, hogy a Nemzeti Kulturális Alap anyagi támogatásban kívánja részesíteni az Olvasás Éjszakáját, melynek segítségével többek között, ha utólag is, de hozzá fogunk tudni járulni az esten fellépő szerzők, művészek produkciói honorálásához is. A hálózatok boltjaiban zajló programokat tehát a hálózatok állították össze, de a programok ismeretében elmondhatom, idén is nagyszerű, sok-sok meglepetést, vidámságot ígérő könyves éjszakára van kilátás. A teljes és részletes program megtekinthető az olvasasejszakaja.hu honlapunkon.

- Milyen helyszínekre várják az érdeklődőket?

- A hálózatok központi és egyéb helyszíneken, a Libri Budán, az Allee Bevásárlóközpont könyváruházában, Pesten a Duna Plázában, és a Könyvpalotában szervezi a programokat. A szórakoztató irodalom az Allee-ban lesz, a Könyvpalotában a szépirodalom, a plázában a gyerekirodalom, emellett két vidéki helyszínen, Debrecenben és Szegeden is lesznek rendezvények. Ez utóbbi helyszíneken a Líra és az Alexandra is szervez programokat. Ők Budapesten egy-egy helyszínen, az Alexandra a Nyugati téri pódiumán fog programokkal szerepelni. A Líra meg hagyományosan a Rákóczi úti Fókusz Könyváruházban és a Hátsó Kapu rendezvénytermében, ez a Dohány utca felől megközelíthető hajdani raktár, de a könyvesbolt felől is van átjárás. Természetesen vannak csatlakozó könyvesboltok is, mert az alapítvány felhívással fordult a könyvszakmához, kiadókhoz, könyvesboltokhoz, hogy csatlakozzanak. A boltok azon a napon hosszabb nyitva tartással állnak az olvasók, a vásárlók rendelkezésére, de biztattuk őket arra is, ha lehetőségük van rá, állítsanak össze saját programot is. A kiadókat pedig arra kértük, részvételi szándék esetén vegyék fel a kapcsolatot a hálózatok programfelelőseivel és beszéljék meg a lehetséges együttműködést.

- Úgy tűnik, a tavalyi helyszínekhez képest tágult a kör.

- A tavalyi helyszínek – a Károly körút, a Libri Könyvpalota, a Fókusz – olyan közelségben voltak egymáshoz, hogy szabályszerűen hullámzott a közönség közöttük, jártak egyikből a másikba. Most kicsit messzebbi helyszínek lesznek, de nem baj, járjon körbe a közönség Budapesten!

- Mikor indul az éjszaka?

- A programok többnyire este hattól éjfélig, de például a gyerekprogramok délután háromtól fél kilencig tartanak.

- Az Alexandra pódiumon rendezik meg például a nagy sikerrel futó Lecsó irodalmi vetélkedőt, Vámos Miklós és Karácsony János Beatles slágereket ad elő, lesz szó kémekről, tipográfiáról és légikisasszonyokról, külön program várja a nőket, a kicsiknek lesz zenés-mesés interaktív felolvasás Bíró Eszterrel, és a jótékonysági könyvgyűjtés országszerte bekerült a programba. Tehát nem csak irodalomról lesz szó...

- Az Olvasás Éjszakája irodalmi és könyves fesztivál, ami jelzi, hogy kitüntetett helyen szerepel az irodalom, de minden, ami könyvhöz köthető, annak helye van a rendezvényünkön: itt lehet főzni, pókerezni, énekelni, zenélni és játszani, rajzolni, lehet könyvvel házasodni..., tehát a legkülönfélébb programok is terítékre kerülhetnek.

- Hol hirdetik az eseményt?

- Idén úgy döntött a kuratórium, hogy nyomtatott programot nem készít az alapítvány. A mai online világban alapvető tájékozódási eszköz az internet, hivatalos honlapunk van, facebook oldalunk, de a hálózatok maguk is hírleveleikben tájékoztatják a saját olvasóközönségüket. Komoly hangsúlyt fektettünk a hírverésre. Lesz televízió-, rádió-, újságreklám. A Petőfi Rádió három budapesti helyszínen élő műsorral fog jelentkezni. A Metropollal ugyancsak leszerződtünk, 75 ezer szórólapot húzatunk be az újságba, de megjelentetünk egy egész oldalas anyagot is a lapban, 25 ezer példány szórólapot pedig diákok segítségével juttatunk kézbe.

- Kiket szeretnének megcélozni?

- Elsősorban a 16-25 éves korosztályt. Mivel ők már egy online világba születnek bele, azt szeretnénk elérni, hogy megszeressék a könyvet, hogy alapvető igényük legyen a rendszeres, mindennapi könyvolvasás. Természetesen a könyvszerető nagyközönséget ugyancsak nagy szeretettel invitáljuk, várjuk, szerencsére őket már nem kell meggyőzni a könyvolvasás fontosságáról.

 

Szepesi Dóra
Forrás: Könyvhét

  

banner 851 olvasasejszakaja 2015

 


 

 fb cover m 840

 

2014

 

Frissítve:  2015. október 5.

 

A beszélő? Egy hang a fejemben
Simon Marcival beszélgettünk

Simon Marton

Van, aki megsértődik, mikor kiderül, verseinek nem minden szereplője ő, és különben sem szerelmes 0-tól 24 óráig. A beszélő csak egy hang a fejemben a sok közül – mondja Simon Marci, akit az Olvasás Éjszakája kapcsán kérdeztünk kapcsolatokról, szerepekről és arról, hogy a szépíró lehet-e celeb is egyben.

Mennyire érzed azonosnak önmagaddal a verseidben megszólaló hangot és személyt?

Ha egészen pontos akarok lenni, talán azt mondhatom, ez a beszélő (nyilván) nem én vagyok, csak a sok közül egy hang a fejemben, vagy fordítva, néhány mondat egy hang sok mondata közül a fejemben. Van a szövegeimben annyi alanyiság, hogy ne mondhassam, hogy semmi közük hozzám, mint személyhez, de a lényeg tekintetében, vagyis hogy működik-e egy-egy szöveg vagy sem, ez úgysem szempont. Egyébként komolyan nem hiszem, hogy amit írunk, ténylegesen leválasztható lenne rólunk, csak azt sem, hogy szabad direkt „a szerző felől” olvasni bármit. Vagyis ezeket egy hozzám eléggé hasonló valaki mondja, és az már tulajdonképpen részletkérdés, hogy úgy érzem-e, hogy ez én vagyok.

Mit gondolnak erről az olvasók - azonosítanak téged a lírai énnel?

Erre – hozzávetőlegesen – a létező összes verziót hallottam már. Persze, volt már, aki megsértődött rám, amikor kiderült, hogy nem feltétlenül vagyok száz százalékban azonos a verseim beszélőjével, és különben is, mi az, hogy nincs szerelmi bánatom 0-tól 24 óráig. De ez egyébként még mindig „megtisztelő” vagy „öröm” vagy nem is tudom, mert csak azt bizonyítja, hogy a verset sikerült úgy összerakni, hogy ne látszódjon egészen, hogy vers, és akkor az már jó.

Meg akarod szólítani őket, vagy inkább a szövegeid kezdenek velük párbeszédet?

Én nem elsősorban megszólítani akarok bárkit, sokkal inkább fontosnak gondolom, hogy tematizáljunk bizonyos kérdéseket, akár kevésbé, akár nagyon közérthető formában, aztán a többi majd adja magát. Akár megszólítás lesz a vége, ha úgy sikerül, akár a semmi, ha amúgy. „Ha én nem szólnék, kinyögné a szájam”, vagy valahogy így van ez a József Attila, én meg akkor már inkább szólok, mert az mégiscsak tisztább helyzet.

Látsz esélyt arra, hogy kanonizált irodalmi műfaj, tankönyvben csillaggal megjelölt szó legyen a slam?

A slam jelenleg minimum fél tucat helyen érettségi tétel az „irodalom határterületei” témakörben, nem egy tanárnak mi segítettünk az anyagot összerakni hozzá. Hogy hosszú távon mi lesz belőle, őszintén nem tudom, sőt még azt se, hogy jót tenne-e neki a „kanonizálódás” vagy sem. Ami biztos: ez igaziból nem annyira cél, vagy legalábbis számomra egyre kevésbé az. Bár persze, én magam is bőszen kardoskodtam cikkeken és vitákon keresztül, hogy ennek igenis kell a presztízs meg az elfogadás, meg hogy milyen jót tenne a slam és az irodalom egymásnak (ezt mondjuk most is fenntartom), csak az is igaz, hogy ezek a dolgok engem például csak ideig-óráig érdekelnek, mármint a kanonizálódás meg hasonlók. Mert a végén úgyis az marad, hogy oké, de most akkor ki kéne állni egy színpadra és mondani kéne valami olyasmit, ami miatt megérte kiállni minden „ha” és „de” nélkül. Ez a része feltétlenül az én gondom és nagyon foglalkoztat – a tankönyvek, őszintén szólva, nem.

Egy korábbi Facebook bejegyzésedben azt írtad. Szépíró vagyok, nem celeb". Ma is így gondolod? Egyáltalán, szükséges különbséget tenni a két szerep között?

Ezen azt értettem – és értem ma is –, hogy ragaszkodnék hozzá, hogy ha valaki „hall rólam” vagy „találkozik a nevemmel”, akkor az a szövegeim miatt legyen, ne bármi más miatt. De ebben semmi különös nincs, egyszerűen csak szerintem én 1. nem vagyok különösebben érdekes 2. ha úgy érezném, hogy az vagyok, akkor se szeretnék a tupírozott semmi miatt – a ruháim, vicceim, csajaim, autóim, részegségeim, stb. miatt – „híres” lenni. Egyébként az említett két „szerep”, vagyis a szépíróság és a celebség valóban olyan mérhetetlenül távol áll egymástól, hogy elsőre értelmetlennek tűnhet a szétválasztás hangsúlyozása.

Viszont van egy szerződésem egy szerintem igencsak jól működő kiadóval, ahol az üzletpolitikának része az aktív marketing, aminek én nagyon örülök, és örömmel megyek interjúra és fotózásra és bármire, amit szerveznek nekünk. De az sosem volt kérdés még így sem, hogy ilyenkor mindig a könyveinkről és a szövegeinkről legyen szó, ne „rólunk”. Az olyan megkereséseket, ahol nem ez volt a kiindulási alap, kivétel nélkül elutasítottam. Attól, hogy valamit egy kávé vagy egy pohár bor mellett elmondanék akár egy félig ismeretlen valakinek is, mert nem titok, szóval annak attól még nyilvánvalóan semmi hírértéke nincs és nem is szeretnék belőle ilyesmit kreálni. Boldog vagyok, ha szeretik a könyveimet és persze, boldog vagyok, ha megveszik őket. Ezt egy percig sem tagadom. De ettől még egyáltalán nem számít, hogy szeretem-e a hónapos retket, elejtettem-e a telefonomat vagy beteg-e a nyulam. Bár ez, gondolom, úgysem újdonság.

 


  

Frissítve: 2014. október 5.

Szívlekvár
Kőrösi Zoltán íróval Bán Magda beszélget

 

 Korosi Zoltan 

 

A napokban jelenik meg új regényed, amelyből már október 5-én olvastak fel pályatársaid. A borítón – csakúgy, mint a címben – rettentő ellentmondás feszül. Ha csak a címbe belegondolok, horrorisztikus.

Örülök, hogy ezt mondod, mert nekem eszembe se jutott volna. Horrorisztikus? Remek! Így biztosan több értelmezési lehetősége van a címnek, s már nem is kell tartanom attól, hogy esetleg édeskésnek vagy ironikusnak tűnik.

Ami a felolvasást illeti: azt meglepetésként, ajándékként kaptam nálam lényegesen fiatalabb íróktól és költőktől, a tudtom nélkül szervezték meg, hogy még a megjelenés előtt felolvasnak a regényből. Irulok, pirulok, még a végén barátkoznom is kell velük… Na, majd megerőltetem magam…

Párhuzamos történetek a XX. századból, egy orosz család és egy magyar család anyai , illetve apai ágon. A családtörténetet szívesen választod szerkezetként. De talán több is ez, mint forma, nem?

Elfogadom, hogy ez a regény egy családtörténet, de csak akkor, ha Magyarországot tekintjük családnak. Ebben a regényben mindenki Magyar. Egyébként pedig életutak sorolódnak, szerintem nem párhuzamosan, hanem összefonódva: egy gigantikus, hihetetlen fordulatokkal megélt élet Moszkvától, a Szovjetuniótól Budapestig, s mellé magyar családtörténetek, lehetséges-valószerűtlen, huszadik századi magyar sorsok. Egyáltalán nem esztétikai érv, de elmondom, hogy miként a másfél évszázadot felölelő oroszországi sors is egy valós életút dokumentumaira, egy ma is Budapesten élő, orosz származású, fantasztikus asszony elbeszélésére épült, úgy a Magyar család sorskonstrukciói is úgynevezett megtörtént eseményeken alapulnak. S ahol ez már-már hihetetlen, ott szégyelljék magukat a tények. Az egyesített jelentésük pedig azt hiszem, eléggé egyértelmű: ez a regény a boldogulás, a túlélés esélyeiről beszél. Arról, hogy az ember a legalkalmazkodóbb állat.

Az áradó történetmesélésbe beleszőttél sok fontos, létfilozófiai gondolatot, axióma tömörségű megfogalmazást, például éppen a mese használatáról és mibenlétéről. Erről a regényben Papa, a harmadik Magyar Sándor beszél.

Azt hiszem, erről maguk a történetek beszélnek, hol az egyik, hol a másik szereplő sorsán át. És velük, a sorsaikkal a Szívlekvár azt akarja elmondani, megmutatni, hogy maga a mesélés, a mesemondás, az élet, az életünk történetekbe öntése miként lehet egyszerre a túlélés záloga és közben teremtés is. Ha úgy tetszik, akár gyógymód. Határ, ahol véget ér a filozófia, és elkezdődik az irodalom. Határ, ahol a kényszerek ellenében a szavak mágiája képes működni. Ezért, a történetmondás, a mesélés teremtő mivoltát idézve bukkan fel többször is egy idézet a nagy varázsló Salman Rushdie-tól, éppen a történetmondás mibenlétéről, céljáról.

Húsz évvel ezelőtt jelent meg az első prózai műved, ez a mostani a tizenhatodik. Mit gondolsz az első húsz évről?

Azt gondolom, hogy húsz évem elszelelt. Mi mást gondolnék? Ahogy a regény egyik szereplője mondja: „eldönthetetlen, hogy a múlt felől törekszel a jelenen át a jövő felé, avagy a jövőből csurogsz reménytelenül a jelenen át a múltba”. Másfelől pedig azt gondolom, hogy nem múlt el, itt van minden perce velem, akár tudom, akár nem. Csillognak, pörögnek, úszkálnak, meg lehet érinteni, simogatni őket. Persze megpróbálhatsz elbújni is előlük, áltathatod magad. Itt, körülöttünk most szinte minden ezt szolgálja, mennek is tönkre a dolgaink rendesen. Itt van a múltunk a mozdulatainkban, és boldogok lehetünk, hogy a történeteink, a mesélésünk, a szavaink okosabbak, s többnyire bátrabbak is nálunk. Aztán, mire felocsúdnánk, kezdjük megsejteni, micsoda hatalma van a kimondott szavaknak felettünk. Szerencsére akkor már késő: benne vagyunk a saját történeteinkben, magunk vagyunk a saját regényeink hősei, akik elmondják a regényüket. Nem úgy élünk ezen a vidéken, ahogyan élnünk kellene, hát legalább az elmondásban, átadásban, az elmesélésben érezzük meg a méltó létezést.

 


 

Frissítve: 2014. október 5.

Ma is „forró” téma a százéves merénylet
Tarjányi Péter beszélgettünk

 

Tarjanyi Peter

 

Száz éve történt a I. világháborút kirobbantó gyilkosság, de a Ferenc Ferdinánd elleni merénylet diplomáciai és titkosszolgálati háttere a mai napig forró, kényes témának számít –állítja Tarjányi Péter, aki friss kötetéről, a Forralmárról mesélt az Új Könyvpiacnak.

 

Szerzőtársával, Dosek Ritával ön is részt vesz az Olvasás Éjszakáján. Milyen programmal készülnek, mire számíthatnak az érdeklődők?

 

Az új könyvünk, a Forradalmár című regény hátterét fogjuk bemutatni nemcsak szóban, hanem képanyaggal, filmmel. Izgalmas lesz!

 

Miről szól a könyv, mit tudhatunk meg róla? A borító alapján Gavrilo Princip, Ferenc Ferdinánd gyilkosának történetére tippelnék.

Az új kötet jóval többről szól, mint a Ferenc Ferdinánd elleni merénylet. Egy eddig titkosan kezelt magyar-osztrák-német kémakcióról rántjuk le a leplet, amely megváltoztatta a XX. század történelmét.

 

Mennyire hozható közel a jelenkori olvasóhoz ez a 100 éves történelmi esemény, és a mögötte húzódó hatalmi- diplomáciai játszma?

Mint mondtam, titkosan volt kezelve egészen 2011-ig az akció minden részlete. Nem véletlenül. Olyan tényekről hallgattak eddig Németországban és Oroszországban, amik a mai napig kellemetlen helyzetbe hozhatják az arra a korra hivatkozó politikusokat.

 

Lát átfedést, hasonlóságot napjaink politikai közege, terepviszonyai és az I. világháborút megelőző időszak között?

Igen és nem. Hasonlóan pattanásig feszült a nemzetközi diplomácia és gazdaság, de rengeteget tanult az emberiség abból a korból... Legalábbis reméljük... 

 


 

Frissítve: 2014. október 5.

Körforgás
Kiss Judit Ágnes íróval Bán Magda beszélget
 

KissJuditAgnes 

Négyszög a címe a legutóbbi kötetednek /Európa Kiadó/, amelynek szögletei az élet sorsdöntő helyzeteit fogalmazzák meg különböző formai eszközökkel, legyen az oratórium, librettó, capriccio vagy gyászrítus. Fájdalom az élet?

Ezt a könyvet nem lett volna szabad megírnom. Csak éppen muszáj volt. Mert sorsdöntő helyzetekbe is akarata ellenére sodródik az ember, és valahogy reagálnia kell rájuk. Lehetőleg úgy, hogy ép maradjon. Erre lehetőség az alkotás, számomra elsősorban az írás. A kegyetlen szituációkból persze kegyetlen szövegek születhetnek, amit az olvasó – ha épp ő maga nincs ilyen sorsfordító helyzetben – kényelmetlennek érez, vészhelyzetben viszont kapaszkodhat beléjük. Mert az élet fájdalom is. Többször előfordult, hogy találkoztam valakivel, aki meglepődött, az „életben” milyen vidám vagyok. A költészet számomra eszköz, hogy az élet fájdalmas részét kibírjam, átalakítsam, és maradhassak jókedvű. Ennél csak az a jobb, ha a saját fájdalmamból fakadó írás esetleg másnak is segít a túlélésben.

Megrendítő olvasmány. De egyúttal kívánkozik hangzó előadásra is. Jelentkeztek már érte?

Még mielőtt egyáltalán lezártam volna a kötetet, egy rendező kollégám, Tóth Miklós, akivel már dolgoztunk együtt korábban, készített egy előadást a Trainingspot társulattal az első három szöveg felhasználásával, Szület – szeret – hal címen. Megrázó volt még nekem is, akit maguk a szövegfordulatok nem leptek meg, de az előadás vizualitása olyan élessé tette az elhangzottakat, hogy néha legszívesebben kifutottam volna a teremből.
Középiskolás tanítványaim is elkezdtek foglalkozni a Szíved alatt című oratóriummal, értük aggódom, túl fiatalok ehhez. Egy profitorientált színház viszont nem tudom, vállalná-e egy nem közönségbarát bemutató kockázatát.

Ahogy követni tudom ennek a szép és megrendítő kötetnek a sorsát, látom, hogy sok helyen voltál vele író-olvasó találkozón. Hogyan fogadják az olvasók? Kíváncsi vagyok a fogadtatására, hiszen a költői látásmód rendhagyó!

A felolvasások-beszélgetések az utóbbi időben érdekes módon nem kifejezetten a Négyszöghöz köthetőek. Ezt nem is bánom. A drámai forma miatt egyrészt nehéz volna felolvasni, másrészt egy ilyen könyv elviselhetőbb magányosan elvonulva. Talán én magam is kínosabbnak érzem beszélni arról, amiről írni is keserves volt. Azért így is elérnek a visszajelzések. Egy régi hűséges olvasótól például levelet kaptam, amelyben arról faggatott: „mi késztethetett valakit ilyen szintű pszichothrillerbe oltott horror megírására?”, és reményét fejezte ki, hogy néhány év múlva megjelenik tőlem olyan kötet, amely után újra a szemembe tud nézni. És volt, aki megköszönte, hogy ezt helyette ki mertem mondani.

Merre tovább? Mit várhatunk legközelebb?

Már egy éve készen van egy gyerekverskötetem, melynek egy-egy darabja korábban antológiákban megjelent vagy épp kórusmű született rá. Ha a kiadóm vállalkozik rá, jövőre megjelenhet. Írtam egy nagyobb prózát is, most a javítgatása folyik, hátha előbb-utóbb ez is az olvasók kezébe kerülhet. És persze lassan alakítja magát egy következő verseskötet is.

 


 

2013

A Supka Géza Alapítvány interjúi a fesztivál támogatóival

 

Frissítve: 2013. szeptember 13.

„Az irodalom öltöztet"
Szilas Rita divttervező művész Az Olvasás Éjszakájáról

 

szilasrita

 

Mennyiben hordható és divatos az irodalom? Képes népszerűsíteni egy szöveges táska, lírai kiegészítő az olvasást?

 

Tőlem sokan érdeklődtek a könyvtáskáknál, hogy az adott mű miről szól, ki írta, stb. Nem tudom, hogy végül elolvasták-e, viszont aki amúgy is szereti, annak jó érzés hordani is ...

Könyvhöz passzol a kabát, vagy fordítva?

Egymáshoz kell, hogy passzoljanak... ez olyan, mintha azon gondolkodnánk, hogy jinhez passzol-e a jang, vagy fordítva. Ha nem passzol, mindegy, hogy melyik nem passzol, együtt nem jók. Egyébként én szeretek olyan táskát választani magamnak, ami sok mindenhez megy... csak hogy ne kelljen átpakolni állandóan.

Milyen a mai költő-divat? Lejárt a kétméteres sálak, lötyögő zakók és a kínai tornacsuka ideje?

Nem hiszem, hogy lenne „költő-divat", de ha régen így jártak, akkor szerintem már nem "divat" ez a hozzáállás. Inkább a megfelelő külsőben ép lélek, hisz az ékszereket is díszes dobozokban tároljuk... ugyanúgy a lelkünket is így kell megbecsülni (nem díszes dobozban, hanem az egyéniségünknek megfelelő külső megjelenéssel). Egyébként főleg írónőkkel találkoztam személyesen, de nekem inkább az jut eszembe a külső megjelenésükről, hogy sokkal jobban tudják mit akarnak, mit szeretnek hordani, kiforrottabb az egyéniségük mint általában, de azt is mondhatjuk, hogy Karafiáth Orsi írónő létére divatikon lett, úgyhogy ez is rácáfol arra, hogy az írás és az olvasás ápolatlanságot "okoz"...

Kik a kedvenc kortárs szerzői – és mit tervezett számukra?

Karafiath Orsolya, Szécsi Noémi, Kemény Lili, és persze még van más is..., de neki nem terveztem. Orsinak már többször terveztem, de a kedvencem az antik írógép-billentyűkkel gombolható kosztüm, Szécsi Noéminek pedig a „Finnugor vámpír" könyvbemutatójára egy kosztümöt, Lilinek meg egy "végül is az autóm se megy sehova nélkülem" idézete adta az ötletet, hogy az autós szoknyát vegye fel, a hozzá tartozó idézetes felsővel.

Honnan merít ötleteket munka közben? Nyomokban verseket is tartalmaz egy-egy kollekciója?

Mindenből ami körülvesz, minden ingerből, ami ér... Nem, verseket nem tartalmaznak a kollekciók, hanem idézeteket használtam fel a 2012 évi Múzeumok Éjszakáján a Petőfi Irodalmi Múzeumban bemutatott kollekciómhoz.

Milyen műsorral készül az Olvasás Éjszakájára?

Két irodalmi műnek a képregény változatát szeretném ruhára rávinni: hogy akik például egy unalmas irodában/munkahelyen dolgoznak és nap mint nap látják bejönni a kollégájukat, felrázzam kissé őket egy folytatásos történettel az öltözeten. Természetesen hétfőtől péntekig tart a sztori. Ha már máshogy nem, legalább az öltözeten keresztül "olvassanak", hátha kedvet csinál elolvasni az adott művet, vagy vegyük úgy, hogy ez egy 5 napon keresztül csöpögtetett könyvtrailer képregény formában. Aki meg egy ilyet szeretne hordani, annak azért jó, mert jó dolog olyan dolgokkal körülvenni magunkat (belebújni), amiket szeretünk, attól sugárzunk.

 

 


 

Frissítve: 2013. szeptember 9.

„Wass Albert és az oreós eperfagyi"
Aki a kedélyeket lehűti, nyelvünket kényezteti, a játékos kedvűeket jutalmazza – Jónás Tamást, a Magic Ice tulajdonosát kérdeztük olvasásról, a mecénás szerepről és természetesen a fagyikról.
 

 

jonas tamas

 

Ritka gesztus, amikor valaki magától jelentkezik, hogy szeretne egy kezdeményezés mellé állni. Miért tartotta fontosnak, hogy csatlakozzon?

 

Cégünk 25 éve gyárt fagylaltot, többek szerint már egész jól csináljuk. Több száz partnerünk van szerte az országban. Ha csak egy cseppet érdekesebbé, kívánatosabbá tesszük „Az olvasás éjszakáját" fagyi termékeinkkel, már örülünk... (Vincent:-) Mert egy jó olvasmány mellé passzol egy kis fagyi ..., hiszen ki nem szeret összekuporodva egy adag fagyival elmerülni egy jó regény világában?

Nagyon fontosnak tartom, ezért támogatom azt, hogy az olvasást akár ehhez hasonló alternatívabb módokon is, de népszerűsítsük. Ha csak tehetem, szívesen támogatom, lehetőségeinkhez képest, az ehhez kapcsolódó kezdeményezéseket. Négy gyermekes apaként különösen nagy sikernek élem meg, ha egy kicsit is el tudom a mai fiatalokat csábítani a számítógép mellől. Ha egy fagyival versenybe tudom hozni a könyveket, úgy gondolom már megérte.

Mivel készül szeptember 13-ra?

Csoki- és vaníliafagyit viszünk, plusz készülünk még valamivel: a meglepetés fagyink az oreós eperfagyi különlegesség lesz. Ami így már kevésbé meglepetés, de az íze így is biztosan sokaknak az lesz! A Fókusz könyváruház kirakatában lelkes fiatalok verseket fognak felolvasni, akik a legtöbb részletet felismerik, azokat is jutalmazzuk egy kis hűsítő édességgel. Már csak ezért is érdemes lesz a Líra két helyszínén körülnézni...

 

Van olyan program, amit már kinézett magnak, és mindenképp szeretné látni, esetleg részt venni benne?

Nagyon tetszik Szokolay Dongó Balázs muzsikája, semmiképpen nem hagyom ki, utoljára augusztus 20-án láttam őt Veszprémben Palya Bea ősbemutató koncertjén. Elementáris volt... A Jadviga-dalokat nem ismerem még, Závada Pált sem hallottam még énekelni, kíváncsian várom!
Szívesen pókereznék egyet Varró Danival, remélem, méltó kihívója leszek, mint bűvész több mint 20 éve keverem a kártyákat.

 

Van meghatározó olvasmányélménye? Vagy amolyan örök kedvenc? Mit olvasott legutóbb?

Amikor időm engedi, azonnal olvasni valót veszek a kezembe. Mindenevő vagyok, egy jó regény, novella, újság, bármi jöhet. Wass Alberttől Harry Potterig sok minden belefér, de lefekvés előtt legszívesebben a Kámaszútrát vagy készpénzt olvasok. :-)

 


 

Frissítve: 2013. szeptember 7.

„Attól jó egy könyv nekem, hogy megfelelő pillanatban talál el"
Szatmári Évát, a Mesélő Ízek Csokoládé Manufaktúra vezetőjét kérdeztük Az Olvasás Éjszakájáról

 

meseloizek

 

Ritka gesztus, amikor valaki magától jelentkezik, hogy szeretne egy kezdeményezés mellé állni. Miért tartotta fontosnak, hogy csatlakozzon?

Amikor megkaptam a meghívót a sajtótájékoztatóra (a csokoládé manufaktúrám létrehozása előtt az írott sajtóban dolgoztam, ezért vagyok még rajta a listán), rögtön tudtam, hogy felveszem a kapcsolatot a szervezőkkel, és megpróbálok csatlakozni a kezdeményezésükhöz. Egyrészt kiváló programnak tartom, másrészt szuper előadások és felolvasások lesznek... az egész este olyan, mintha magamnak állítottam volna össze... és egyszerűen csak olvasni jó, így nagyon örülök, hogy rajtam kívül még sokan gondolják így.

Mivel készül szeptember Az Olvasás Éjszakájára?

Szeretném megajándékozni a programra látogató közönséget egy tábla Mesélő Ízek kézműves csokoládéval. Úgy érzem, különleges a valódi gyógy- és fűszernövénnyel ízesített édesség, és a csokoládén található kis történetek mosolyt csalhatnak az emberek arcára.

Van olyan program, amit már kinézett magának, és mindenképp szeretné látni, esetleg részt venni benne?

Mindenképpen ott leszek! Különösen kíváncsi vagyok Vámos Miklósra, Varró Danira, Veiszer Alindára és Tóth Krisztára.

Van meghatározó olvasmányélménye? Vagy amolyan örök kedvenc? Mitolvasott legutóbb?

Ez nagyon nehéz kérdés, mert igazi könyvmoly vagyok. Azt gondolom, attól jó egy könyv nekem, hogy megfelelő pillanatban „talál" el, azaz abban a lelkiállapotban, amiben kell. Ha feltétlenül kell említeni, akkor örök kedvenc Szerb Antaltól az Utas és Holdvilág. De nagyon jót szórakoztam Vámos Miklós Zeng a zének Öcsijén is, amit nyáron olvastam. Általában több könyvet olvasok párhuzamosan, most éppen Szabó Magda Születésnapját olvasom újra és Anna Gavalda Együtt lehetnénk című könyvét.

 

 


 

Koncz Tamás villáminterjúi a fellépőkkel
 

Frissítve: 2013. szeptember 6.

„Nagy rémálmodó vagyok”
Karafiáth Orsolya kérdeztük Az Olvasás Éjszakájáról

 

karafiath orsoly

Keresztury Tibor dicsérte az Otthon éjjel című rövid ciklusát, mondván, hogy itt vegytiszta és cukormentes a szorongás. Tényleg ilyennek érzi az éjszakát, vagy ez inkább csak játék a félelemmel?

Nem az éjszakával van bajom – mert alapban szeretem a sötétséget, és éjjel is írok, hanem az alvással: rettegek az elalvástól, az álmaimtól, voltaképpen az a versciklus is az alvó tudatban játszódik, mikor a molyok a bőrödet rágják, vagy a szú a csontodat kezdi ki, mint a testedet berendező bútordarabot. Nagy rémálmodó vagyok, gyógyszerekkel próbálom ezt tompítani, hol több, hol kevesebb sikerrel...

Mit tart igazi éjszakai irodalomnak, illetve személyesen – kit tart éjszakai írónak, költőnek?

Számomra például Lovecraft az igazi éji író, az árnyak birodalmának, a rettenetnek nyers krónikása. Ő az, aki már nyolcévesen idegösszeroppanást kapott, aki legjobban a sötétben látott, és akinek szürke víziói úgy kúszhatnak a fejünkbe, hogy még a nappalt is át tudják hangolni valami egészen mássá... Költőként Trakl-t említeném, aki szintén ébrenlét és álom határmezsgyéjén dolgozik, látomásai már-már nem is evilágiak, a színek átértelmeződnek, a hangulatok megváltoznak bennük...

Inspirálják munka közben az álmok? Írt álmában verset, amit ébren is jónak tartott?

Abszolút. Amikor tudom, fel is írom őket. Egyszer azt álmodtam, hogy megírtam életem legjobb versét. Álmomban ez meg is jelent az ÉS-ben három teljes oldalon. De kinyitván az újságot láttam, hogy szerzőként nem az én nevem, hanem Tóth Krisztáé áll. Erre riadtam. Amúgy dolgozom is az álmaimmal, ezt a terápiás csoportban tanultam, ha nem tudom leírni őket, lerajzolom, és később próbálom ezerféleképp értelmezni. Persze soha nem primér voltukban, az nem olyan érdekes, hanem átdolgozva, átszűrve később. Sok kép így rögzült és vált bennem valósággá, és tűntek érvényesnek nappali fényben is.

Cigánykártya egyik kritikusa, Dunajcsik Mátyás mutatott rá, hogy 40 kártyavers közül hiányzik a Halál. Miért?

Saját kártyáimat szerettem volna megcsinálni, a hagyományos elnevezéseket csak részben követve. Azt gondolom, a halál amúgy mindegyikben ott van, az életünk legszervesebb része, tehát hogy külön nem jelent meg, semmit nem jelent.

Részt vesz az Olvasás Éjszakáján, ahol Szilas Rita divattervező is fellép – ő korábban egyedi táskát, ruhát tervezett önnek. Közös produkcióra készülnek, esetleg lesz divatbemutató is?

Ritával évek óta dolgozunk már együtt, most pedig teljesen unikális dologra készülünk: az új könyvemhez készül egy ruhakollekció. Rita a maga területén ugyanolyan kreatív még én, ahogy egyik kritikusa írta róla: mintha ezer agya lenne. Nagyon 4rá tud állni az én amúgy is agyament ötleteimre, most is az egyik könyvemből készült táska van velem...

Idén tavasszal kiadott regénye, a Kicsi Lili eléggé megosztott értékelést kapott, profin megírt lektűrnek, élvezhetetlen, fárasztó kislányregények egyaránt nevezték. Mit gondol a kritikákról, és visszatekintve milyennek látja a könyvet?
Egyik legfontosabb prózai munkámnak tartom, a rossz kritika nem tud megingatni ebben – ráadásul több mint felerészben jól értékelték a művet. De az sem befolyásol. Egy számomra nagyon lényeges kérdésről írtam benne, és úgy érzem, megfogtam, megragadtam azt, amit szerettem volna.

Mikor jelenik meg újabb kötete?

Most fejeztem be a Házikedvenc című felnőtteknek szóló meseregényemet, amihez Rita kollekciója és egy remek kisfilm is készül. Már a grafikusomnál, Filó Veránál van a könyv, októberben meg is jelenik. Közben írom a verseimet, dalszövegeimet is...
 

 (Az interjú fölött Merényi Dávid fotója látható)


 

Frissítve: 2013. szeptember 6.

„Agonizálni éjjel kell”
Kalapos Éva Veronikát kérdeztük Az Olvasás Éjszakájáról
 

kalapose

 

Mit jelent számodra az éjszaka, milyen érzést és emléket idéz fel benned első hallásra a szó?
 

Az éjszaka nekem a felejtés, akár pozitív, akár negatív értelemben. Olyan, mintha bezárulna egy ajtó, a levegő besűrűsödik, és bármilyen furán is hangzik, minden konkrétabb számomra éjszaka, mint nappal. Ez olyasmi lehet, mint amikor beleszeretsz egy külföldibe: mivel nem értesz minden egyes szót, amit mond, tisztábban kirajzolódnak a szándékok, sallang nélkül. Ilyen nekem az éjszaka: sallangmentes, eltakarja a felesleget.

Vannak szerinted kifejezetten éjszakai könyvek, szerzők is?

Nekem a líra tömörsége és letisztultsága jobban illik az éjszakához, ami, ahogy írtam is, számomra nem elfed, sokkal inkább kiemel, egyértelműbbé tesz dolgokat. Tóth Krisztinán vagy Pilinszkyn agonizálni éjjel kell, mert akkor van lehetőség arra, hogy - a PUF szavaival élve - "ha fáj a szíved, hát hadd szakadjon".

Közös előadásra készülsz Grecsó Krisztiánnal az Olvasás éjszakáján. Mit láthatunk, hallhatunk tőletek szeptember 13-án?

Ez még hadd maradjon titok! Izgalmas lesz összehozni a világainkat, alig várom, hogy végleg kikristályosodjon a műsor.

Együttesed, a Másik Szoba kortárs verseket zenésít meg, s 2010-ben letölthető CD-t adtatok ki. Mikor várható újabb lemez, és kitől dolgoztok fel újabb műveket?

Azóta idén már elkészült az újabb lemezünk Hangyamenet címmel, ami megrendelhető az együttes honlapján vagy a FB-oldalunkon, és néhány szám hallható belőle a youtube-on is. A legújabb daloknál már kicsit elhagytuk a kortárs költészet-irányt, mi magunk írjuk a szövegeket, leginkább Brém Miklós, az együttes ritmusgitárosa és én. Kicsit nyersebb, de mégis lágyabb az új hangzásunk, mi nagyon szeretjük, reméljük, a közönség is így érzi.

 


 

Frissítve: 2013. szeptember 1.

„Mesék, amik rólam szólnak”
Berg Juditot kérdeztük Az Olvasás Éjszakájáról

 

berg judit

 

Milyen előadással készül az Olvasás Éjszakájára? Esetleg meseolvasásra számítunk?

A szervezők kérése volt, hogy olyasmit csináljak a színpadon, amit nem szoktam, de jellemző rám. Sajnos kedvenc hobbijaimat, a lovaglást és utazást nem tudom bemutatni, a meseolvasás viszont túl hagyományos lenne, hiszen rendszerint ezt várják tőlem, ezért olyan történeteket fogok elmesélni, amik valamiképpen rólam szólnak. A gyerekkoromról, a családomról, arról, hogy Rumini és a többiek miért olyanok lettek, amilyenek. Fényképeket vetítek majd és mesélek – sok mindent, amit eddig még soha.

Hogy látja, létezik olyan életkorbeli határ, amíg mesével meg lehet szólítani a gyereket?

Sokféle mese és sokféle gyerek létezik. Van, aki ötévesen már nem fél a sárkányoktól, mások inkább a saját életükre reflektáló meséket szeretik, megint mások az erőszakos vagy éppen a zsongítóan idilli történetekben oldódnak fel. Biztos vagyok benne, hogy minden korosztály és minden embertípus számára találhatók és létrehozhatók izgalmas, érvényes, jelentéssel bíró történetek. Legcsodálatosabbak a népmesék, amelyek a gyerekeket is elvarázsolják, de a felnőttek számára is képesek új szempontokat adni, vagy akár gyógyítani.

Az éjszaka az árnyak és démonok birodalma is a gyerekek szemében. Egy-egy ijesztőbb mese ön szerint a félelem megélésére és leküzdésére tanít - vagy inkább csak felkavarja a kicsiket?

Egy jól megírt, átgondolt történet, ahol a félelem megélése és leküzdése alakítja, jobbá teszi a főhőst (és az olvasót), vagy éppen az évszázadok viharát túlélt, vagyis kipróbált és jól bevált népmese biztosan segít félelmeink megismerésében, megélésében és leküzdésében. Sajnos manapság rengeteg olyan mese, mesefilm, gyerekregény születik, amiben a félelemkeltés öncélúan van jelen, abból a téves elképzelésből kifolyólag, hogy az az izgalmas, ami félelmetes. Az ilyen történetek kifejezetten károsak tudnak lenni, és szorongást, rettegést válthatnak ki a gyerekekből.

Idén hét éves a Rumini-sorozat. Érez még lehetőségeket, erőt ebben a mesefolyamban, esetleg dolgozik az újabb részeken is?

Eddig négy hagyományos értelemben vett kalandregény, egy naplóregény és egy színdarab jelent meg a sorozat részeként. Tapasztalataim szerint a gyerekek nagyon nyitottak a különböző műfajokra, így mindenképpen szeretném még bővíteni a sorozatot egy levélregénnyel. Most ezen dolgozom éppen, és reményeim szerint még idén meg is jelenhet. Címe: Rumini a Fényvizeken. Hatalmas kihívás számomra egy fordulatos, több szálon futó kalandregényt különböző szereplők szemszögéből, sokféle stílusban megírni úgy, hogy közben folyamatosan fenntartsam a feszültséget, árnyaljam a jellemeket és a lehető legszórakoztatóbb szöveget hozzam létre.
A levélregény után mindenképpen tervezek még egy befejező részt Rumini kapitány címen, ami ismét a megszokott stílusú kalandregény lesz.

Mennyiben koherens Rumini, a matróz egér világa – olvasóival együtt fejlődő, érlelődő mesefolyam ez, vagy inkább örök-jelenidejű, különálló történetek láncolata?

Rumini az idő múlásával növekszik és fejlődik, tapasztaltabb, ügyesebb és idősebb is lesz. Az utolsó megjelent részben (Rumini Datolyaparton) hajósinasból matrózzá léptették elő, és a Rumini kapitány végére egy kicsit szerelmes is lesz. Más szempontból viszont fontosnak tartom az örök jelenidejűséget – mert a sorozat összes részének egyformán érthetőnek és élvezhetőnek kell lennie a célközönség, vagyis a 7-12 éves gyerekek számára.

Gyerekként nagy kedvencem volt Bajor Andor Egy bátor egér viszontagságai című (először 1960-ban kiadott) mesekönyve, ami a szintén matróz egér, Cincogó Felícián kalandjait mutatta be. Ismeri a kötetet, van kapcsolat a két mesevilág között?

Sajnos nem ismerem. Gyerekkoromban nem került a kezembe, először a Rumini első részének megjelenése után hallottam róla. Ha sikerül megszereznem, előbb-utóbb biztosan el fogom olvasni.
 


 

Frissítve: 2013. augusztus 27.

„Olvasni, szerelmeskedni”
Stahl Juditot kérdeztük Az Olvasás Éjszakájáról

 

stahl

 

Miért tartja fontosnak, hogy részt vegyen a fesztiválon?

Szerintem az egyik legklasszabb dolog belemerülni, belefeledkezni egy jó könyvbe, és szeretném, ha minél többen (újra)felfedeznék maguknak ezt az örömforrást. És "jó könyvön" bármilyen műfajú regényt értek: Marcel Prousttól kezdve Agatha Christie-n át Muriel Barbery-ig széles a skála, hogy miket szeretek. Mert számomra csak egy ismérve van a "jó könyvnek": legyen tényleg jól megírva.

Milyen előadással készül a rendezvényre? Szerepet kap benne a gasztronómia is?

Vannak ötleteim, de még nem tudtam eldönteni, mi legyen. Az viszont biztos, hogy a gasztronómia nem kap benne szerepet.

A szakácskönyvek, receptgyűjtemények néha irodalmi, művelődéstörténeti értékkel is bírnak. Melyik az a kötet, amit szórakozásból is olvas vagy olvasna?

Nagyon szeretem Halász Zoltán írásait, mert egyszerre szólnak gasztronómiáról és művelődéstörténetről. Külföldi szerzők közül legutóbb Philip Kazan: Appetite című regénye tetszett, amely kicsit olyan, mint Patrick Süskind: A parfüm című könyv. Viszont ez nem az illatok világában játszódik, hanem a XV. századi Firenzében, és a főszereplő tehetsége, na meg egyben átka is, hogy minden ízt képes érzékelni.

Ajánlana egy kimondottan éjszakára szóló receptet?

Szerintem éjjel nem enni kell, hanem aludni, olvasni, szerelmeskedni. Illetve mindhármat, és kinek-kinek a saját maga számára megfelelő sorrendben.

Miben különbözik, és miben hasonlít a főzés és írás alkotási folyamata?

Mindkettőnél egy ember alkotását élvezik többen.


 

Frissítve: 2013. augusztus 23.

„Egy nagyregény illata ”
Oláh Andrea rádiós műsorvezetőt kérdezi Koncz Tamás

 

Könyvklub szerkesztőjeként mondhatni munkaköri kötelessége is az olvasás. Havonta hány kötettel végez, és milyen szempontok szerint állítja össze ajánlóműsorát?

Amikor kilenc évvel ezelőtt megálmodtam ezt a műsort a Klubrádióban, és felkértem társnak hozzá Gerenday Bars Ágnes kolléganőmet, akkor megbeszéltük, hogy ez olyan könyvajánló lesz, amelyben tökéletesen felkészült riporterrel találkozhatnak a szerzők. Így aztán minden könyvet elolvasok, ami a kezembe kerül. Na jó, volt egy szakszótár, amit nem olvastam végig, és még néhány hasonló száraz kiadvány, de tényleg nagyon kevés. Mivel a Könyvklub című műsor minden hétköznapon szól, 3-2-es felállásban dolgozunk Ágival, így én havonta 12 könyvet olvasok. Könyvünnepek és karácsonyi könyvözön idején természetesen többet. Hivatásos és elhivatott olvasó vagyok, ez nagyon jó munka. A műsorban pedig remekül megfér egymás mellett a magas irodalom, és a könnyedebb olvasnivaló, minden műfaj képviselteti magát, és minden korosztály talál kedvére valót. Legalábbis remélem.

Mit olvas most, és melyik könyv az – legyen szó bármely műfajról és nemről - amit az utóbbi idők legjobbjának tart?

olahEz az a kérdés, amit hétről hétre megkapok, és gondban is vagyok mindig, hiszen szinte minden hónapban van olyan, ami a soros nagy kedvenc. Ráadásul kiváltságos helyzetben vagyok, hiszen általában beszélhetek a szerzővel, vagy a fordítóval, a szerkesztővel, így még közelebb kerülök egy-egy könyvhöz gondolatilag és érzelmileg is. Előfordult az is, hogy amikor elolvastam, érdekesnek találtam, de semmi több. Aztán amikor beszélgettünk a szerzővel, az interjú során én magam újabb és újabb réteget találtam közben, és hirtelen egészen „odavoltam" azért a könyvért. Akkor most az nagyon jó könyv, vagy nagyon jó beszélgetés? De természetes vannak meghatározó élmények – épp a napokban ajánlottam valakinek Andrei Makine Az ismeretlen című regényét. Azt képtelen vagyok elfelejteni... Mivel egyik könyvből a másikba költözöm néhány nap alatt, ráadásul azonnal kérdeznem kell mindről, vagyis fontos, hogy véleményt is alkossak arról, amit olvastam (persze ezt igyekszem nem a hallgató orrára kötni), arra mondom, hogy nagyon jó, ami hónapok múltán is kísért. Innen-onnan előbukkan, és érzem, hogy még mindig hat, és még mindig hat... Persze valószínűleg mindenki így van ezzel.
Hogy mit olvasok most? Épp egy skandináv krimi utolsó oldalain járok. A napokban interjúzom róla. Nagyon kedvelem a skandináv szerzőket, bármit írjanak is, például sok évvel ezelőtt mindenkinek ajánlgattam Anne B. Ragde Berlini nyárfák című könyvét (és a folytatását), hálásak voltak érte az ismerőseim.
Hogy mit tartok az utóbbi idők legjobbjának? Kibújnék a válasz alól, mert sosem hasonlítom össze a könyveket egymással. De „szerelmes típus vagyok" – ha például valami egészen új hangot találok, akkor képes vagyok minden követ megmozgatni, hogy figyeljenek rá. Pár éve Csabai László Szindbád, a detektív című kötetét még egy filmrendezőnek is elküldtem, és újságíró kollégáknak lapokhoz, mert olyan különlegesnek éreztem. Más könyvekkel is futottam már néhány kört, aztán persze előbb-utóbb kijózanodom, de akkor visz a lendület, és meg szeretném mutatni, milyen jót olvastam.

Az Olvasás Éjszakáján könyvszaglászós játékot vezet majd. Mi lesz ennek a lényege?

Szerintem minden könyvszerető megszaglássza, amit olvas. Nekem is reflexszerű ez, ha kézbe kapok egy példányt. Vicces volt, amikor egy szerző hozott nekem dedikált kötetet, és még meg sem néztem, csak emeltem az orromhoz. Azonnal kiszaladt a számon, hogy „de hát ez a kötet legalább két éves!" Nevetve mondta a költő, hogy tényleg a korábbi kötetét hozta nekem el, hátha nem olvastam, és tényleg 2 éves. Persze általában nem foglalkozom kormeghatározással, de amikor szóba került az Olvasás Éjszakája, ahol ugye kicsit másként közelítünk a könyvekhez, eszembe jutott, milyen szórakoztató lenne egy olyan játék, ahol bekötött szemmel, csak az illata alapján kellene eltalálni egy kötet korát. Vagy akár a műfaját, hiszen tudjuk, a régi képes kiadványok illata egészen más, mint mondjuk gyerekkorunk kedvenc indiánkönyvéé. A szagolgatás jó móka, és legalább van apropó, hogy beszélgessünk a könyvekről. Egyébként azt tervezem, hogy vendégeket is hívok, akik régóta dolgoznak könyvekkel (antikvárius, könyvtáros), biztosan van mesélnivalójuk. No és nekik ugye jó orruk is van hozzá.

A jellegzetes könyvillat korral jár? Úgy érzem, a mostanában megjelent köteteknek általában nincs egyedi vagy kellemes szaguk.

Bizony, az illat korral jár, és persze az is fontos, hogy hogyan, és hol tárolták őket. Ma már nem préselünk kis virágot a lapok között (bár nem tudom, hogy az módosított-e a könyv szagán:), de ha régi kedvencünkbe beleszippantunk, elképesztően sok élmény előbukkan tőle. Ez nagyon izgalmas. Szerintem igenis van egyedi szaga a mai könyveknek is, épp a napokban temettem bele az arcom egy kemény borítású kis kötetbe. Az olvasók is biztosan tudják, hogy a friss könyvszagot szeretik, vagy a pár hónapos, már „állott" illat jobb nekik.

Melyik a kedvenc "szagos" könyve – mikor és hol adták ki?

Az egyik legújabb kedvenc szagos könyvem egy gyerekkönyv. Festék, fényes papír, plusz párna illata van. Ez Simon Réka Zsuzsanna Ahány király, annyi mese című könyve. A kisfiam meglepő módon beosztással élt, csak egyenként engedte olvasni esténként, hogy másnapra is jusson belőle. Ez néhány hónapja jelent meg. Egy régi szagú kedvencem pedig Sarkadi Imre Elveszett paradicsoma. Annak például saját új illatot is csináltattam úgy 20 évvel ezelőtt, mert lemásoltattam, és beköttettem egy kis nyomdában, úgy adtam ajándékba. Így aztán kétféle illatára is emlékszem.

 


 

Frissítve: 2013. augusztus 13.
 

„Belefeledkeztem az éjszakába”
Lackfi János írót, költőt Koncz Tamás kérdezi

 

lackfi

 

Mi az első érzés, milyen kép merül fel benned először, ha az éjszaka szót hallod?

Régebben rengeteget olvastam, írtam éjszaka, olyankor mindig tágasabb a világ, kevesebb a mozgó objektum, minden megvilágítás sejtelmes. Mindig is plusz energiákat adott az érzés, hogy a világ ugyanaz, mégis teljesen más. Óvatosabb duhajként ma is kimerészkedem esti munka után csillagokkal teleültetett kertembe...

Fontos az alkotás szempontjából számodra ez a napszak?

Régebben volt, hogy úgy belefeledkeztem az éjszakába, csak fél ötkor eszméltem fel a derengésre. Más üzemmód az éjszakai, öregedvén kezdek nappaliasodni, legfeljebb egy jó filmre futja az esti fáradtságban. No meg kis olvasásra lefekvés előtt. A többi magánélet...

Ki az a költő, író, akit egyértelműen éjszakai szerzőnek tartasz – és miért?

Kosztolányi ötlik fel a Hajnali részegséggel, no meg Esti Kornéllal, s Weörestől Az éjszaka csodái is kihagyhatatlan. Krúdytól az Ady Endre éjszakái óriási. Benne van a sötétség varázsereje, legendaképző hatalma.

Magadat is közéjük sorolod?

Évi 90-100 fellépés mellett, melyek egy része (vagy a visszaút) éjszakába nyúlik, a romantika fakul már. Pontosabban az éjszakázás munkám része, mintha csak örömlányka, kidobóember vagy haknizenész lennék. De azért eksztatikus naplementék, (éj)víz alatti hazatérések továbbra is szerepelnek a menükártyán.

Milyen előadással készülsz az Olvasás Éjszakájára?

A pompás, ősi amerikai folkzenét játszó Louisiana Double duónak írtam egy szekérderék dalszöveget az eredeti angol számokhoz, ők segítenek majd, ha minden igaz. Olvasok is, de talán egyéb meglepetéssel is előrukkolok. Aki ott lesz, meglátja!

Hallhatunk tőled új verseket is?

Mindenképpen lesz pár újdonság, szóba kerül az őrült festő elégetése, no meg hogy van-e a zenének lelke...

Mikor várható újabb köteted megjelenése?

Ősszel kerül boltokba az örömömre nagy sikert aratott MILYENEK A MAGYAROK? második kötete, inyenceknek szánva.
 


Frissítve: 2013. augusztus 8.
(A rendezvény részletes leírása a lap alján)

 

„Gondoltam, aludnom kéne”
Az Olvasás Éjszakájáról Egressy Zoltán írót kérdezi Koncz Tamás

 

2011-ben megjelent regénye, a Szaggatott vonal igazi éjszakai könyv, amiben a motoros futár főhős, Vertesz Antal halott apjára emlékezik egy hajnalig tartó műszak során. Az éjszaka az ön számára is az emlékek, a visszatérés időszaka?

Az éjszaka számomra az alvás időszaka. Lenne.

Milyen programmal készül Az Olvasás Éjszakájára?

sztriptiz1Először arra gondoltam, aludnom kéne, mostanában a meleg miatt ez nehezen megy. Nincs légkondim. Aztán eszembe jutott, hogy több mint tíz évig doboltam a Sztriptíz nevű zenekarban. Előtte meg a Huckleberryben. Nemrégiben valaki azt kérte a születésnapjára, hogy álljon össze a kedvenc zenekara (a Sztriptíz), amely egyébként feloszlott tizenöt éve. Elkezdtünk próbálni, elég jól visszajöttek a régi dolgok. Meg is volt a koncert. És azóta még egy. Úgyhogy ez lesz, dobolni fogok a Sztriptízzel.

Szokott zenét hallgatni munka közben?

Egyszer kísérlezetem Schubertet hallgatásával írás közben, de egy idő után már csak arra figyeltem, így felhagytam ezzel. Ha írok, nem kapcsolok be muzsikát, megy bennem a szöveg ritmusa, zenéje.

Drámát vagy prózát jelentet meg legközelebb? Mesélne az új szövegről?

Ősszel egy novelláskötetem jelenik meg a Kalligramnál Majd kiszellőztetsz címmel. Az alcímben szerepelni fog a "fejezetek" szó, merthogy a novellák szorosan összefüggnek egymással. Szereplők, motívumok jönnek-mennek. A kötet írásai tehát fejezetei egy... regénynek azért nem, annál szerteágazóbb az egész. Nem tudom, minek. Valaminek a fejezetei.
 


 

Frissítve: 2013. augusztus 1.
(A rendezvény részletes leírása a lap alján)

 "A retro éhség szinte kielégíthetetlen"
Poós Zoltán költőt, írót kérdezi Koncz Tamás

Mit jelent számodra és verseid szempontjából az éjszaka, van szimbolikus jelentősége ennek a napszaknak? AKülönös szilveszterben legalábbis a halált idézi meg.

pooszSzámos versemben kap főszerepet az éjszaka (Walpurgis-éj, Éjféli táj). Éjjel a sötétség ellenére jobban érzékeljük a világ tágasságát. Ma már van olyan telefonos applikáció, mely csillagokhoz is ad egyfajta GPS-t, de ha már égi navigációra van szükség, arra ott van az egyetemes irodalom.

Miért érezted fontosnak, hogy csatlakozz az Olvasás Éjszakájához?

Minden olyan fórumnak, amely hozzájárul, hogy a könyveket kiszabadítsa a könyvtárak hét tornyából, örülni kell. Az Olvasás éjszakája pedig úgy tűnik, hogy nemcsak kiszabadítja majd a könyveket, de biztos helyre vezeti azokat: a drága olvasókhoz.

Retro-workshoppal készülsz az estére, előadásod során a 70-es, 80-as évek tárgyait mutatod be. Hogy látod, él még a korszak iránti nosztalgia?

Most él csak igazán. A közösségi oldalaknak köszönhetően sokezres követői vannak a tematikus retro oldalaknak – például az Állami Áruház című könyv lapját több mint 8000-en követik. Két hónap alatt elfogyott az első két kiadás. Ezekből a számokból arra lehet következtetni, hogy a retró éhség szinte kielégíthetetlen.

A most felnövő generáció talán már nem kötődik annyira ezekhez az emlékekhez. Eljött az ideje a 90-es évek felidézésének is? Egyáltalán – maradt olyan tárgyi kultúra, amit érdemes megmutatni, szövegbe foglalni az elmúlt 23 évből?

Természetesen minden korszaknak megvannak az emblematikus tárgyai, melyek már régen a szemétlerakóban végezték. Ilyenek például az első generációs mobiltelefonok, az ún. patacipők, melyek a rave kultúrához kötődnek. Ugyanakkor a rendszerváltás utáni időszakban egy-egy tárgy, márka és forma nem volt sokáig „műsoron", nem biztos, hogy olyan mélyen bevésődtek a sziluettjeik az emlékezetünkbe, mint mondjuk annak idején a „kocka Lada" formája.

Tavaly jelent meg Állami Áruház, folytatva a retrospektív Poós-kötetek sorát. Készül a következő könyved is?

Az emlékezeti trendek körüljárásán már túl vagyok, most egy ún. történelmi regényen dolgozom. Készülök arra is, hogy új verseskönyvet rakjak össze. Persze, nem kizárt, hogy ha néhány év múlva „megtalálnak" újabb tárgyak, akkor azokat is beillesztem a képzelt áruház kirakatába.

 


 

Frissítve: 2013. július 29.
(A rendezvény részletes leírása a lap alján)

Amikor nem alszol
Az Olvasás Éjszakájáról Fejős Évát kérdezi Koncz Tamás

Milyen szerepet kap regényeidben az éjszaka, hogyan befolyásolja hőseid sorsát, döntéseit?

fejos evaAz éjszaka a történeteimben nem is annyira fontos, mint a saját regényírói életemben, de természetesen a hőseimmel is előfordulnak éjszaka, de inkább hajnalban váratlan események, amelyek nappal valószínűleg nem történnének meg. Például a Karácsony New Yorkban című regényem fiatal hősével, Martinnal egy rosszul sikerült buli után, hajnalban száguld át a városon egy mentőautó, és ő az, aki másnap hajnalban, miután mindent megbán és szégyelli magát, arra a döntésre jut, hogy elbújik a világ szeme elől, és kilép az addigi életéből. Aztán persze minden máshogyan alakul, de a hajnal számára egyfajta "megvilágosodással", és megbánással jár együtt.

Mennyiben fontos ez a napszak az írás és olvasás szempontjából?

Számomra meglehetősen, ugyanis általában este kezdek írni, és ez többnyire az éjszakába húzódik. Ekkor van csend, ekkor tudok legjobban a regényben "létezni". Annyira bele tudok merülni ilyenkor a történetbe, hogy megesett: megijedtem attól, amire egyik-másik hősöm készült, főleg, amikor krimiszál is volt a sztoriban. Olvasni is gyakran éjjel, elalvás előtt szoktam, amíg ki nem esik a könyv a kezemből. Szerintem a csönd, a nyugalom segít abban, hogy az ember hagyja, hogy behúzza őt a történet, és úgy érezze, mintha ő is ott lenne a hősökkel (ez igaz az írásra és az olvasásra is).

Úgy tudom, diafilm-vetítéssel készülsz az Olvasás Éjszakájára. Mit láthatunk, felnőtteknek vagy gyerekeknek szól majd az előadás?

Inkább felnőtteknek, de mindenkinek, aki vagy távoli tájakról szeretne általam megélt történeteket hallani, vagy pedig döntés előtt áll az életében. Velem nagyon sokszor megesett, hogy az otthonomtól eltávolodva, idegen helyen jöttem rá, hogyan kellene döntenem olyan helyzetekben, amelyeket illetően itthon nem tudtam elhatározásra jutni. Pillanatképek, illatok, hangulatok, színek, emberi sorsok - ezekből szeretnék egy kicsit felvillantani ezen a találkozón.

Min dolgozol jelenleg, mikor várható az újabb Fejős-kötet megjelenése?

A kettő nem ugyanaz: jelenleg egy olyan regényen dolgozom, amelyben felbukkan a párhuzamos valóság, amelyben a látszólag könnyed történet néhány súlyos sorsot rejt, és amelyben a hőseimnek - igen, mint mindannyiunknak - meg kell hozniuk néhány fontos döntést. Azonban nem ez a kötetem, hanem egy több mint tíz évvel ezelőtt írt kéziratom lát hamarosan, a tervek szerint idén ősszel napvilágot. Utóbbi regénynek egyik hőse egy mágikus képességekkel megáldott lány, aki szeretne belevágni egy nagy kalandba, ugyanakkor pedig tudja, hogy inkább a nyugodtabb, kiszámíthatóbb életet kellene választania. Egy idő után még sincs választási lehetősége: a kaland elkezdődik, és a tét igen nagy... Novemberre tervezem a regény megjelentetését.

(Koncz Tamás)  


 

Frissítve: 2013. július 29.
(A rendezvény részletes leírása a lap alján)

Amikor nem alszol
Az Olvasás Éjszakájáról Brandon Hackettet, vagyis Markovics Botond sci-fi szerzőt kérdezi Koncz Tamás

Az éjszaka mint szimbolikus napszak általában a fantasy, illetve a horror műfajához köthető. Mekkora szerepet kap a főként technikai fejlődésen alapuló sci-fiben, és az ön regényeiben?

brandon hMíg a fantasyban és a horrorban az éjszaka a misztikus teremtmények birodalma, a science fiction olvasók és az írók (valamint a csillagászok) számára a csillagos égboltot, a csillagokat jelenti: éjjel elénk tárul a világűr, a Tejút, és az a határtalanság, aminek mi csak apró részei vagyunk. A science fiction írók, ahogy én is, történeteikben gyakorta szeretik elhagyni a Földet, hogy az űrben barangolva más bolygókat, más civilizációkat fedezzenek fel, és ezáltal az emberi fejlődés korlátait, lehetőségeit feszegessék, vagy az Univerzum titkait kutassák.

Ha az éjszaka szóba kerül, mindig a földi éjszakára gondolunk, annak ismert képzettársításaival – de mit jelenthet ez más világok lakói számára?

Az univerzumban számtalan féle éjszaka létezhet. Még a földi éjszaka is más és mást jelent a földrajzilag egymástól távoli kultúrák számára, elég csak például a sarkok felé haladunk, és máris szembesülünk azzal, hogy ott az éjszaka bizonyos időszakban, nyáron nem létezik, mert nem nyugszik le a Nap, míg télen hosszú napokon át tartó éjszakai sötétség borul a tájra.
Egy Jupiterhez hasonlító óriásbolygó körül keringő Földméretű hold lakói számára például az éjszaka egy elképzelhetetlenül fantasztikus látványosság is lehet, gondoljuk csak el, hogy az éjszakai égbolt nagy részét egy ragyogó félgömb uralja.
Isaac Asimovnak van egy híres novellája (később regénnyé bővítette), ami egy olyan bolygó lakóiról szól, amelynek 6 fényes Napja van, így sosincs éjszaka, kivéve néhány évezredente egyetlen napra. Ekkor elsötétedik az ég, felragyognak a csillagok, és a civilizáció újra és újra megőrül és elpusztítja magát. Számukra az éjszaka, a soha nem tapasztalt sötétség maga a rémisztő apokalipszis.

Miként mutatja be az olvasás, az éjszaka és a science fiction kapcsolatát az Olvasás Éjszakáján?

Az éjszaka számomra az álmodozásé, a gondolatoké, a képzeleté. Mindezt egy kicsit lazábbra vettem, és hogy a tudományt a fantasztikummal párosítsam, különös, vicces emberi találmányokról fogok fotókat mutogatni, mert az emberi lelemény, képzelőerő és kreativitás tényleg fantasztikus megoldásokra képes. (És néha hajmeresztőkre.) Viszont ezt azért majd nem kell nagyon komolyan venni.

Honlapján 2014-re ígérte új regényének, Az időutazás napjának megjelenését. Hogy áll most a könyvvel?

Az utolsó simításokat végzem éppen a szövegen, és a kiadó már várja.
Magam is meglepődtem, hogy időutazásról kezdtem el írni, mivel az utóbbi időben egyre kevésbé kedveltem már ezeket a történeteket, azt éreztem, nem tudnak már újat mutatni, és az időutazás többnyire csak ürügyként szolgál egy teljesen más ötlet kifejtéséhez. Sosem értettem továbbá azt, hogy ha valaki visszajön egy adott jövőből, akkor a későbbi jövőből miért nem jönnek vissza további emberek? Mondjuk, száz, kétszáz, ötszáz, ezer, háromezer évvel későbbről. Hiszen ez lenne logikus.
Engem az érdekelt, mi történik a világgal, ha valahol kifejlesztik és bekapcsolják a világ első időgépét. Az én történetemben azonnal megjelenik a Földön 200 milliárd időutazó, akik a legelső pillanatot ünneplik, ameddig vissza lehet utazni az időben. Ennél korábbra logikai alapon ugyanis nem mehetnek, hiszen akkor már találkoztunk volna velük, sőt, ott lettek volna tömegével a történelem minden pillanatában.
Ebből kiindulva próbáltam egy olyan regényt felépíteni, amiben az időutazás mindenki számára elérhető eszközzé válik, és kitalálni, hogy miként hathat ez az emberi társadalomra, hogyan változtatja meg alapjaiban a jelenlegi világunkat egy ilyen technológia. Jövő év elején kiderül, hogy miként sikerült.

Mit olvas mostanában, ki a kedvenc sci-fi, illetve szépirodalmi szerzője?

Igyekszem mindig egyfajta arányt tartani a szépirodalom, tudományos ismeretterjesztő könyvek és a fantasztikus könyvek között. Most éppen egy F. Scott Fitzgerald regényt olvasok (Az éj szelíd trónján). Fitzgerald amúgy friss kedvencem mai szemmel is modern és kifinomult prózájával, de nagyon szeretem még például Palahniukot vagy Nabokovot is.
Nemrég végeztem Ray Kurzweil, ismert futurista ismeretterjesztő könyvével, A szingularitás küszöbénnel, ami a gyorsuló technológiai fejlődés lehetséges következményeivel foglalkozik, próbálja meg extrapolálni az évtizedekkel későbbi jövőnket. Ez a sci-fi és a jövő iránt nyitott emberek számára roppant érdekes téma, engem pedig azért is érdekelt, mert 5 évvel ezelőtt már megírtam a magam technológiai szingularitással foglalkozó sci-fi regényét (Isten gépei), és sokan ebben a történetben találkoztak először magával a kifejezéssel, a jövőnek ezzel a fajta lehetőségével.
A science fiction írók közül pedig azokat az írókat kedvelem, akik lépést tartanak a jelennel, és emellett olyan fantáziával és egyedi látásmóddal rendelkeznek, ami eredetivé teszi őket. Ilyen például a számomra China Miéville, Alastair Reynolds, Paolo Bacigalupi, vagy a régebbiek közül Frank Herbert.

(Koncz Tamás)


 

Frissítve: 2013. július 16.
(A rendezvény részletes leírása a lap alján)
 

Az ősi övcsatok, az olvasás meg a képek
Bedzsula Ádámot, a fesztivál készülő ajánló videójának egyik alkotóját Koncz Tamás kérdezi
 

Ólafur Arnalds több száz pályázó anyagából választotta ki Kocsis Erikkel készített filmeteket, ami aztán a This place was a shelter című dal klipje lett. Miért erre esett a választása, mivel indokolta döntését?

bedzsulaÓlafur 198 pályamű közül választotta a miénket. Döntéséről egy Youtube-videóban számolt be, nála pontosabban én se mondhatnám el, miért. (Az izlandi zenész szerint Bedzsula és Kocsis szépen filmezett, minimalista videója drámai erővel, mégis visszafogottan kíséri a dalt, a sötétbe taszít, hogy aztán felcsillantja a reményt; emellett szervesen illeszkedik az új Ólafur-album, a For Now I Am Winter egészéhez is - K. T.)

Úgy tudom, a közel négyperces kisfilm különleges technikával készült. Mitől egyedi a klip, milyen eljárást használtatok?

Gondolom, a víz alatti jelenetekre vonatkozik a kérdés, amiket egy búvároperatőr vett fel olyan kamerával, ami képes 200 képkockát rögzíteni egy másodperc alatt. Ez normál sebességen lejátszva lassításnak felel meg, viszont folyamatosabb képet kapunkMásrészt, semmi olyan technikai megoldást alkalmaztunk, amit korábban ne ismertek, használtak volna. 

Ti készítitek az Olvasás Éjszakájának népszerűsítő videó anyagait is. Hogyan kerültetek kapcsolatba  a rendezvénnyel?

Az Olvasás Éjszakája-projekttel tudtommal az Ólafur Arnalds-pályázat kapcsán kerültünk képbe. A szervezőknek, döntéshozóknak annyira tetszett a végeredmény, hogy úgy gondolták, mi vagyunk a legalkalmasabbak a feladatra.

Milyen  jellegű videókra számíthatunk, és kik szerepelnek majd a filmekben? Itt is az megjelenik majd az Arnalds-klipnél alkalmazott technika?

Nem, ez képileg és tartalmilag is egészen más lesz, mint az Arnalds-klip. Egy őszinte, edukációs spot készül, ami vizualitását tekintve eklektikus pop art elemekkel dolgozik. A főszereplők jelen állás szerint Akkezdet Phiai lesznek, tehát Saiid és a rendezvényen is fellépő Závada Péter (Újonc). Nem egy tipikus reklámfilm készül, arról mindenkit biztosíthatok.

Mit és mikor olvasol szívesen, ki a kedvenc szerződ? Mennyire hatnak ki olvasmányélményeid a filmezésre, a klipek képi világára?

Bevallom, nyáron jellemzően nehezemre esik olvasni, bár ilyenkor is előfordul, hogy könyvet veszek a kezembe. Nemrég kezdtem neki például Terence McKenna: Istenek kenyere című könyvének. Viszont, amikor hűvösebbre fordul, mindig felszökik bennem a tudásvágy és ilyenkor könnyebben áldozok fel egy társasági élményt az olvasás oltárán. Kedvenc szerzőt nehéz lenne kiragadnom, de a teljesség igénye nélkül nagy hatást gyakorolt rám Philip K Dick, Viktor Pelevin, H. P. Lovecraft, Kurt Konnegut, Aldous Huxley, Stanislaw Lem, Umberto Eco, Ernest Hemingway vagy épp J. R. R. Tolkien. Témáját tekintve filozófiai, vallási, néprajzi, tudományos-fantasztikus (cyberpunk) és szépirodalmi művek érdekelnek, de általában nyitott vagyok bármire.

Eddigi olvasmányaim természetesen nagyban hatnak az általam készített képi anyagokra, elvégre mi emberek eredendően képekben gondolkozunk. Amikor olvasunk, azt óhatatlanul elképzeljük valahogy. Ez kivetítve a tapasztalataink megértésére, alkotók esetében újraformálására is vonatkozik, ami mindig is így volt és mindig is így lesz.

Mondok egy aktuális példát, mert egy barátommal pont erről beszélgettünk a napokban. Egy könyvet lapozgattunk, amiben többek közt ősi hun (ordosi) övcsattokról volt szó, az egyik  közülük két kakast formált. Két kakast, vagy egy tigrist, ez csak nézőpont kérdése, mert mindkettőt bele lehet látni a mintába. Közös olvasmányaink közt szerepelt némi buddhista logika, annak is a tetralemma tézise, amire hamar átugrott a társalgás. E felfogás szerint nem igaz az állítás, hogy a minta két kakast formál, de az sem, hogy egy tigrist. És az sem igaz, hogy a minta két kakast is és egy tigrist is formál, ahogy az sem, hogy a minta sem két kakast, sem egy tigrist nem formál. Ebben az értelemben olyan képeket szeretnék csinálni, mint az említett csat. Amit nézve az ember először arra gondol, ez egy kakas, aztán, hogy egy tigris, majd mindkettő, végül egyik sem, aztán rájön, hogy mindezt csak ő látja bele a csatba.

(Koncz Tamás)


 

Frissítve: 2013. július 14.
(A program részletes leírása a lap alján)

Amikor nem alszol
Az Olvasás Éjszakájáról Szabó Tibor Benjámin projektmenedzsert kérdezi Koncz Tamás
 

Hogyan született meg a rendezvény ötlete, miért tartottad, tartottátok fontosnak, hogy egy olvasást népszerűsítő fesztivált szervezzetek?

sztb200SzTB: A Supka Géza Alapítványt könyvkiadók és könyvterjesztők hozták létre, azzal a céllal, hogy az olvasásra mint örömforrásra hívja fel a figyelmet. Ez a második kampányunk. A Magyar Lapkiadók Egyesületével közösen szervezett első, tavaszi kezdeményezésünk, a Te is olvasol, ugye? című pályázat több mint hárommillió embert ért el, közülük 228 középiskolás korú diákot arra is rá tudtunk venni, hogy néhány oldalas kritikát írjanak Grecsó Krisztián igen szép novellájáról. Egy kilencezer karakteres szövegre összesen nyolcszázhúszezer karakternyi elemzés volt a válasz, az kábé nyolcvanas szorzót jelent. Azért szerették ezt a játékot, mert jópofa, bulis dolog, ha egy diák mondhatja meg a tutit a sikeres, ismert írónak. Addigra már meg is volt az ötlet, hogy a következő akció legyen direktben is buli, egy óriási, éjszakáig pörgő olvasásbuli, írókkal, szórakoztató produkciókkal, középpontban az éjszakával mint témával. De hiába a jó ötlet, ha nincs a MASZRE és az NKA kitüntető figyelme, támogatása, el sem kezdődhetett volna a szervezés.

Miért pont az Olvasás Éjszakája ez, és nem az Olvasás Napja? Miben különbözik egy hagyományos, nappali kulturális rendezvénytől?

Mert a Múzeumok Éjszakája sikere óta mindenki tudja, érti, miféle rendezvényre számíthat, ha azt látja, Az Olvasás Éjszakája. Ez a fesztivál teljesen más karakterű lesz, mint a könyves közösség hagyományos, nagy programsorozatai, az Ünnepi Könyvhét és a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. Az Olvasás Éjszakája egy hatalmas parti, ahol Varró Dániellel lehet pókerezni, Simon Márton erotikus szövegeket olvas fel, ahol Grecsó Krisztián Kalapos Évával énekel, ahol Fejős Éva diafelvételekről mesél majd egy-egy történetet a színpadon, ahol Cserna-Szabó András Dragomán Györggyel és Fehér Bélával főz. Minden alkotót arra kérünk, valami mást csináljon, mint amit a pódiumon szokott. Az élő produkciók között a FISZ és a JAK, erre az alkalomra készített videoperformanszait vetítjük, az írók dedikálnak, a könyvesboltok éjszakába nyúlóan nyitva lesznek, és rengeteg alternatív programot is kínálunk.

Mikor és hol kerül sor Az Olvasás Éjszakájára?

Szeptember 13-án, pénteken Az Olvasás Éjszakája három főhelyszíne Budapesten a Károly körúti Alexandra, a Libri Könyvapalota és a Hátsó Kapu (a Fókusz Könyváruház mögött) lesznek, de a fesztivált rögtön a tervezéskor kinyitottuk, szabadon csatlakozhatnak a boltok, csatlakoznak is. A Kossuth kiadócsoport Örkény István Könyvesboltja, az Írók Boltja, a Nyugati téri Alexandra, a Párizsi Nagyáruház, a nyíregyházi ILS BookShop, valamint a soproni Cédrus Könyvkereskedés már jelezte, hogy jönnek, nyitva lesznek, programokkal várják az olvasókat. A legkoncentráltabb programsorozat pedig a három főhelyszínen fut majd.

Kikkel találkozhatnak, milyen programokban vehetnek részt az ide látogatók? Hány érdeklődőre számítotok?

Jelenleg is szerkesztjük, szervezzük a konkrét programlistát, július 18-án közzé is tesszük. Közben pedig készül a fesztivál ajánló videója, két, kiemelkedő tehetségű fiatal filmest kértünk fel a feladatra, jelenleg folyik a forgatás, a videót július 22-én mutatjuk be. A fesztivál médiapartnere az MR2 Petőfi, a MTVA valamelyik tévécsatornája és a Blikk Nők – reméljük, sok emberhez eljut a rendezvény híre!

Mit szoktál mostanában olvasni, ha nem tudsz vagy nem akarsz elaludni?

Az Egy sziget lehetősége még ott fekszik az ágyam mellett, rég a végére értem, de bele-belelapozgatok, Houellebecq újra és újra agyonver négy-öt mondattal. Emellett Czeglédy Gyula önéletírását, Szíriusz kapitány kalandjait olvasom éjszakánként. Meg, főleg, költségvetési terveket, programtáblákat.

(Koncz Tamás)